Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Cocker spàniel Lehet tipikus...

Cocker spàniel Lehet tipikus okos jókutya?

Figyelt kérdés
Nagyon tetszenek a spánielek, évek óta minden vágyam, most költöztünk kertesházba így végre veszünk egyet. (Kinti-benti kutya lesz) viszont nekem ilyen tipikus tanulásra motivált jó kutyára lenne szükségem, olyanra aki eljön velem futni és visszajön hívásra. Ilyen az angol cocker?
2020. márc. 1. 10:22
 1/7 anonim ***** válasza:
54%
"visszajön hívásra" Amelyik kutya ezt nem tudja, azt el kell venni a gazdájától, mert az illető alkalmatlan a felelős állattartásra.
2020. márc. 1. 10:33
 2/7 anonim ***** válasza:
96%
Ezt egyik fajta sem tudja alapból. Mindegyik fajtának meg kell/lehet tanítani, ez csak a gazdán múlik, hogy ért-e a kutyákhoz vagy nem, ha nem érdemes kutyaiskolába járni.
2020. márc. 1. 11:21
 3/7 anonim ***** válasza:
86%

Minden kutya visszajön hívásra, ha a gazdája jól neveli, és megtanítja neki. Ez nem fajtafüggő.

Futni szívesen fog veled, szeret mozogni.

2020. márc. 1. 11:35
 4/7 anonim ***** válasza:
32%

Ha őszinte választ szeretnél, a spániel nem az a tipikus okos jókutya.

Csak nagyon butákat ismertem/ismerek belőlük sajnos.

Biztos sokat számít a foglalkozás velünk, de akkor is gyenge a fogadókészségük.

2020. márc. 1. 12:19
 5/7 anonim ***** válasza:
Ahogy az előttem lévők is írtaák, ha megtanítod menni fog neki. Vadászkutya, ennyi esze már csak van :D Tanulékonyak egyébként. A szüleinek milyen munka eredményei vannak? Attól is sok függhet.
2020. márc. 1. 12:26
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem ismerem alaposan a spánieleket, úgyhogy csak azt tudom leírni, amit látok másoknál.

Az egyik szomszédomnak van törzskönyves spánielje, nem tudom, hogy pontosan melyik fajta azon belül. Viszi kiállításokra is, a kutya még fiatal, nincs még 2 éves, járnak kutyasuliba is, nagyjából 1 éve van a szomszédomnál. Kissé önfejű, nem megy minden jutalomfalat nélkül még, sokszor elkalandozik a figyelme. Amúgy nagyon aktív kutyus, egy kis örökmozgó, alig lehet leállítani, mint akiben dupla adag Duracell elem van. Az előző kutyája is spániel volt, az a kutyus már idős volt.

A kutyámnak van egy másik spániel haverja is, hasonló korú, mint a szomszédomé, csak egy utcával arrébb laknak. Annak a kutyusnak is hasonló a természete.

Azért sok múlik azon is, hogy te milyen gazdi vagy, mennyire kitartó, következetes, türelmes, de ebből a két spaniból kiindulva azért van munka a tanításukkal.

Ahogy korábban valaki már írta, ők eredetileg vadászkutyák, vadászatra tenyésztették ki őket, más kérdés, hogy azért nem arra szokták őket tartani napjainkban. Viszont pont a vadász vér miatt velük lehet sportolni, túrázni, futni, bírják az iramot. Természetesen fokozatosan kell a terhelést bevezetni, de ha a fokozatosság megvan, akkor remek sporttársak.

A szomszédomtól látottak és hallottak alapján még pár apróságot leírnék, ő komplett kis esőoverált ad rá, ha olyan időben viszi sétálni, hogy ne legyen csatakos a séta végére, illetve toklász szezonban külön védi a fülét, mert a lelógó fülébe, a hosszú szőrbe könnyebben beleakadhat az a vacak úgy, hogy nem veszi észre egyből, és meg akarja előzni, hogy komolyabb baj legyen.

2020. márc. 1. 15:05
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Mindenek előtt a behívásra kitérve, a vadászkutyáknál ez egy sarkalatos pont, mert úgy lettek tenyésztve, hogy nagyon erős prédaösztönük legyen. Verheti itt a mellét akárki, hogy márpedig egy kutya az odajön mindig és ez csak nevelés, de az valószínűleg nem látott még agarat vadászat közben, vagy vérebet forró nyomot szaglászni. Ez olyan, mintha egy komondort akarna valaki panelban tartani és elvárná, hogy a kutya nyugodt legyen. Olyan területen, ahol mások is vannak, a kutyát amúgy is mindig pórázon kell sétáltatni, ha a gazdája tudja, hogy erős az ösztöne.

Nekem spánielem van és ismerek másokat is, akik cockeresek, ez alapján írok. Az enyémnél a behívás megy, de nem hiszem, hogy éles helyzetben is odajönne 100% - osan. Ezért ha nem vagyunk egyedül, pórázon viszem. Ami nálam hatásosabb, az a marad parancs, ilyenkor megáll és meg tudom kötni. Esténként a kertből behívni sem egyszerű, jönni jön, de látni rajta, hogy csak úgy cammog és nagyon nem akaródzik neki. Összességében tehát nem arról van szó, hogy buta fajta lenne, viszont rettentően makacs tud lenni. Nem mindenkinek való. A spánielek általában elég függetlenek és önfejűek, ez egy szempont volt annó a tenyésztésnél, de ma már persze nem mindegyik ilyen, viszont bőven vannak. Energikusnak energikus, nagyon szeret futni és mászkálni. Tehát nem egy egyszerű fajta, de ha megneveled és kiismered, hogy a tiéddel mit hogyan kell csinálni, akkor egy hatalmas személyiséggel rendelkező, szórakoztató és sokoldalú kutyád lesz.

2020. márc. 1. 23:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!