Ti ivartalanítottátok a szuka kutyátokat?
Ivartalaníttasd
1. Nagyon sok betegséget megelőz pl. gennyes méh gyulladás. Mi épp az ivartalanítást terveztük, amikor a kutyánknak gennyes méhgyulladása lett 3 évesen, így az ivartalanítás ár nem volt kérdés.
2. Két éve vettünk egy házat, ahol ott maradt egy belga juhász szuka. Ivartalanítva nem volt. A kerítés biztonságos. Normál esetben nem fér át rajta kutya. A munkánk miatt havonta csak 4-5 napot töltöttünk otthon. Mit ad isten 2019 januárban 11 kölyköt fialt. Mint utóbb kiderült a szomszéd két alkalommal zavart ki az udvarunkról egy csont sovány kutyát, aki mégis csak átfért a kerítés rácsai között.
Tanulság: akár szuka, akár kan mindenképpen ivartalanítani kell, hogy ne érjen meglepetés.
Első szukám nem lett ivartalanítva 16,5 éves méhében ciszták jelentek meg,mondta a doki reménykedjünk,hogy nem lobban be gyulladássá,mert akkor sajnos el kell altatni. Szívpróblémás is volt öreg korára,egy műtétet nem élt volna túl. Bár nem ebbe, hanem végelgyengülés miatt kellett rá két hétre altatni.
Ha méhgyulladást kapott volna,szerintem sose bocsájtottam volna meg magamnak,hogy nem ivartalanítottam időben.
Második szukám 6 évesen ivartalanítva lett(akkor volt 14 éves a fent említett kutyám), többször volt álvemhes,meg tiszta dili volt olyankor,de persze nem mindegyik tüzelésnél. Aztán úgy döntöttem jobb kipakolni.
Mikor első kutyámnál a ciszták jelentek meg,áldottam az eget,hogy a másodikat 6 évesen megműtettem.
Most egy kan kutyám van(11 hetes még csak). Kiállítási terveim vannak vele. Meglátjuk mi sül ki belőle.
De 5-6 éves korában ivartalanítva lesz ő is. Ha a kiállításosdit hamarabb feladjuk akkor hamarabb lesz kigolyózva.
Nálunk amúgy az nap volt kómás mikor haza hoztuk,meg fázott,mert remegett vastag takaróra fektettük majd egy vastaggal bebugyoláltuk, 2-3 napig sokat aludt. Lépcsőn vittük hoztuk,mert a varrat húzódott neki,de aztán 4. nap már minden teljesen rendben volt :)
Én azt mondom jobb előbb ivartalanítani míg fiatal,egészséges,mert ha már össze szed egy szívproblémát speciel,meg lesz valami baja,az már életmentő műtét és nem rutin műtét!
Télen meg nyáron elég szar lehet a sebbel lenni, még úgyis hogy bent alszik nálunk. Szóval akkor marad tavasz vagy ôsz eleje. A vemhességtôl egyáltalán nem tartok, arra szinte semmi esély nincs. De a betegségektôl igen, úgyhogy sort kell keríteni majd a dologra, még nagyon fiatalka szerencsére.
Még egy kèrdés: tudtok egy jó doki Pest megyében, aki tényleg nagyon ért a dolgához és aki a szakértelme mellett nem csak egy darab húsként tekint a pácienseire?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!