Mit tegyek velünk? A kutya kedvetlen, én is az vagyok + lassan belül agybajos, apám meg szomorú, mert mi ketten azok vagyunk. (nagyon hosszú kifejtés) 18/l
Sziasztok!
Közel két hónapja fogadtuk örökbe apámmal életünk első kutyáját (2 éves, keverék, közepes testű), azután két héttel, miután kilenc év után hirtelen szívrohamban eltávozott tőlünk szeretett macskánk. Tudni kell, nálunk az állat amennyire lehet, teljes jogú családtag. Együtt aludtunk, együtt ettünk, ha szóltunk neki - nem csak kaja miatt -, jött. Apám volt mindig is a "játékos", akivel jókat lehet játszani, szórakozni, én meg a "védelmező anya típus", akitől a cirógatást, könnyed, jóleső simit kapta, és persze játékot, de apámmal tudott csak olyat, amikor hazaért, macska felugrik az ágyra, és várja, hogy apámmal - avagy a kezével - birkózzanak. Nagyon boldog macska volt.
Tehát ilyen az állat élete nálunk.
Aztán jött a kutya... Megjegyzem, azért kellett gyorsan, mert még szünet volt, és ami idő megmaradt, az a néhány hét, azt a kutyába fektettem bele.
Tisztában voltunk, hogy nem lesz könnyű. Az, hogy atomjaira szedte a papucsomat, az egyetlen nyári cipőmet, a pulcsimat, stb, nem érdekel. Nem örülök, de hát fel voltunk erre készülve. Én foglalkozok vele a legtöbbet. Reggel korán kelek, 6-7-ig vagy 7-7:40-50-ig séta. Hazajövök, 1 óra múlva, 15-kor séta, aztán este is 1 vagy több óra, plusz majdnem mindig megnézzük a futtatót, van e olyan kutya, aki súlycsoport és vevő a játékra, de sajnos általában vagy egy lélek sincs, vagy kiskutyák gyülekezete. Allergiás a csirkére, figyelünk erre, természetesen. Elmaradhatatlanok a finomságok a hentestől, de annyira nincs elkényeztetve, hogy nemsokára gurulni fog, úgy tömjük. Néhány hete járunk trénerezni, mert apám séta közben (övé a negyedik séta, amikor éjjel hazajön) összefutott egy sráccal, akiről kiderült tréner, és nevetségesen olcsón vállal minket, mert az a fő célja, hogy a kutyák és a gazdik legalább alap szinten "jól működjenek" együtt, és amíg nem teljes állásban végezheti, addig is élvezi, hogy kutyákkal foglalkozhat. Csak én viszem, apám nem, ő mindig dolgozik. A kutya engem már az első naptól, amikor hazahoztuk, azóta követ, apámat nem. De! - mert mindig van egy "de". Amikor én megjövök, jó esetben felemeli a fejét, amikor apám megjön, majd beleszalad a feje a plafonba, úgy kiugrik a bőréből, plusz csillogó szemek, csóváló farok. Én is szoktam játszani a kutyával, nem tartom katonai szigorban, hogy semmit nem szabad, csak nézz ki cukin, maradj csendben és a simi-simire add meg örökké a nyalifalit. Nem, nem, ilyenről szó sincs. Amikor azt mondja, nem, arra rosszabbik esetben másodjára hallgat. Nálam meg... katasztrófa. Egy pulcsim, már kb 6 felé szakadva, mert hirtelen a semmiből rájön az ugrálhatnék, mire csinálom amit a tréner mondott, ami nála és apámnál be is vált, nálam nem, és ő játéknak fogja fel, nem vérzik a szeme amikor csinálja, de nekem roh*dtul nem az. A karom tele karmolásokkal és horzsolásokkal ezek miatt, és mondhatjuk még örülhetek, hogy a pulcsi ott van. Ma nem voltam rajtam, csak egy kötött(szerű...) póló, azzal is elkezdte. Az elején gyorsan visszatettem magam pozitív állapotba, hogy oké, ez volt, túllépek rajta, folytassuk. De már nem bírom! Tegnap, miután már megint kezdte az esti sétánál, és a nyakánál fogva a földre szorítottam, hogy nyugszik (nem erőből, nem fájt neki, de az ahogy ott tartottam), elbőgtem magam, pedig ahhoz én sírjak, az is kevés, hogy egy medicin labda a fejemhez vágódik. Úgy érzem, lassan de majdnem biztosan kezdem megutálni. Mintha nem lennénk egymással kompatibilisek, és nem az enyém, nem apámmal közös, hanem csak apám kutyája lenne, mert érte rajong, értem nem. Nem tartom magam az állatoknál felelőtlen embernek. Visszavinni a menhelyre biztos nem viszem, nem hagyom, hogy megint ketrecbe legyen zárva, és akármilyen mérges vagyok rá, és amikor halkan, szinte némán mondok neki, hogy hagyja abba (az már a hajszál vége), akkor sem változik az a tény, hogy amíg hivatalosan és nem hivatalosan a családunk tagja, az én kutyám és felelősségem, addig anyatigtisként védelmezném meg a legvadabb kutyától és veszélytől is, ha olyan helyzetbe kerülne/kerülnénk. Csak már ezt lelkileg nem bírom, hogy mindegy mit teszek, mennyit foglalkozok vele. A lelkesedésem és pozitív átkapcsolásom is egyre gyengébb. Elfáradtam. Nem az van, hogy "mi" vagyunk, ketten együtt, egy csapat, hanem ő és én, én a póráz végén, ő az elején, aztán megyünk. Nem mellesleg okos kutya. Szerencsére már szobatiszta, hetek kellettek, de megoldottuk, egy kis balesetet leszámítva nem rágja szét a bútorainkat, nem tör-zúz a lakásban, míg nem vagyunk itthon. Csak ez a kettőnk közötti dolog az, ami romboló, de nagyon. Apám is észrevette, hogy a kutya kedvetlenebb, az ő sétája közben is, nálam is látja, hogy az vagyok, és az idegszálaim szárítókötélként vannak megfeszítve.
Mit tudok tenni? Vagy az idő változtat majd ezen, csak türelem és még sok tréning és gyakorlás? :/
Köszönöm és elnézést azoktól, akik vették a fáradtságot és elolvasták!
"Egyedüli amit nem tettem és nem is fogok, az az, hogy megütöm, megverem."
Nem vagyok egy nagy kutya tréner, de nekem is van egy kissé problémásabb fiatal kutyám. Engem konkrétan megtámadott néha, amikor sétáltunk, a kezeimet olyan erősen harapta, hogy már fájt. Próbáltam földre szorítani vagy a pórázt a nyaka köré tekerni és azzal lefojtani, ideig-óráig ez be is vált. Aztán egyszer a folyó mellett sétáltunk és akkor is megtámadott, fogtam felemeltem a kutyát és behajítottam a vízbe. Na azóta sose támad vagy tényleg csak a játék kedvéért most már. Lehet nálad is ez válna be.
Rangsor problema van.
A trenerrel beszelj errol. Ha o nem igy latja keressetek masik trenert.
Ahogy leirod apukad neki a falkavezer, aztan jon o es te hat te csak a jatszopajti vagy...
Menhelyrol nalunk is volt kutya az se tisztelte alany gazdajat csak az apjat. De hat a lany volt a hibas mert nyuzta a kutyat dogonyozte nem foglalkozott vele nem vitte kutyaiskolaba vagy oda is elkisertette magat az apjaval.
Menhelyes kutyakkal gyakran be lehet furdeni.
A helyetekben ha te szeretted volna ezt a kutyat akkor nem szegyen ha visszaadjatok. Es johet ujra egy cica vagy egy kolyokkutya aki meg nincs elrontva.
Ahogy az előző, rangsor probléma.
A kutya szemében apád a vezér, rá hallgat, te pedig alatta vagy, te csak játszótárs vagy, és azt kell csinálnod, amit a kutya akar. Ezen kell változtatni.
A trénerrel mit csináltok? Amikor vele dolgoztok szót fogad neked a kutya? Otthon gyakoroltok? Mindent pontosan úgy csinálsz, mint ahogy azt tanultad?
Mivel tiltod? Egyáltalán tudja a kutya, hogy a tiltószó mit jelent? Mert ha nem, hiába mondogatod neki.
Ha ugrál, "feladatba kell tenni". Ez az jelenti, hogy addig nincs vele foglalkozva, amíg le nem "Ül!" (Persze ha tudja már ezt a parancsot) és ha felugrál te nem elkezdesz vele játszani, mert ha leemeled magadról, hesegeted, kiabálsz vele ő azt játéknak veszi. Összefonott kézzel állsz, ha ugrik felemeled a térded, hátrébb állsz. Ha leült mehet a dicséret.
Fárasztáshoz nem elég a napi 3-4 óra séta. Messze nem. Fizikailag, főleg így eloszlatva nem lehet egy ilyen fiatal kutyát lefárasztani. Ha liheg épp hogy csak elkezdtek dolgozni az izmai, hiszen így izzad. Ahhoz hogy valóban elfáradjon napi 20 perc tanulással le kell húzni az agyát is.
Ha húz a pórázon húzd rövidebbre, hogy csak a lábad mellett haladjon, és tartsd meg. Ha elkezd húzni, tiltószó és ereszt-visszarántod. Nem húzod, rántod! A póráz ne feszüljön, teljesen más ingert közvetít a kutya felé.
Ha nem érzed, hogy ezzel a trénerrel fejlődnétek keress másikat. Lehet 500 helyett 2000 lesz egy alkalom, de lehet az ét is majd valamit. Persze sulikkal is be lehet fürödni.
Ne keseredj el, mert az semmire nem jó. De igen, egy kutya nem macska, hogy simogatni és játszani kell vele, hanem ennél komplexebb minőségi időt igényel természeténél adódóan. Ha viszont végképp feladnád, akkor add örökbe (ne menhelynek)
Nem kell ez a szöveg, hogy családtag, ha nem szereted, nem élmény vele lenni, nem tudjátok normálisan tartani, csak nyűg neked, és érzi ő is, hogy nyűg.
Nem baj, ha valami nem megy, csak akkor nem kell erőltetni.
Menjetek már a rangsor problémával....
Kérdező, többször, érthetően leírtuk neked (lassan, hogy te is megértsd), hogy korai nektek a kutya. Na, nem a macsek halála után, a gyászfeldoglozás egyéni szoc. probléma. Hanem mert annyit tudtuk a kutyákról, hogy melyik fele ugat és melyik szarik és így komoly gondjaitok lesznek. Na, ennek ellenére ti besétáltatok tátott szájjal a phaszerdőbe, oszt most csodálkozol, hogy szoptok. Gratulálok.
Itt nem rangsor probléma van, hanem alapvető kommunikációs probléma. Ebből az egészből annyi derül ki, hogy halvány segédfogalmad sincs, hogy mit miért csinál egy kutya, hogyan kommunikál --> hogyan lehet hatékonyan tanítani.
"Tegnap, miután már megint kezdte az esti sétánál, és a nyakánál fogva a földre szorítottam, hogy nyugszik (nem erőből, nem fájt neki, de az ahogy ott tartottam)"
Ennyi erővel verhetnéd is. Ezzel a phaszsággal például tök hatékonyan megtanítod neki, hogy egy kiszámíthatatlan, idegbeteg, szadista alak vagy. Sajnos már még mindig gyakori tanács, holott rég megcáfolták és millióegyszer leírták, hogy pont az ellenkezőjét tanítja az alpha roll a kutyánál, mint amit az emberek hisznek. A dominanciaelmélet hibás megfigyeléseken alapul és sosem volt használható.
Szóval ha a kocatréner tanít ilyen hülyeséget, ott kell hagyni a ferde phaszba és keresni egy normálisat ÉS rászánni a pénzt (a kutyának nem csak a testét kell gyógyítani, hanem a lelkét is).
Az apudat hagyjuk. Egyértelműen te vagy itt a leggyengébb láncszem, de attól, hogy ő kevesebbet van otthon és adott esetben félelmetesebb, mint te még nem ért bármivel is jobban a kutyákhoz. (Tudod, akkor neked is hatékonyan tudna segíteni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!