Ha véletlenül nyers sertés karajt eszik a kutya, attól mekkora eséllyel lesz baja?
Aujeszky betegségre, hogyha jól tudom, akkor nagyon nagyon kicsi az esély.
Azoknál a kutyáknál, akik meghalnak ebben, mert fertőzött sertés húst ettek, általában a gazdák éveken keresztül rendszeresen adnak nyers sertést.
"Okozó: Trichinella spiralis. Tünetek: magas láz, bágyadtság, étvágytalanság, nyálkás vagy véres hasmenés, sötétvörös vizelet, hasi fájdalmak. Védekezés: a nyers sertés- és vaddisznóhús-készítmények etetésének elkerülése!
A betegség előidézője egy kicsi, alig néhány milliméternyi fonalféreg, amely a bélben él. Az invázió izomtrichinellákkal történik, ha fertőzött nyers-, vagy nem kellően megfőzött sertéshúst fogyaszt a kutya."
Kerestem statisztikát az Aujeszky fertőzésről. 2011-12 ben találtam feljegyzést. Az országban 4 kutya és egy róka volt bizonyíthatóan ebben a betegségben elhullott. A 4 kutya vadászat közben az elejtett vaddisznóból evett. Így fertőződött meg.
A kérdés arról szólt, EGYETLEN s.karaj elfogyasztása miatt beteg lehet-e a kutya? Így igen csekély a lehetősége, ha üzletben, ellenőrzötten vették a karajt.
Kérdező!
Ha szerinted ez így van, akkor halál nyugiban lehetsz, hisz nem évekig etetted nyers sertéshússal.
Csak akkor nem értem, hogy minek írtad ki a kérdést?
Ez a statisztika. amit említesz egy hülyeség.
Ez azokról a kutyákról szól, akik állatorvoshoz kerültek és volt annyira felkészült az orvos, hogy felismerte a betegséget.
Te sem hiszed komolyan, hogy az a több tízezer (százezer?) kutyáról, aki különösen vidéken elpusztul nyilvántartást vezet bárki is? Azt sem tudják, hogy egyáltalán világon vannak.
A legegyszerűbb, amikor csóri kutya feldobja a bocskort, hogy "Megmérgezte a szomszéd"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!