Milyen kistestű kutya ideális családnak, kertes lakásba?
Ismerősöknek van francia bulldog többeknek is, de pont nem az aktivitásáról híres. Persze lehet köztük is aktívabb, csak akikről én tudok, pont nem ez a jellemző. :-)
Azért én a helyetekben több menhelyet és fajtamentést is megnéznék, vannak jók, korrektek, és vannak ígéretes kutyák, nem minden mentett kutya problémás, beteges, lestrapált. Persze, van velük meló, de nagyon hálás kutyák tudnak lenni, megéri a munkát.
Nekem a border collie mentéstől van egy erős border beütésű, de a standardnál kisebb kutyám (10kg-os), szóval valószínűleg más is van benne, pont annyira aktív, mint én, lehet vele túrázni, sportolni, kocogni szoktunk rövid távokat egyelőre, imád tanulni, én meg élvezem, pár hét alatt megtanulta az irányokat, amint elkalandozik, onnan tudom, hogy elég volt, szeret lustálkodni is, otthon nyugiban van, amíg nem vagyok otthon, nincs vele probléma, számomra ő tökéletes kutya. A fajtamentés nagyon korrekt volt, leírtam nekik, mi a tervem a kutyával, hova kerülne, milyen az életmódom, nem kötöttek bele semmibe, eleinte az összeszokásnál volt bennem egy kis bizonytalanság, de akkor is segítettek. Persze vannak náluk is még ennél is aktívabb kutyák, meg olyanok, akikkel több gond van, de segítőkészek, és úgy gondolom, megmondják, ha egy kutyájukat nem javasolják nektek, és azt nem azért teszik, mert kekeckedni akarnak. Még a spitz mentésnél is érdeklődtem annak idején egy kutyáról, hasonló módon, ott megegyeztünk abban, hogy az a kutyus, akiről kérdeztem, nem illene bele az én életmódomba, de velük is korrekt módon meg is beszéltük, miért, vannak a spitzek között is jó sportkutyák, akikkel járnak mondjuk agilityre, de pont az, akiről érdeklődtem, nem ilyen volt.
Más szervezetekkel nincs így tapasztalatom, de szerintem egy menhelynél nem kell megállni, csak mert ott nem jött össze. Van több ismerősöm, aki mentett kutyájával jár rendszeresen Hard Dog Race versenyekre, kisebbel, nagyobbal. Szóval én arra biztatnálak, hogy ne adjátok még fel ezt a vonalat.
Az én gyerekeim is kutya, sőt kutyák mellett nőttek fel, és nincs semmi bajuk.
Az uszkár szerintem is jó választás. Az egyik legintelligensebb kutyafajta. A keverék egy menhelyről pedig azért lehet jó döntés, mert kevésbé beteges, mint egy fajkutya.
Saját tapasztalatként Shih-Tzu
Igaz, alapesetben hosszú szőrű, de egyáltalán nem hullajtja, valamint nagyon szépen lehet nyírni és rövid szőrrel is nagyon aranyos. Elvileg nincs nagy mozgásigénye, de nagyon szívesen futkározik, játszik. Az enyém pl örömmel jön velem pár kilométeres túrákra. Ha meg-megállunk és kap vizet, boldogan jön, még húz is, hogy menjünk. :)
A gyerekeket nagyon szereti és alapvetően szobakutya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!