Találtam egy patkányt hazahoztam mit tegyek vele?
Ez egy vad patkány? Vándorpatkány? (szürke színű) Vagy tenyésztett (fehér/tarka)
Ha egy szürke, vad vándorpatkány csak úgy ott feküdt az út szélén, akkor nem akarlak elkeseríteni, de valószínűleg mérget evett, és el fog pusztulni. Esetleg autó elüthette, de ennek kisebb az esélye.
Ne haraptasd meg magad vele, és moss kezet, ha hozzányúlsz, nem fogsz így tőle elkapni semmit. Elviheted orvoshoz, bár nem hiszem, hogy sok mindent fog kezdeni vele, ha nem egzotikus orvos, ha meg igen, akkor készítheted a pénztárcádat.
Valami kaját tegyél be neki, hátha ennek (szerintem nem fog), bármi jó, emberi étel is egyelőre, zöldség, gyümölcs, dió, ilyesmi. De tényleg ne fűzz nagy reményeket az életben maradásához.
Többnyire irtani szokták, mert nagyon szapora és kártékony állat. Szomszédomnál nagyon sok van, néha áttéved pár hozzám is, úgyhogy én folyamatosan mérgezem őket.
De ha már megmentetted, akkor ne csak répát adj neki. Bármilyen ételmaradékon elvan. Kenyér biztos van otthon, de a vacsorádból is adhatsz neki, vagy sajtot, párizsit. A szemes takarmány is jó neki, ha van, pl. kukorica, búza.
Szerintem mindenevő. Talán még a húst sem veti meg.
És igaza van az előttem szólóknak. Nem tudhatod, hogy milyen fertőzésnek teszed ki magad ezzel.
De aranyos vagy, hogy megmentetted! :)
Majd írj, hogy mi van vele, átvészelte-e az éjszakát?
Ha tarka a patkány, akkor tényleg nem vad, csuklyás patkány valószínűleg.
Ilyesmi?
Azt így neten át senki nem fogja megmondani, mi baja. Talán megszökött, vagy valakinek már nem kellett, és az idiótája kirakta.
Ha evett, az jó jel. Próbáld meg elvinni orvoshoz, ő többet tud arról mondani, hogy mi baja.
De arra számíts, hogy a legtöbb "sima" állatorvos nem ért hozzájuk, egzotikus állatokkal is foglalkozó kell.
A fertőzésről annyi, hogy ha nem haraptatod meg magad, nem viszed a szádba az ürülékét vagy vizeletét, illetve nem hagyod az ürüléket porrá száradni (belélegezve a pora veszélyes), és kezet mosol utána, akkor nem fogsz elkapni tőle semmit. Tehát legyél körültekintő, figyelj a higiéniára, ne nagyon fogdosd kézzel a jószágot, de nem kell azért démonizálni őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!