Kérdés azokhoz akiknek van vagy volt nyuluk?
Nemrégiben elpusztult egy oroszlánfejű törpenyulam.
Úgy kb. 7,5 éves volt, az ugye nyulaknál az már "szép" kor?
Nektek meddig élt a nyulatok? Mennyi idős most?
Mi lehetett a baja?
- a hátsó lábait erőteljesen hátranyújtotta az utolsó hetében, szinte látszott rajta, hogy alig bír megállni a lábán... és a fekvés sem kényelmes neki
- erősen csikorgatta a fogát
- nem evett, a végén már inni sem ivott
Nekem jelenleg 3 van, kettő közülük 10 éves múlt, a harmadik 7 éves. Volt egy olyan nyuszim, ami 12,5 évet élt. Rajta kívül volt néhány nyuszim még, 8-10 éves koruk között pusztultak el. Sokan azt sem hiszik el, hogy egy nyúl képes 5 évnél tovább élni.. Na igen, többnyire a tartáson múlik. Én hiszem, hogy azért élnek ilyen sokáig a nyulaim, mert helyesen vannak tartva: nagy területen (2-3 négyzetméter nyulanként) és mellé természetesen napi több órát ki vannak engedve, kint vannak amúgy az udvaron, mindannyian egy nagy ketrecben, tehát fajtárssal élnek, mivel a közhiedelemmel ellentétben ugye társas lények. és ami nagyon fontos: soha nem kapnak tápot. Napi 24 órában van előttük a széna mellett friss fűféle. Ilyenkor gyógynövények, fű és levelek, télen pedig zöldségzöldek. Ez a fő eleségük, az, amit a vadonban is esznek és erre alakult ki a szervezetük, tehát így nem betegszenek meg, nem gyengülnek olyan hamar le.
Vannak országok, ahol ez az általános tartásmód, ott például az átlag életkoruk a nyulaknak 9-12 év.
Ha a te nyuszid szokványosan volt tartva, tehát egyedül, táp+széna volt az elesége, meg némi zöldségféle és ketrecben volt, hát akkor valóban szép kor a 7,5 év. Ez a tartásmód mellett 5-8 év az átlag életkor.
Félre ne értsd, nem akarlak megsérteni vagy leszólni, csak ugye kérdezted, mi lehetett a baj. Többnyire ez a baj. A tipikus magyar nyúltartás. Persze lehet, te pont nem így tartottad, nem tudom. Csak az esetek 90%-ában ez okozza a nyuszi halálát.
A felsorolt tünetek tipikus öregedés tünetek, valószínűleg a fogával lehetett baj, ami miatt nem is nagyon evett. Az ízületeivel is lehetett probléma, porcokkal. De ezt így senki nem tudja megmondani, mert ezer meg ezer oka lehetett a halálának, rengeteg betegség is, ami nem produkált feltűnő tüneteket.
A megfelelő tartásmód mellett a gének befolyásolják még a nyulak élettartamát és életminőségét. Ezt sem tudhatja már senki. Szóval pontos választ nem lehet adni.
Nem tudom, a tiednek mi baja, de ezt max boncolásból lehet már megmondani.
Nekem kettő van, egy óriás meg egy törpenyuszi. A törpe most volt múlt héten 7 éves, az óriás 9 lesz.
Én eleinte táppal is etettem őket, de aztán sokat olvasgattam és évek óta teljesen elhagytam, szóval csatlakozom ahhoz, hogy ne adjunk a nyusziknak tápot, mert azóta kivirultak, szebb a szőrük és semmi bajuk nem volt, pedig korábban volt bélleállás, de mióta nincs táp, nincs az sem. :)
Szia!
Nekem hollang törpenyulam volt (kan). 7 évet élt, az utolsó 1 évben sokat betegeskedett. Először kivették az egyik heréjét, mert elrákosodott. Aztán agyi problémája lett (E. Cuniculi/agyvérzés/agytályog, az orvos nem tudta megmondani) Ezekből szépen helyrejött, aztán elrákosodott a másik heréje is. Végül nem derült ki pontosan, mibe halt bele. Nagyon vedlett (tavasz volt, tehát normális) gubbasztott, nem evett, nem ivott, nem volt széklete és vizelete. Sokszor tátotta a száját (mintha szőr akadt volna meg a torkában, és azt próbálná felöklendezni...bár tudom, hogy a nyulak nem képesek hányni, de ehhez tudom a leginkább hasonlítani) Az orvos nem tudta eldönteni, mi a baja. Ez a lábnyújtogatós tünet is megvolt, vagy valami hasonló...mintha próbálta volna a hasát átmozgatni ezzel.Emésztést segítő injekciókat kapott, speciális evőpasztát, és paraffinolajat. Kemény csomókat érzett a hasában, és nem tudta eldönteni, hogy a rák áttéte, vagy a vedés miatt a szőr zárta el a beleit. Egy hosszabb injekciókúra várt rá, de sajnos nem értünk a végére... Azóta is nagyon hiányzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!