Miért akar megszökni a nyuszim? És miért ás gödröket?
A 4 éves lógó fülű nyuszimnak van egy nagy ketrece (két szintes ) az alsó szinten talaj van és szokása gödröket ásni amit nyáron megértek mert abban szokott hűsölni, de pár gödröt a ketrechez ássa ami által ki is tudna szökni. Persz még nem tette meg.
Azon kívül ki is szoktuk engedni a ketrecből a nagy kertbe, de ott meg észrevettem, hogy a szomszéd kerttől elválasztó kerítést rángatja, alatta akar átjutni. Miért? Ilyen rossz a sorsa vagy neki sosem elég?
A vérében van az ásás, mivel üregi nyúl. Teljesen mindegy, mit csinálsz, ásni fog, ásni szeret. Ez neki ösztön, megnyugtató cselekvés, jó elfoglaltság és koptatja a karmait. Nincs benne semmi rossz. A jobb gazdik még a benti nyulaknak is szoktak egy ládába homokot vagy földet tenni, hogy áshassanak. Az enyémek kintiek, de nekik is van egy külön részük erre. Leástam egy másfél négyzetméteres mély gödröt, falapokkal az oldalát körberaktam, majd megtelítettem földel. Itt szoktak üregeket ásni. Nyáron hűt, télen fűt.
Ezen a képen pont nem látszik, de a másik oldalról nézve lehetne látni a szép nagy, mély üreget.
A ketrec teljes aljzatán is rács van egyébként, hogy ne áshassák ki magukat. Neked is ajánlom, hogy biztosítsd alulról, mert előbb-utóbb megszökik.
A kerítés rágása, rángatása viszont már viselkedési zavarnak számít, amit többnyire 3 dolog szokott kiváltani:
- kevés mozgástér
- egyedül van
- nincs ivartalaníttatva
Ha ezek közül egy vagy több passzol, változtass rajta és ez a problémád biztosan megoldódik.
Egy vagy kettő nyúlnak legalább 2-3 négyzetméterre van szüksége napi 6-8 óra kiengedés mellett ahhoz, hogy a mozgásigényüket egy minimumszinten ki tudják elégíteni. Azt is érdemes úgy időzíteni, hogy sötétedésekor, de leginkább kora reggel, szürkületben legyenek kint, ekkor a legaktívabbak. Oké, hogy emeletes ketrece van, de attól még nem lesz nagyobb tere futni. Persze az emelet egyáltalán nem rossz, sőt nagyon jó, csak sokan azt gondolják, hogyha a ketrec két szintes, akkor a nyuszinak dupla akkora területe van. Ez nem így megy. A 2-3 m² az alapterület kell, hogy legyen. Tehát ha alul is és fölül is 1 négyzetméteres tere van, ne gondold, hogy az két négyzetméteresnek számít, mert egy síkban futni csak 1 m² áll rendelkezésére, ami borzasztóan kicsi. Igazából a kettő is. Mégis azt mondom, ha eleget van kiengedve, 2-3 m² elég lehet. Nekem a két nyuszi ketrece alul 8, felül 2 m². A többség elcsodálkozik rajta, hogy mekkora. Pedig valójában nem nagy ám ez a két nyúlnak. Mellé persze ki szoktam engedni őket minden nap pár órára.
Rengeteg pszichés betegség, magatartásbéli probléma származik abból, hogy valaki egyedül tartja a nyusziját, magányos. A nyulak a vadonban is hatalmas csoportokban élnek, rendkívül szociális lények. Együtt esznek, alszanak, kergetőznek FAJtársaikkal, minden nap letisztogatják egymást. Az ember, ha napi 24 órában mellette is van, nem tudja kielégíteni szociális igényeit. Ugyancsak nem alkalmas társnak a nyuszi mellé a tengerimalac, kutya, macska vagy bármi egyéb. Tudom, hogy Magyarországon elterjedté vált, hogy a nyulak tarthatók egyedül, alkalmazkodnak és jó nekik, de ez nem így van, ez egy tévhit.
Az ivartalanítás hiánya is lehet problémaforrás - bár az első két opció a gyakoribb okozó - sok esetben ha ivartalanítjuk a nyuszit, megszűnnek a gondok vagy legalábbis egy része, de nem mindig. Viszont mindenképp érdemes elvégeztetni, hiszen évekkel növelheti a nyuszi életét.
ezt ösztönből csinálja, ők ilyenek! :)
ezért igényelnek sok figyelmet, főleg a kertbe
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!