Nyúl, törpehörcsög vagy tengerimalac? (Bővebben lent)
A pénz mellett nem elhanyagolható kérdés az sem, mennyit tudsz velük foglalkozni, mekkora helyed van számukra és milyen hosszú távra tervezel.
Nekem először hörcsögöm volt, majd tengerimalacaim és most nyulaim. Messze a nyuszi a nyerő nálam, egyszerűen imádom őket, a másik két faj nem került hozzám ilyen közel. Nem tudom pontosan megmondani, miért, egyszerűen tetszik, ahogy ugrál és közben lobog a füle (már a lógófülűmnek:D), ahogy csámcsog, miközben eszik, ahogy kiterülve fekszenek egymás hátán. Annyira jófej, kedves és szelíd. Amióta nyuszijaim vannak, nyúlbolond lettem. Persze minden ember más, mindenkinek más tetszik jobban, másokból nem hiszem, hogy egy nyúl ilyen hatást vált ki, mint belőlem:)
A hörcsöggel a legkönnyebb bánni, a legolcsóbb is, és az foglalja a legkisebb helyet. Nem igényel túl sok törődést. Rövid ideig élnek. Kb. 13 évesen volt hörcsögöm, de őszintén szólva untam. Etettem, takarítottam, ennyi. Játszani nem tudtam vele, max néha "játszóteret" építettem neki és bámultam. Nekem unalmas volt. Valakinek meg ez tetszik. Éjszaka rágta a ketrecet, futott a kerekében, ami zajos volt.
A malacokat párban kell tartani, nagyobb hely kell nekik, több pénz, több idő, tovább is élnek. Hasonlóan viszonyultam hozzájuk, mint a hörcsöghöz. Nem nagyon tudtam velük mit kezdeni, etettem őket, takarítottam utánuk. Néha kivettem simogatni őket. Számomra ez is unalmas volt, úgy 16 évesen. Azért jobban tetszett, mint a hörcsög. Éjszaka viszont sokszor kiraktam őket, én apróbb zajokra is felkelek, és ők állandóan kergetőztek, túrták a forgácsot, nem tudtam aludni.
18 éves korom óta (9 éve) nyulaim vannak. Én azt mondom, abból is minimum kettő kéne, bár mások szerint elvannak egyedül. Szerintem boldogabbak társsal. Na ők elég sokba kerülnek nekem, de megéri. Imádom őket. Kisgyerek mellé nem ajánlom, nem túl nyúzható állatok. Rájuk jobban oda kell figyelni, nagyon érzékenyek, több munkával járnak. Elég nagy hely kell nekik, plusz oltás stb. Igazából a nyúl szerintem olyan, mintha egy kutyád vagy macskád lenne. Velük se igazán lehet játszani, de például én egy időben nekiálltam trükköket tanítani nekik, "nyúlagilityzni". Nagyon okosak ám, szépen megtanulták a dolgokat. Persze nem volt egyszerű. Ja és ők szobatiszták is, bár erre nem minden nyúl nevelhető rá, de többség igen. Ők kint vannak, ezért nem zavarnak éjjel, de ha bent lennének, valószínűleg zavaró lenne, ha csámcsognak, ugrálnak, s néha dobbantanak, miközben én alszok. Ja és persze a nyulak sokkal tovább élnek, akár 13 évig! Általában úgy 6-8-10 évig. Az enyémek 9 évesek.
A lényeg tehát, hogyha mindegyik igényeit ki tudod elégíteni, tisztában vagy vele, hogyan kell őket helyesen tartani, én a nyulat javaslom. Nekem személy szerint a nyuszik tetszenek legjobban, de ők járnak a legnagyobb gonddal és felelősséggel is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!