Milyen tapasztalataitok vannak kisállat kereskedésben vett törpenyuszikról?
Ne. Nem tudni kik a szülök, sokszor 3 hetes nyuszikat adnak el "toy" nyusziként, pedig ilyen fajta nem is létezik. Sok nyuszi keverék, aminek pl foghiba lesz a következménye. Vagy a másik "jó" dolog, hogy nem választják külön őket nemek szerint, és az épphogy ivarérett nyuszik szaporodásba kezdenek, majd csak otthon derül ki, hogy a frissen vásárolt nyuszi hamarosan anyuka lesz.
Ha jól emlékszem egy korábbi kérdésedben már elvesztettél egy nyuszit. Ha kereskedésben veszel, akkor ennek most is nagy esélye lesz.
Jézusom, ez elég lehangoló!
2-es, igen én vagyok az.
Jó tapasztalata senkinek sincsen?
azért állatkereskedésből, mert megsajnálom őket.
de te melyikből,vetted? gondolom ebben még oltás nem volt benne?
Én a Von Romanov hobbinyúl tenyészetből vettem, de van jó pár nagyon jó tenyészet (az egyik kedvencem pl. a Hunny-Bunny), ahonnan lehet venni :) Az oltás valóban nem volt benne, mert tavaly augusztusban hiány volt az oltóanyag többkiszereléses változatából, amit használni szokott a tenyésztő, így amikor elhoztuk, másnap vittük az állatorvoshoz beoltatni (eleve csak így engedte a tenyésztő, hogy ha nem ő, akkor mi rögtön utána oltatjuk). De oltással csak 1000 Ft-tal került volna többe.
Az a baj a kereskedésből vétellel, hogy így termelődik újra a sok beteg szaporítós nyuszi :( Mert ameddig van kereslet, addig lesz kínálat is. Csak úgy lehet megállítani a szaporítókat, ha senki sem vesz tőlük, mert úgy nem éri meg nekik sok nyulat "létrehozni". Ha megmenteni szeretnél nyuszit, fogadj örökbe! Van sok nyúlmentő, akiktől lehet! Na az az igazi megmentés!
pont ez volt az első ötletem, örökbe fogadni. van egy remek megbízható hely bunny rescue - de nekem csak 80 as ketrecem van, náluk előírt szabvány a 100 as.
az állatkereskedők honnan veszik a nyuszkókat?
szaporítóktól és nem tenyésztőktől?
Szaporítóktól. Egyrészt, egy lelkiismeretes tenyésztő sosem adná kereskedésbe a nyuszijait, hiszen ott szinte sosem tartják őket megfelelő körülmények között (legtöbb helyen terráriumban összezsúfolnak egy csomó túl fiatal kisnyuszit, és helytelenül táplálják őket, pl. gyümölcsöt, zöldséget adnak 3 hónaposnál fiatalabb nyusziknak, mert az olcsó, így viszont nem jó az emésztésük). Ezzel szemben a szaporítókat ez nem érdekli (ahogy az egészséges állomány sem), csak vegyék meg tőle a nyulakat. Így a kereskedések megveszik olcsón, és eladják legalább annyiért, mint amennyiért egy tenyésztő tenné...
Nem gondolkodtál azon, hogy eladod a ketreced, és kis pótlással veszel egy 100-asat? Használt százam ketrecekhez potom összegekért hozzá lehet jutni az aukciós oldalakon, és nem véletlenül ennyi az előírt "minimum" a mentőknél, ennyi kell, hogy kényelmes legyen a nyuszinak :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!