Törpenyúllal kapcsolatban érdekelne, hogy ti oltatjátok-e őket, és milyen időközönként? Illetve ivartalaníttattátok-e?
Évente oltatom. Ha belefér a keretbe, fél évente érdemes, mert a myxo csak fél évig hat. Inkább kifizetem azt a pár ezret, minthogy meghaljon a kicsikém.
És ivartalanítva is van. Ez nem feltétlenül szükséges, ezt te érzed/látod, hogy a te nyuszid esetében kell-e. Én azért döntöttem így, mert elkezdett pisit spriccelve jelölgetni, úgyhogy inkább emellett döntöttem, és örülök, mert nyugodtabb, és kevésbé büdi a pisije.
Oltatni nagyon fontos akkor is, ha kinn, és akkor is, ha benn tartod. A vérzéses betegséget (ami nem máj, hanem tüdőbetegség) pl. cipőtalpon is beviheted a lakásba, a másik betegséget pedig bármilyen vérszívó terjeszteti, ill szúnyoghálóval is simán bejut 1-1 szúnyog. Szerintem nem érdemes ezen spórolni, ha az embernek állata van.
A gyakoriság attól függ, hogy milyen oltást kap. Az én nyuszim nem kombit kap, így 2 hét eltéréssel adják be neki a 2 betegség elleni oltást, mind a kettő 1 évig véd.
Az én nyuszim nincs ivartalanítva, nem produkált semmi olyan tünetet, ami indokolta volna (nem pörög túl, nem spriccel stb.), így nem teszem ki feleslegesen a műtét kockázatának.
Első és legfontosabb: Minden évben be kell oltatni a nyuszikat! Ez az oltás kötelező, a kötelezőség alatt lelkiismeretünket értem.
Általában tavasszal oltunk, de a lényeg a szúnyoginvázió levédése. ( Nyári születésű kicsik esetén természetesen nyáron pédául.)
Kétféle betegség ellen oltunk: Rhd és myxomatozis. Ezek ellen háromféle védőoltás van jelenleg. A 3. 2013 tavaszától elérhető. A táblázatban (lásd lentebb) létrejöttüknek megfelelően, időrendi sorrendben láthatóak az oltások tulajdonságaikkal együtt. Az oltások ára is ennek aranyában növekszik.
Az oltások 2 bázisúak, tehát van egy por és egy oldóanyag, ezek összekeverése utána csak pár óra áll rendelkezésre a felhasználásig, tehát állatorvosnál is figyeljünk, hogy már összekevert oltóanyagot ne használjon.
Az ivartalanítás mellett szól:
1. Az ivartalanítás megelőzi a rákos megbetegedéseket. A 4 évesnél idősebb nőstény nyulaknak 80% esélyük van a méhrákra, mivel folyton osztódik a méhszövet. Ugyanígy a bakoknál here és prosztata rák alakulhat ki.
2. Meghosszabbítja a nyuszi életét akár 2-5 évvel is.
3. Elmúlnak az ivarzás okozta kellemetlen viselkedések. pl.: jelölés, nem szobatiszta, ivarzik
Az oltások
1.Myxovac oltás ( csak Myxomatozis ellen 1 évig véd)
2.Pestorin mormyx kombinált oltás ( Myxomatozis és Rhd ellen is véd 6 hónapig)És ezt első évben 2x is be kell adni.
3.Nobivac myxo-rhd oltás (Myxomatozis és Rhd ellen is véd 1 évig) Első évben is elég 1x beadni.
1. oltás csak 20as kiszerelésben kapható, ezzel nem is nagyon oltunk. 2. 2-3000ft állatorvostól függ 3. 3-4000ft
Remélem kielégítő a válasz :)
Köszönöm a válaszokat!
Oltatni én is fogom a kisnyuszit, remélem itt a vidéki állatorvosnál is elérhető már az oltás 3. verziója.
Az ivartalanításban még nem vagyok biztos. Kislány nyuszim lesz, és neki elég nagy beavatkozás. Olvastam, hogy nála nem olyan feltűnő a nemi jelleg (spriccelés, jelölés stb.)
Még egyszer köszi a válaszokat! Megvan a kisnyuszi, és egyből be is oltattam a dokival. Ő a kombináltat adta, de azt ami fél, illetve 1 évig tartó hatást biztosít.
A ti nőstény nyuszitok hogyan viselte az ivartalanítást, persze, ha volt neki. Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!