Mi a véleményetek erről a hozzáállásról? Húsvéti nyúl téma.
Egy ismerősöm posztolta ki Facebookra, és én nagyon kiakadtam rajta:
Húsvét közeledtével egyre több poszt jelenik meg "Ne vegyél nyulat húsvétra" felirattal. Hát... Én a magam részéről köszönöm a szüleimnek, hogy gyerekként részese lehettem annak az élménynek, hogy van nyuszim (nem is egyszer). A mai napig (több mint 30 év után is) felemlegetjük azokat a boldog, vagy éppen vicces eseteket, amiket a nyuszikkal éltünk át. Igen, a húsvétra kapott nyulaimmal. És köszönöm a szüleimnek, hogy megtanítottak arra, hogy felelős vagyok valamiért/valakiért. Hogy akkor lehet nyuszim, ha gondoskodom róla. És gondoskodtam. Füvet szedtem neki napi kétszer, takarítottam a ládáját naponta többször. Játszottam vele, futtattam, szerettem. És ezt természetesen sokszor együtt, közösen a családdal. És igen, úgy kaptam nyulat, hogy tudtam, pár hónap múlva nem tudom megtartani. A szüleim mindig előre megbeszélték, hogy visszaviszik a tenyésztőnek, vagy tudták kinek lesz odaadva, aki el tudja utána látni. Ha ezt nem tudod megtanítani a gyerekednek, akkor tényleg ne vegyél nyulat. De ezesetben ne vegyél kutyát, macskát, hörcsögöt, de még egy cserepes virágot sem. De tudd, hogy nagy élményektől fosztod meg a gyerekedet, és sok dologtól, amit meg lehet tanulni egy nyuszitól illetve annak tartásából. (És természetesen arra gondolok, amikor egy gyerek már megfelelő korú ehhez, illetve vannak olyan körülmények, amik megfelelnek egy nyúl tartásához. De ennek eldöntése is a felnőtt feladata)
Ti mit gondoltok róla? Szerintem a felelős állattartás messze nem ott kezdődik, hogy pár hónapig eteted azt a szegény nyulat, hanem ha élete végéig felelősséget vállalsz érte, akkor is ha baj van. Furcsa hozzáállás, azóta kicsit más szemmel nézek erre az ismerősre, ennél többet néztem ki belőle.
Az nem felelősségre nevel, hogyha nem tudod ellátni, akkor majd ellátja helyetted más.
Továbbá nem tartom jó ötletnek, hogy ad-hoc módon, előre meg nem beszélve hirtelen állatot veszek a gyereknek. A gyerek is akarja, hogy legyen állata, továbbá legyen elég idős és érett ahhoz, hogy el tudja látni. Nyilván segít neki benne valaki, de a nyúl élőlény, nem egy eldobható valami, amit megun az ember.
hát én az ismerősöddel értek egyet! szerintem te ezt az egészet vagy félre értetted vagy túl reagálod..!
még a hírekben is ezt hangoztatták,ugyanis valóban felesleges csak azért nyuszit venni,hogy a gyerek két napig örül neki,majd útba lesz,és ilyenkor megszabadulnak tőle,úgy hogy pl. valahol elengedik.
Szóval: ez a "felhívás" nyílván azoknak szólt,akik csak meglepiből elhozzák,de nem gondolják végig,hogy mivel jár utána az állat tartása.
A nyuszi meg megszereti a gazdiját, ragaszkodik hozzá, aztán pár hónap múlva meg hoppon marad és levágják..
Szóba nem állok olyan emberrel, aki ennyire selejtes, mint az ismerősöd.
Baratnomnek is volt igy nyula gyerekkoraban. A nyultenyeszto a telekszomszed volt. A szulok elore lebeszeltek, hogy a nyulat odaadjak ajandekba husvetra, 1-2 napot lehet a lakasban, de utana megy vissza a tenyesztohoz!
De ott mar varta egy elore kulon neki keszitett nyulketrec es evekig utana a (foleg) baratnom gondozta: Az o nyula volt, csak epp nem a lakasban lakott:)
Igy nyugodtan lehet.
Ne vegyél húsvétra nyulat= ne csak azért vegyél mert húsvét van, ha szereted, gondozod akkor ki ne vehetnel?
Sztem értelmezési gondjaid vannak, nem megbántani szeretnélek, de ha te emiatt másképp nézel valakire akkor veled van gond. Senki nem arra gondolt hogy ne vegyen senki nyuszit húsvétkor....
Ne vegyél húsvétra nyulat= ne csak azért vegyél mert húsvét van, ha szereted, gondozod akkor ki ne vehetne?
Sztem értelmezési gondjaid vannak, nem megbántani szeretnélek, de ha te emiatt másképp nézel valakire akkor veled van gond. Senki nem arra gondolt hogy ne vegyen senki nyuszit húsvétkor....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!