Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Hörcsög vagy tengerimalac?

Hörcsög vagy tengerimalac?

Figyelt kérdés
Mindenképpen szeretnék egy kis szőrmókot, de mivel panellakásba költöztem, így a "nagyobbakat" nem kínoznám. Még soha nem volt semmilyen rágcsálóm - csak kutya, macska, papagáj maradt vidéken, így nem tudom, hogy melyik lenne a jobb választás számomra. A lényeg: a lakásban saját szobám van, de nagyon kicsi, emellett van még benne tévé, számítógép is (ez már kizáró tényező?). Kéthetente járok haza, úgyhogy 1,5-2 napot egyedül kellene kibírnia ilyenkor. Takarítás, etetés nem lenne gond. Ja, és csak egy állatkára gondoltam, mert szaporulatot már nem tudnék gondozni, de úgy hallottam, hogy az azonos neműek nincsenek túl nagy barátságban egymással. Meg persze vannak az önös érdekeim: tutujgatás, gügyögés, játékok... Na és persze azt sem tudom, hogy milyen hangosak, a szomszéd szobában lévő barátnőmet nem-e akasszák ki éjjel? Melyik lenne a jobb vagy inkább ne is tartsak? Előre is köszi a válaszokat!
2009. jan. 27. 22:34
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Ha van helyed egy kb. 80cmes ketrecnek akkor tengerimalac,nekem tengerimalacom van és soha nem zajong éjszaka,csak akkor visít ha meglát vagy zacskó zörgést hall,a hörcsög meg éjszakai állat, ezért nappal nem sokat fogod látni.. Én mindenképpen a tengerimalacot ajánlom
2009. jún. 22. 13:14
 12/22 anonim ***** válasza:
Szerintem tengerimalac. Eddig mindig hörim volt vagy 10. De aztán vmi nagyobbat akartam vagy nemis tudom:D és nem bántam meg, hogy nem megint hörit vettem, hanem malackát.:)
2010. aug. 12. 14:37
 13/22 anonim válasza:
Egyértelműen tengerimalac
2013. okt. 4. 15:38
 14/22 anonim válasza:

Sziasztok! Tudom, hogy már 12 éves kérdés, de biztos sokan fordulnak meg itt azzal a kérdéssel, hogy melyik kis szőrmókkal osszák meg az életüket. :) Nekem volt már több malacka meg hörcsög ezért elmondanék pár pro és kontra érvet, hátha ezáltal megkönnyítem a dolgotokat :).

Mellesleg akármelyiket is veszitek, mind igényli a szeretetet és a törődést, de rengeteg szép pillanatot tudnak okozni. :)

Tehát, kezdem akkor a tengerimalaccal.

Kb. 7 éves koromtól 18 éves koromig csak tengerimalacaim voltak (jelenleg 26 vagyok), volt, hogy egyszerre 2-3 is. Kezdeném azzal, hogy miért jó választás a malacka:

- iszonyatosan bújós, ragaszkodó, hamar megismeri az illatod és onnantól te leszel a védelmezője a számára;

- okos állat, meg lehet tanítani különböző trükkökre, pl. egy kis nasi érdekeben. (uborka, répa...)

- hatalmas élmény, ahogy te pihizel és ő ott fekszik rajtad, te simized és ott alszik, tudván, hogy biztonságban van :)

- elég sokáig él, kb 8-10 évig is, ha egészségesen étkezik és nem esik depresszióba (ergo kell neki egy társ vagy rengeteg törődés).

- és hát remélem nem is kell mondjam, mennyire elképesztően aranyos kis malackák :)

Viszont ezek mellett van pár ellenérvem is, amit jó tudni, mielőtt belevágsz ebbe az egészbe.

- hatalmas helyre van szüksége, még ha egyedül tartod is, mivel elég nagyra megnő.

- mókuskereket meg hasonló dolgokat nem érdemes betenni neki, mert úgysem fogja használni; esetleg néhány búvóhelyet, házikót, mert az feldobja a helyet és nem is válik számára unalmassá.

- nem feltétlenül kell társ, bár erősen ajánlott 2 tengerimalacot venni, mivel nagyon könnyen depresszióba tud esni (tapasztalat), viszont ha úgy döntötök, hogy nem vesztek 2-t, akkor mindenképp vegyétek ki többször a malackát és foglalkozzatok vele sokat.

- gondolom sokan tudjátok, de ha megszok egy hangot vagy esetleg meghallja a hangod, akkor elkezd visítani (úgy mint mikor a franciák mondják, hogy "Oui"). Ez a hang sokakat zavar, viszont éjszaka egyáltalán nem jellemző tehát ettől nem kell megijedni, szerintem ez legyen a legnagyibb hibája a kis malackának (és nem mellesleg nagyon cuki olyankor)

- ha hosszúszőrűt vesztek, vigyázni kell, mert hullik a szőre, viszont lehet kapni a boltban henger alakú szőrleszedőt, azzal könnyen eltudjátok távolítani a ruhátokról.

- fürdetni lehet, viszont én nem igazán ajánlom. Ha rendszeresen kitakarítjátok (hetente 1x), nincs értelme fürdetni, maximum havonta 1x.

- a köröm levágást is havonta kell végezni, de vigyázzatok, hogy épp csak a köröm hegyét vágjátok le, mert belevághattok az érbe és könnyen elkezdhet vérezni.

- minden nap adjatok neki enni, ha lehetséges sok friss gyümölcsöt és zöldséget is. Egy szerető gazdi ezt mindet télen is biztosítja, hogy jó élete legyen a kis malackának :)

Szerintem kb. ennyit érdemes tudni róluk, én mindenféleképpen ajánlom, de akkor térjünk is át a hörikre. :)

Sokaknak az jut eszébe a hörcsögökről, hogy mennyire hasonlítanak az egerekre meg, hogy mennyire harapósak stb. Én ezeket szeretném megcáfolni.

7 éve tartok hörcsögöket és azt kell mondjam életem legjobb döntései voltak, mind, 1-től 1-ig. Eddig 5 hörim volt, de a legszebb pillanatokat okozó kis rosszcsontok sajnos már mind meghaltak. Viszont nemrég elhoztam egy kis törpét, akivel már 3 hónapja lakok együtt és megint csak azt mondom, hogy jól döntöttem. De hát, inkább mondok pár érvet és remélem meggyőzlek titeket :)!

- a hörcsögöket heti 1x tisztítottam mindig, de egy kicsit mindig kell hagyni az előző forgácsból mert megijednek, ha új szagot éreznek ( ez a tengerimalacoknál is fontos!! Csak kifelejtettem.)

- nekik is szükségük van friss gyümölcs és zöldségekre, valamint magokra.

- fürdést, körömvágást nem igényelnek

- szükség van egy mókuskerékre, egy etetőtálra, egy itatóra és némi bújkálóra (de ez nem kötelező), valamint egy fára, amit rághat és koptathatja a fogait.

- közel sem kötelező olyan nagy ketrec, mint a malacoknak, főleg ha törpehörit veszel, de én ajánlom, mert minél nagyobb helye van, annál jobban érzi magát.

- ha sokat törődsz vele, akkor BIZTOS, hogy nem fog megharapni soha. Ezt tapasztalatból mindom.

Ellenérvek:

- zajos a kereke miatt, ezért érdemes egy másik helységbe tenni éjszakára

- nappal többnyire alszik, éjszaka fent van

De ezeken kívül nem tudok több ellenérvet mondani. Bízzatok bennem, engem még egyik hörcsögöm se harapott meg, pedig 80% mind törpe volt. Nagyon szeretem őket, iszonyat cukik és bátran ajánlom minden kisállat kedvelőnek! :)

2021. márc. 11. 10:24
 15/22 anonim válasza:
Utolsó vagyok, bocsi azt kihagytam, hogy a hörcsögök kb. 2-3, max 4 évig élnek viszont ez ne tántorítson el titeket, gondoljatok arra, hogy ha most örökbefogadjátok az egyik picurkát, megmentitek az életét, akármeddig is éljen :).
2021. márc. 11. 10:28
 16/22 anonim válasza:
Utolsó látod mi a dátuma a kérdésnek?
2021. júl. 2. 09:40
 17/22 anonim válasza:
Bocsi most olvastam el az első két mondatod
2021. júl. 2. 09:41
 18/22 anonim válasza:
Szerintem sok idő után is hasznos tud lenni a válasz, hiszen sokan keresgélnek később is a téma után. Az én lányom is hörcsögöt szeretne, én nem rajongok értük. Sokkal kedvesebbnek tartom a malackákat, nyuszikat. De most olvasgatok a témában, hogy döntésre jussak. Szóval a 2021 márciusinak köszönöm a hosszas leírást, összehasonlítást! Lehet, hogy hamarosan engedek a lányomnak hörcsög kérdésben. (Egyébként van kutyánk, macskánk, halunk, vannak nyulaink is, de külfödre, szigetországba költözve, a nyuszikat sajna otthon más gondjaira bíztuk, nagyon nehézkes, megviselő lenne a szállításuk, jobb így nekik.)
2022. aug. 8. 14:11
 19/22 anonim válasza:
Már 8 évesek a nyuszik, nem fiatalok, szóval jobb nem stresszelni őket több ezer km-es utazásokkal... Ahogy szegény 95 éves nagymamámat sem stresszeljük ilyenekkel már. :)
2022. aug. 8. 14:21
 20/22 anonim válasza:
Igaz hogy már nagyon régi a kérdés de úgy gondolom hogy másnak is segíthetek. Nekem hörcsögeim voltak/ vannak . Nagyon aranyos kis állatok és ha kézhez vannak szoktatva akkor ők is kötődni fognak hozzánk ( persze ha sokat foglalkozunk velük) Amit még előttem sokan írtak az az hogy este hangos. Ez nem teljesen igaz, mert tényleg van hangja mivel ő ébren
2024. júl. 4. 10:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!