Hörcsög vagy tengerimalac?
Sziasztok! Tudom, hogy már 12 éves kérdés, de biztos sokan fordulnak meg itt azzal a kérdéssel, hogy melyik kis szőrmókkal osszák meg az életüket. :) Nekem volt már több malacka meg hörcsög ezért elmondanék pár pro és kontra érvet, hátha ezáltal megkönnyítem a dolgotokat :).
Mellesleg akármelyiket is veszitek, mind igényli a szeretetet és a törődést, de rengeteg szép pillanatot tudnak okozni. :)
Tehát, kezdem akkor a tengerimalaccal.
Kb. 7 éves koromtól 18 éves koromig csak tengerimalacaim voltak (jelenleg 26 vagyok), volt, hogy egyszerre 2-3 is. Kezdeném azzal, hogy miért jó választás a malacka:
- iszonyatosan bújós, ragaszkodó, hamar megismeri az illatod és onnantól te leszel a védelmezője a számára;
- okos állat, meg lehet tanítani különböző trükkökre, pl. egy kis nasi érdekeben. (uborka, répa...)
- hatalmas élmény, ahogy te pihizel és ő ott fekszik rajtad, te simized és ott alszik, tudván, hogy biztonságban van :)
- elég sokáig él, kb 8-10 évig is, ha egészségesen étkezik és nem esik depresszióba (ergo kell neki egy társ vagy rengeteg törődés).
- és hát remélem nem is kell mondjam, mennyire elképesztően aranyos kis malackák :)
Viszont ezek mellett van pár ellenérvem is, amit jó tudni, mielőtt belevágsz ebbe az egészbe.
- hatalmas helyre van szüksége, még ha egyedül tartod is, mivel elég nagyra megnő.
- mókuskereket meg hasonló dolgokat nem érdemes betenni neki, mert úgysem fogja használni; esetleg néhány búvóhelyet, házikót, mert az feldobja a helyet és nem is válik számára unalmassá.
- nem feltétlenül kell társ, bár erősen ajánlott 2 tengerimalacot venni, mivel nagyon könnyen depresszióba tud esni (tapasztalat), viszont ha úgy döntötök, hogy nem vesztek 2-t, akkor mindenképp vegyétek ki többször a malackát és foglalkozzatok vele sokat.
- gondolom sokan tudjátok, de ha megszok egy hangot vagy esetleg meghallja a hangod, akkor elkezd visítani (úgy mint mikor a franciák mondják, hogy "Oui"). Ez a hang sokakat zavar, viszont éjszaka egyáltalán nem jellemző tehát ettől nem kell megijedni, szerintem ez legyen a legnagyibb hibája a kis malackának (és nem mellesleg nagyon cuki olyankor)
- ha hosszúszőrűt vesztek, vigyázni kell, mert hullik a szőre, viszont lehet kapni a boltban henger alakú szőrleszedőt, azzal könnyen eltudjátok távolítani a ruhátokról.
- fürdetni lehet, viszont én nem igazán ajánlom. Ha rendszeresen kitakarítjátok (hetente 1x), nincs értelme fürdetni, maximum havonta 1x.
- a köröm levágást is havonta kell végezni, de vigyázzatok, hogy épp csak a köröm hegyét vágjátok le, mert belevághattok az érbe és könnyen elkezdhet vérezni.
- minden nap adjatok neki enni, ha lehetséges sok friss gyümölcsöt és zöldséget is. Egy szerető gazdi ezt mindet télen is biztosítja, hogy jó élete legyen a kis malackának :)
Szerintem kb. ennyit érdemes tudni róluk, én mindenféleképpen ajánlom, de akkor térjünk is át a hörikre. :)
Sokaknak az jut eszébe a hörcsögökről, hogy mennyire hasonlítanak az egerekre meg, hogy mennyire harapósak stb. Én ezeket szeretném megcáfolni.
7 éve tartok hörcsögöket és azt kell mondjam életem legjobb döntései voltak, mind, 1-től 1-ig. Eddig 5 hörim volt, de a legszebb pillanatokat okozó kis rosszcsontok sajnos már mind meghaltak. Viszont nemrég elhoztam egy kis törpét, akivel már 3 hónapja lakok együtt és megint csak azt mondom, hogy jól döntöttem. De hát, inkább mondok pár érvet és remélem meggyőzlek titeket :)!
- a hörcsögöket heti 1x tisztítottam mindig, de egy kicsit mindig kell hagyni az előző forgácsból mert megijednek, ha új szagot éreznek ( ez a tengerimalacoknál is fontos!! Csak kifelejtettem.)
- nekik is szükségük van friss gyümölcs és zöldségekre, valamint magokra.
- fürdést, körömvágást nem igényelnek
- szükség van egy mókuskerékre, egy etetőtálra, egy itatóra és némi bújkálóra (de ez nem kötelező), valamint egy fára, amit rághat és koptathatja a fogait.
- közel sem kötelező olyan nagy ketrec, mint a malacoknak, főleg ha törpehörit veszel, de én ajánlom, mert minél nagyobb helye van, annál jobban érzi magát.
- ha sokat törődsz vele, akkor BIZTOS, hogy nem fog megharapni soha. Ezt tapasztalatból mindom.
Ellenérvek:
- zajos a kereke miatt, ezért érdemes egy másik helységbe tenni éjszakára
- nappal többnyire alszik, éjszaka fent van
De ezeken kívül nem tudok több ellenérvet mondani. Bízzatok bennem, engem még egyik hörcsögöm se harapott meg, pedig 80% mind törpe volt. Nagyon szeretem őket, iszonyat cukik és bátran ajánlom minden kisállat kedvelőnek! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!