Hol találhatok Budapesten vagy környékén tenyésztőt, aki segítene az esetleges kérdésekben és megbízható?
Egy körülbelül 50*70cm-es helyet tudok kialakítani, ami tudom nem sok, ezért több szintre szeretném osztani vertikálisan, hogy legyen külön pihenő és játszó helye. Kb 1-1,5 méter magasságban maximum. Ha jó adatokat találtam ez a legtöbb törpenyúl fajtának elég lehet, ha mellette kiengedem a szobába.
Egy szociálisabb, szeretgethető fajtát keresnék, ami nem túl hangos (lakótársam van és vékonyak a falak).
Ötletek, tippek, mikre érdemes figyelnem, miket kell atgondolnom?
Tenyeszetet Bp. közelében nem tudok mondani, de én is tartok törpenyulat, így tudok néhány tanácsot adni. Ivartalanítani vidd majd el, még akkor is, ha egyedül/azonos nemű társsal tartod, mivel nem csak a nem vart szaporulat, de néhány betegség is megelőzhető vele. Tápra nagyon figyelj, milyet választasz, nagyon sok féle van a magyar állatkereskedések polcain, de ebből kb 3-4 fajta olyan, ami jó a nyusziknak. Ezek a színes, magas lucerna tartalmú tápok magyon rosszak nekik. Én a Versele-Laga tápokat ajánlom, de jó lehet még a Cunipic és a Beaphar nature tápok is. Minden nap engedd ki a nyuszit, minél több időre, az 50*70 elég kicsi, szóval többet kéne ketrecen kívül lennie, mint ketrecben. És lépj be Fb-n a törpenyuszisok csoportba, ott is nagyon segítőkészek (és persze tapasztaltabbak nyuszis témában, mint a gyakorisok). Ha valami kérdésed van még, írj nyugodtan:)
jan. 13. 10:06
3/17 anonim válasza:
#2 vagyok. Még az etetéshez annyit hozzáfűznék, hogy ha fiatal nyuszit veszel (1 év alattit), akkor reggel-este 1-1 marék táp, azon kívül korlátlan széna, majd 1 éves kora után, fokozatos csökkentéssel a felére csökkentheted a tápadagot. Széna viszont mindig legyen előtte korlátlanul. Nem fogja túlenni magát, hiszen ha belegondolsz, a természetben is kint él a réten, mezőn és ott js korlátlanul rendelkezésre áll a fű. Épp ezért tavasszal es nyáron érdemes neki friss füvet is adni, amit akár te is szedhetsz, olyan helyről, ahol minél kevesebb autó jár, és ahol biztosan nem permeteznek. Emellett még kaphat gyümölcsöket 3 hónapos kora után, viszont ezek általában tele vannak cukorral, szóval túl gyakran nem érdemes adni nekik. És minden új ételt fokozatosan kell bevezetni, elsőre mindenből csak 1-2 kockát kapjon
jan. 13. 10:12
4/17 anonim válasza:
50x70 cm hely még aludni is kevés neki, kérlek előtte nézz utána nagyon, pl a törpenyusziszok csoportban, hogy mivel jár a helyes nyúltartás. Nemcsak nagyon drága, de körülményes is nem kicsit, ha orvoshoz kell vinni probléma miatt az többszázezer is lehet, és csak egzós dokik tudják rendesen ellátni. Tünetrejtő állat, ha hétfőn arra kelsz, hogy gubbaszt, rohanni kell vele dokihoz, mert estig nem biztos, hogy kihúzza. Imádom az állatot de lehet most már nem vállalnám ezt. Ha informálódás tán is akarod, boldog nyuszis éveket!
jan. 13. 10:39
5/17 anonim válasza:
Az, hogy milyen lesz a természete zsákbamacska, enyém szeretgethető ölbenyuszi, más hiába csinál mindent jól egy simit se tűr el tőle, odakap, ha benyúl neki.
jan. 13. 10:40
6/17 anonim válasza:
50x70 az még egy tengerimalacnak is kicsi, ne viccelj - és a nyúl nem megy úgy felfelé szívesen, mint a csincsilla. Sztem halaszd el ezt a dolgot addig, amíg megfelelő körülményeket tudsz neki biztosítani.
Plusz ha beteg, igen: én a madaraimmal járok az Exo-petbe (kb a legjobb nyúldokik) és csak pislogtam, h behozta a csaj a nyusziját, és hopp 70K. o.O Sztem nagyon stresszes ez a tulajdonságuk, h egyik reggel étvágytalan és estére már halott, ha nem jut időben dokihoz.
jan. 13. 10:59
7/17 NPeti11 válasza:
50x70 nagyon kevés neki. Nekem 120x100 volt de az is kevésnek bizonyult idővel, így karámot kapott.Viszont nagyon betegesek, ha bármi bajuk van készülj fel 50-100 ezer ft alatt nem úszod meg az orvost. kiengedve meg nem ajánlom mert akkor mindent el kell dugni lakásba vezeték stb, mert imádja megrágni őket.
jan. 13. 11:10
8/17 anonim válasza:
Ha csak ekkora helyet tudsz kialakítani akkor inkább hörcsögöt tarts. Nyúlnak ez édeskevés. 50*70 cm = 3.500 cm2 az kicsivel nagyobb a magyarországi ajánlott törpehörcsög minimum lakhelynél. Ez sajnos még aranyhörcsögnek is kevés (neki minimum 4.000 cm2 az ajánlott terület)...
jan. 13. 12:38
9/17 A kérdező kommentje:
Nem 50*70 cm-t szeretnék, hanem 2*50*70 cm-t, ami 7000cm2. 25-30%os emelkedővel tudnám kialakítani a feljutást. De most lemértem, maximum 25 centivel tudom szelsíteni a helyet, ami 9000cm2. Vagy az a probléma, hogy egyben kellene meglenni ennek a területnek? Esetleg még ez is kicsi lenne? Sajnos ennyire kicsi a szobám, ennél nagyobb ketrec mellett már nem lehetne elhaladni :((
Köszönöm a továbi hasznos információt is, amire nem reagáltam, mert ezek szerint a területtel és az orvosi kezelésekkel fog eldőlni ez a kérdés.
jan. 13. 15:19
10/17 anonim válasza:
Talán már 100×50×50 cm-es ketrec már jó lehet 1 nyuszinak, de naponta legalább 3-4 órát ki kellene engedni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!