Nyuszi vagy macska?
Egyértelműen a macska tartása sokkal könnyebb, az állatorvosi ellátása sokkal egyszerűbb, a nyúl nagyon hamar el tud pusztulni, főleg egy hozzá nem értő kezében. És tényleg kettőt kell tartani belőle!
De egyikkel sem könnyen kapsz albérletet. Persze, semmi sem lehetetlen...
A macska simán elél 15-17 évig, tehát az, hogy gyerek nincs a 10 éves tervben, az ebből a szempontból nem jelent semmit.
Szóba jöhet esetleg a tengerimalac, amiket szintén párban kell tartani (vagy egynemű párok úgy, hogy egy felnőtt mellé teszel egy éppen hogy anyjától elválasztott malacot vagy ha vegyesen, akkor ivartalanítani kell min. az egyiket), és szintén egzotikus állatorvos kell hozzá, de valamivel kevésbé könnyű hozzá nem értésből kinyírni, mint a nyulakat. Valamint jobban el vannak alapvetően egy megfelelő méretű ketrecben (persze, kiengedés mellett), a nyulaknak akkora a mozgásigénye, mint a macskáknak, őket igazából állandóan min. egy nyúlbiztos szobában kellene tartani.
A helyedben nagyon alaposan átgondolnám ezt az egészet.
Szia! Macskám volt, nyuszi több éve van.
Először is: egyik állat sem büdös, ha normálisan van tartva/takarítva.
Minkét faj jó kapcsolatot tud kialakítani az emberrel és mindkettő tartása komoly pénzbe kerül. Mindkettőt rendszeresen kell oltatni, nem kevés pénzért, ráadásul nem minden állatorvos ért a nyulakhoz. Ivartalanítás mindkét faj esetében ajánlott, ez nagyjából 20 ezer forintba kerül.
Nyuszi is, macska is tud károkat okozni, ami megint csak pénz és bosszúság. Ráadásul mindkét állatka aránylag hosszú életű lehet igaz, a macska tovább szokott élni (nyuszi 8-10 év, macska akár 15-18 is).
Szóval, mindkettő komoly elköteleződést jelent.
Ha nem bírod a hulló-tapadó szőrt vagy gondot fog jelenteni, hogy kire hagyd az állatkát, ha elutazol valahova (nyuszi 1 napig sem lehet el kellő mennyiségű víz és széna nélkül, különben elpusztul), akkor inkább ne szerezd be egyiket sem :)
Nekem mindkettő volt van lesz.
Nyuszi pihe puha, néz ki a fejéből, ide áll oda áll, néha rájön az 5perc és rohangál úgy, hogy esélyed sincs megfogni, leginkább önmagával vagy a társaival játszik, veled nemigen, aranyos, és ha véletlen répának nézi az ujjad, akkor rohadt éles a foga.
Képes akárhová odahugyozni, ami rettenet büdös, pusi szinten tisztaságra lehet szoktatni, de ez idő, energia, türelem, de bogyókat mindig fog szórni maga után.
Előfordul, hogy szétrág ezt azt, vezetékeket, asztallábat, másfél milliós ülőgarnitúra lábát...
Cica
Az első pillanattól, hogy megmutatod neki a macskaalmot, ő használja és oda piszkít. Ezt tisztìtani kell , de máshová nem piszkìt, max ha nagyon mérges rád valamiért, pl ha egyik napról aa másikra hozol haza egy kiskutyát is. A macskakaki rettenet büdós, talán a legbüdösebb kaki ami létezik.
Macskaalomhoz van kakikiszedő lapát amit érdemes használ i, úgy kevesebb almot kell venni, de mindig észben kell tartanod, mennyi macskaalmod van még otthon és tudnod kell pótolni azt mindig, mert hamar bűzleni kezd az egész lakás.
A cica a hozzádbújik, szeret téged, éjszaka melegít, játszik veled, sokkal interaktívabb mint egy nyuszi... arról nem is beszélve, ha összecsapnak a fejed felett a hullámok és tiszta depi vagy, az öledbebújik és dorombolva megnyugtat.
Előfordul, hogy kapar, és nem mindig a kaparófáját, pláne, ha esetleg nincs is neki... minden gond nélkül szereti szétkaparni az asztallábat, szekrényeket, ajtófélfát, vagy a másfél milliós andante műbőr ülőgarnitúrát.
Mindkettőt tartottam. Nyuszim 3 évig volt, cicák jelenleg is vannak.
Többen is szépen kifejtették a különbségeket, így én már nem akarom nagyon hosszan ecsetelni a dolgokat.
Nekem nagyon hiányzik a nyuszim, de valószínűleg többé nem tartanék, mert macerás. Mindegy mennyire tartod jól, mi mindent adsz meg neki, annyira érzékenyek, hogy bármikor a semmiből is jöhet valami probléma amivel ha nem tudsz azonnal állatorvoshoz rohanni, akkor az a nyuszi életébe kerülhet. Ilyen például a bélleállás. Ráadásul nem mindegyik állatorvos tudja kezelni ezeket az állatokat, egzotikus állatokhoz értő szakemberre van szükség. Ha ilyen nincs a környéketeken, akkor én máris javasolnám, hogy ne gondolkozz nyusziban.
A házat nyuszibiztossá kell tenni, imádják például a kábeleket megrágni. Ameddig nem ivartalanítod mindenhová odapisil, főleg az ágyat és a kanapét szereti ebből a szempontból, mert ott a legerősebb az emberszag. Később ugyan szobatisztává válhat, de én ezt is olyan 95%-osra mondanám, az enyém legalábbis a bogyókat így is szanaszét potyogtatta a házban. Büdösnek nem büdös, ha rendszeresen takarítva van a ketrec/alom. Az alomba fapelletet szokás rakni, ez beszívja a pisit és csak kellemes fás szag marad utána, szóval aki azt mondja, hogy büdös a nyúl, meg az ismerőse így, meg úgy meg mittudomén, az nem találkozott még megfelelően tartott nyuszival.
Kaparnak, rágják a rácsot. Éjjel nem biztos, hogy tudsz aludni tőle, bár a macskától se. Nem mindegyik "ölbenyuszi". Az enyém havonta fél órára jött oda simiért és ennyi. Követett mindenhova, cuki volt, de elvolt magának az esetek nagy részében. Sajnos mivel állatkereskedésből vették és én úgy örököltem meg, 3 évesen egyik pillanatról a másikra meghalt. Sajnos náluk ez is benne van.
Én egyedül tartottam, de célszerű társsal, mert társas lények, viszont hacsak nem együtt, összeszokva, idősebb korban veszed/fogadod örökbe őket, akkor az összeszoktatás egy külön kisregényt megérne.
Ezzel szemben a cicával jóval könnyebb dolgod van. Az almot megmutatod neki és ő egyből használni fogja (kivételt képez ez alól amikor ivaréretté válik, akkor jelölgetni kezd, így célszerű minél előbb ivartalaníttatni. Tévhit, hogy csak a kandúrok jelölnek, nálam az egyik nőstény keserítette meg az életem ilyen szempontból). A kaparófát is hamar megszereti, nem rombolnak annyit mint a nyuszik, és nem kell, hogy a fél szemed mindig rajta legyen. A nyuszi kicsit olyan mint egy rakoncátlan ötéves aki állandóan valami rumlit akar csinálni :D A kezdő felszerelése sem olyan vészes árban, tekintve, hogy nem kell ketrecet venned. Egy alomtálca, tálak, fésű, játékok, valami kaparó alkalmatosság, kaja és már meg is van a kezdőcsomagod. Nem kell hozzá speckó állatorvos, bármelik el tudja látni.
Albérletbe szerintem a cica jobb döntés, de nem mindegyik főbérlő engedi az állatot, lehet, hogy jobban jársza ha egyelőre elveted az ötletet.
Én inkább a nyuszihoz tudok hozzászólni.
A nyuszi alapvetően zsákmányállatként másképp viselkedik, mint egy cica, mindenben a veszélyt keresi. Ezért bár kézhez szoktatóak, de szerencse is kell ahhoz, hogy egy nyuszi bújós, barátságos legyen, teljesen megbízzon benned. Nevelni is csakis pozitív megerősítéssel szabad, szidva sosem.
A nyúl alapvetően képes a szobatisztaságra, de a bogyókat sosem fogja tudni teljesen visszatartani, így azokat biztos találsz a lakásban. Gond akkor van, ha elkezd kamaszodni, mert sok nyúl olyankor részben leszokik a budiról. Ezt ivartalanítással orvosolni lehet, de ha megszokja, hogy nem a vécét használja, egy berögződött szokást, már nehéz kinevelni. Egyébként maga a nyúl alapvetően nem büdös, de takarítani kell, mert a pisijének lehet szaga. Alapvetően a kemény bogyók sem büdösek, de ha beteg előfordulhat, hogy szaguk van.
Ha itt tartunk érdemes beszélni az állatorvosról. A nyuszi tünetrejtő állat. Ez annyit jelent, hogy a végsőkig rejtegeti a tüneteit, mert ösztönösen tudja, hogy a ragadozók a könnyű prédára vadásznak. Így ha bármi baj van (fogy, gubbaszt, nem eszik, nem kakil, kedvetlen, stb.), akkor már nincs idő dokit keresni, hanem vinni kell. Már a nyúltartás előtt édemes megbeszélni a dokival, hogy mire figyelj, mert minél hamarabb észreveszed a bajt, annál jobbak az esélyek. Itt érdemes megemlíteni, hogy a nyuszik az egzotikus állatokhoz tartoznak, így az egzotikus szakállatorvosok értenek hozzájuk, a szaktudásnak pedig ára van. Az egzotikus szakállatorvosok gyakran drágábban dolgoznak, mint a sima kutyás macskás dokik. Érdemes még megemlíteni, hogy az egzotikus állatorvoslás Budapest központú, az országban még olyan nagy városban, mint Szeged, sincs igazán jó doki (Budapesten vannak kifejezetten egzotikus állatorvosi rendelők, Szegeden pl. viszont az egzotikus állatorvosok a kutyák, macskák mellett gyógyítják őket, vagyis az aki X éve csak kisállatokkal foglalkozik több tapasztalatot gyűjt, mint az akihez a kutyák, macskák mellett néha betér egy nyuszi, meg eleve nem lehet mindenhez egyszerre érteni).
Ezen kívül a nyuszi a folyton növő fogai miatt mindent megrág. Tapasztalatból mondom, hogy távirányítót, papucsot, seprűt, de sajnos ha nem vigyázunk a kábeleket is. Így a lakást nyuszibiztossá kell tenni, vagyis a rá veszélyes dolgokat számára elérhetetlenné kell tenni.
Viszont ezek ellenére ha megfelelően tudsz velük foglalkozni, nyuszibiztossá tudod tenni a lakást, megfelelően eteted, van mozgástere, és tudsz neki megfelelő szakállatorvosi ellátást biztosítani, akkor hosszú évekig lehet egy aranyos nyuszi barátod. A cicatartás sem csak előnyökkel jár. Egyébként én mindezek ellenére imádom őket, jelenleg is egy nyuszi mellől írok. 😊
Nagyon sokan részletesen, pontosan leírták mire számíthatsz. Nem úgy, hogy fogalmuk sincs róla hanem tapasztalatból beszéltek. Ritka, hogy ilyen értelmes tanácsokat kap az ember egy névtelen fórumon, érdemes hallgatnod rájuk.
Pár fontos dolgot én is kiemelnék: a kisállat vállalása életre szóló felelősség. Nem a te életedről, hanem az övéről van szó. Addig kell gondoskodnod róla, amíg él, nem addig amíg neked gyereked születik.
Akár nyúl, akár macska, nem csak örömmel de sok gonddal is jár a tartásuk. Ha te ezekkel is együtt tudsz élni, akkor persze semmi baj, de ha nem, akkor nehogy az állat lássa kárát. Azoknak is igazuk van, akik azt mondják, hogy az albérlet keresést is megnehezíti a dolog. Minden állattartás amortizálja a lakást, a bútorokat. Nincs olyan, hogy nem. Ha saját otthonod van, úgy engedsz benne kártételt, ahogy gondolod, bérlet esetén bonyolultabb a helyzet.
Én a helyedben csak akkor vállalnék kisállatot, ha mindezzel tisztában vagy és vállalsz is minden előrelátható és előre nem látható körülményt.
Egyiket se tartanek, amig alberletben elek.
En hulye, orokbefogadtam kutyat albiba. Kistestu, 5 kilos, semmi baj vele, az elso perctol fogva szobatiszta volt, egy hangja sincs, talan ha 3 naponta egyszer ugat ket masodpercig, azt is nappal, nem ejszaka...
Es megis pokol volt az alberletkereses. Az elso helyen semmi gond nem volt, a tulaj is kutyas volt, nyilvan azert is tudtam befogadni a kutyat, mert o megengedte. Dehat az az albi csak 2 evig tartott, utana eladtak, mennem kellett.
Nagyon dragan, nagyon szart talaltam mindig. Valogatni nem valogathattam, kaucio is 3 havi volt, a 2 helyett. Az igaz, hogy ezeket mindig visszakaptam, nem rongaltunk meg semmit, de akkoris. A mai fejemmel mar ezt a pokoljarast nem csinalnam megint.
Azota mar sajatban elunk szerencsere, de azert eltelt igy 6 ev, szar volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!