Melyik táp a legjobb törpenyuszinak?
Tervezek venni egy törpenyuszit, ajándékba.
Mi mindenre van szüksége a tápot, almot, ketrecet kivéve?
A kisállatboltban kapható tápok megfelelő minőségűek-e neki, vagy vegyek máshol?
Első Nyúlmentő Alapítvány weboldalán minden infót megtalálsz nyuszi téren. A leendő gazdinak is mutasd meg ezt az oldalt.
Jelenleg ez az egyik hiteles nyuszitartással kapcsolatos oldal.
Ha ez alapján lesz tartva akkor boldog és hosszú élete lesz.
A nyúl fűevő állat, legfontosabb tápláléka a fű (általában széna formában), a táp csak kiegészítés. Szakirodalom szerint a nyulak táplálékából legalább 75-80%-nak szénának kell lennie, de annyit esznek belőle, amennyit ők akarnak, vagyis biztosítani kell nekik az állandó szénafogyasztást. Ezen kívül remélem, hogy egyértelmű a víz. A nyúlnak korlátlanul biztosítanunk kell friss vizet is (vagyis nem poshadt, nem algás stb.), lehet tálban, de előnyösebb önitatóban.
A legtöbb kereskedéses táp nem alkalmas nyulak etetésére, és az eladó sem ért a táplálásukhoz. Ahhoz, hogy kisállatkereskedésben dolgozz, elég egy sima eladó szakma, ezért nem is kell az állatokhoz értened. Ráadásul egy kereskedésről, vagyis boltról beszélünk, aminek a célja a haszonszerzés, és az állatokra árúként gondolnak. Nem is érdekli őket, hogy mi lesz velük.
De komolyan menjetek be egy kisállatkereskedésbe, és kérjetek kutyakaját nyúlnak (persze senki ne adja oda neki). Tisztelet a kivételnek, de a kereskedések 99%-ában odafogják adni, mert pont nem érdekli őket, hogy mi lesz az állattal.
Néhány oldal a táplálással kapcsolatban:
Néhány fontos infó a nyulak tartásáról:
Fontos, hogy a nyúlnak nagy mozgásigénye van, ezért nem elég neki a minimum ketrecméret. Az csak a létminimum, amiben már "nem akar véget vetni az életének", vagyis élhető számára, de nem jó.
"közöd van hozzá?"
Annyi közünk van, hogy ajándékba nem érdemes állatot adni. A nyúl egy érző élőlény, akinek szükségletei vannak, és igencsak érzékeny a tartási körülményekre. Megbetegszik ha rosszuk eteted, ha zavarja valami, ha nem megfelelő a helye, stb. Egy nyúlra fel kell készülni, és ajándékba kapott állatnál a gazda gyakran nem tud. Mi az állatok kategóriában ilyen esetekben az állat érdekeit próbáljuk szem előtt tartani.
Itt az élő példa. Nem a leendő gazdának kellene tudnia, hogy hogyan kell a nyulat tartani, etetni? Mert te kérdezed itt a gyakorin, vagyis, bár remélem tévedek, de sejtésem a leendő gazda sincs ilyen téren a toppon.
Köszönöm a válaszokat!
Utolsó: már volt törpenyula, szerintem tud mindent amit kell.
Mivel én veszem neki a kis gombócot, akarok hozzá mindent venni, nem "hiányosan" odaadni.
Én nem tudok sokat a nyúltartásról, bár a családom igen, tartott nyulat.
Ettől függetlenül jó helye lesz ott, akinek adom, ő is és a családja imádják az állatokat, nagyon akart már egy másik nyuszit, a régi öreg volt és elpusztult.
Fényképen mutattam meg neki, amire az volt a válasz nagyon szeretne egy ilyen nyulat.
Ne aggódjatok nem egy 12 éves gyerek kezébe fog kerülni, húszhoz közelítve szerintem pontosan tudja mi a jó egy állatnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!