Aligátorteknőst engedély nélkül tart több ismerősöm. Hol tudom jelenteni őket?
Keselyű ill aligátorteknőst tart otthon több ember is, akikről tudom. Az egyik most még pici, még kézbe is lehet venni. De később ha mondjuk rájön a gazdi, hogy ez nem az a tündi-bündi jószág és jobb híján szabadon engedi... Akkor akár egy ember életébe is kerülhet.
+az egyik kerti tóban van, de felülről nincs lefedve. Ha bemegy egy ártatlan macska, vagy odarepul egy madár... Értitek.
És jelenleg jofogason is fut egy hirdetés. Sarkantyus teknős van hirdetve, majd a hirdetést megnyitva írja, hogy ugyamitt aligátorteknős eladó.
És az egyik Facebookos csoportban is van egy férfi, aki rendszeresen posztolja az ilyen teknoset.. Írta is, hogy tesz az engedelyre..
És ezen felül egy közvetlen ismerősöm tart.
Mindhárom embert szeretném jelenteni. Hol érdemes ezt megtenni?
https://www.youtube.com/watch?v=uLUoc1vl4Cc (aki ismeri az ananászt, szerintem tudja,hogy nem egy puha gyümölcs)
https://www.youtube.com/watch?v=bgSurkfqXuI (itt a dinnyés videó)
https://www.youtube.com/watch?v=334PT6eAToU (felnőtt egér a zsákmány)
https://www.youtube.com/watch?v=E8rU-bLYM7Y (és itt van még egy példa arra,hogy nem minden teknős lassú és cuki..egy élő galambot vonszol be a víz alá)
Ez a teknős nemhogy az ember ujját, hanem az egész kézfejét amputálja a harapásával. A hozzáértő emberek, a szakemberek nem viccből hozták a rendeletet.
A kérdező említette is, hogy ezek az állatok kiírtják az egészséges ökoszisztémához elengedhetetlen állatokat, nemcsak mas teknős fajokat. (egyebkent figyeljétek meg a Feneketlen tónál: Egy napos meleg napon látsz 20 vörös/sárga fülűt és egyetlen egy darab mocsári teknőst, a mocsári teknősön kívül az összes többi teknős már megunt eldobott állatok, illetve mar azok ivadékai)
De ha a többi, hazai állat nem is érdekel titeket, majd akkor legyen nagy a szátok amikor egy ilyen elengedett állat egy tó/folyó mellett játszadozó kisgyerek kar nélkül fog szaladni a szüleihez.
Elnézést a morbiditáshoz, de értsétek meg kérlek, hogy ebben nincs nagy túlzás, ezek az állatok mar bocsánat, KIB*SZOTT veszélyesek.
(nem vagyok szakember, de egy tapasztalt hüllőtartó vagyok)
És miért törvényszerű, hogy az engedély nélkül tartott teknősök a természetben kötnek ki?
Valószínűleg csak elhanyagolható százalékát engedik szélnek.
A lakásban tartottnál még esélyes, hogy vagy kinyírják vagy elengedik, de aki normális helyen tartja azt én nem piszkálnám.
26# írtam,hogy volt egy vörösfülű ékszerteknőse is, akit helyhiány miatt szabadon engedett. ezek után szerinted mit fog tenni,hogyha ez a teki is megnő?
amikor a vörösfülűt lazán beadhatta volna az állatkertbe , senki nem szólt volna egy szót se miatta. azért ha beviszel egy aligátorteknőst vagy keselyűt, lehet rákérdeznek,hogy honnan van.(persze ki lehet magyarázni)
köszi a válaszokat.:)
A párom állatkertben hüllőgondozó. Nyáron egy reggel a kapuban várta őket egy doboz. Két aligátorteknős volt benne. Az ékszerteknőseik a környező vizekből befogott egyedek.
Nemrég egy középiskolai BIOLÓGIA SZAKOS tanár megkérdezte a páromat, hogy nyáron hova engedje el az ékszerteknősét, mert sajnálja bezárva tartani. A Balaton, és a tengerpart voltak az opciók. Végülis, víz-víz nem? Nem. Csak remélni tudom, hogy elfogadta az indokokat, hogy miért jobb neki, ha fogságban marad. Az eddig szabadon engedett teknősök is épp elég kárt okoztak már, nem kell, hogy még ránk is veszélyesek legyenek.
26osnak
Igazad van, egyáltalán nem törvényszerű, de a leírt három esetről az a benyomásom, hogy egyik sem vagy nincs meg a tudása az állathoz vagy éppen egyáltalán nem érdekli a veszélyek. (a pici teknős megnő, erős lesz és többé nem tündi-bündi teki lesz ráadásul ha egyszer rosszul nyúlsz hozzá vagy leejted, utána kuncsoroghatsz a bizalmáért, de előbb utóbb mindegyik rá fog jönni, hogy mekkora ereje van és ezt ki fogja használni-a kaméleonom konkrétan egy kamaszkort él át most, hogy közel négyszer akkora, mint amikor kaptam, szerencsére azóta megint belátta, hogy én vagyok az erősebb, na meg ha kijön a terráriumból finom falatokat kap.)
A kerti tavasat nem részleteztem, azt már megmagyaráztam, hogy miért felelőtlenség.
A harmadik eset nekem szintén elég felelőtlen, ha valóban ismeri ezeket az állatokat az illető akkor nem így csinálná a dolgokat, mivel nem minden embernek való egy ilyen teknős. Sok tudás, megfelelő felszerelés és mindenek előtt a tapasztalat feltétlen pl. egy aligátorteknős tartásához.
Tehát nem törvényszerű, de a fenti esetek, véleményem szerint, nem helyesek és veszélyesek.
közben kicsit még olvasgattam ma a témában. ugyanolyan engedély kell rá, mint mondjuk egy tigrisre. és ha megszökik és kiderül,hogy tőled,akkor téged vesznek elő.
gondolkoztam közben, az ismerősömet megpróbálom jó útra téríteni, beszélni vele,hogy inkább mást tartson háziállatként..
de a facebookos és jófogásos alakokat hétfőn jelentem. mondom,ott szakadt el bennem a cérna, amikor láttam hogy kommentekben amikor kérdezgették,hogy ez micsoda , milyen faj, meg milyen érdekes a páncélja, akkor írta,hogy tud szerezni, írjunk neki privátot. tényleg ez hiányzik,hogy hozzájusson bárki. (Y) és itt olyanoknak írta akik még a fajt se ismerik..megveszik mert cuki (0 utánaolvasás) aztán kiderül,hogy mégse az..értitek:)
szép estét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!