Kaméleon szabadon tartása?
Tapasztaltabb terratista vagyok és éppen egy kaméleon beszerzésén gondolkozom, olvastam egy írást itt gyakorikérdéseken és azt szeretném megtudni, hogy ez így kivitelezhető e, hozzáfűznétek e valamit még.
Egyébként, nekem amikor volt kaméleonom - tapasztalt terraristaként már - akkor én a következő módon tartottam /itthon van az irodám, nagyrészt itthon vagyok, szóval ez ilyen feltételek mellett jött létre - és nem volt egyszerű/
Szóval vettem egy jó méter magas nagyon sűrű lombos ficust /a szép, erősebb ágú, egyszerű fajtát/. Ezt áttettem egy szép nagy fa kaspóba, virágföldbe ültettem, a maradék helyen tőzeg, ide ment bele egy 15 W-os főtőszál, majd rá duzzasztó agyag ( ez lehet bármi, ami jól tartja a nedvességet) és utána fenyőkéreg. A növény fölé, olyan 30 cm-re tőle, egy 30 W körüli spot lámpa függőlegesen, úgy hogy az egész lombkoronát érje, de azon kívül ne világítson (nap hatás). Itt a beruházás összege kb 5000 ft volt. Ezek után napi többszöri spricceléssel (mivel nagyon sok levele van a ficusnak) a páratartalom igen jól tartható, az alján a duzzasztó agyag és a tőzeg is sok vizet tart magában, amit a fűtőszál miatt folyamatosan párologtat, DE ellentétben a terkókkal, sokkal jobb a szellőzése az egésznek, sokkal természetesebb. Az állatnál izgultam, de hát beigazolódott...minek menne el innen a kaméleon. A fölldön nem szeret mászni, az ágakon meg eleget kalandozhatott, de a növényt egyszer sem hagyta el. Az utolsó momentum, az etetés. Két ág közé beraktam egy kis cserép alátétet (műanyagot) a viaaszmolyt, gyászbogárlárvát ebbe bele, ő pedig levadászta, a tücsköket meg betettem az ágak közé -egyesével- és mire azok észbe kaptak volna (előtte kicsit azért hűtőbe kell tenni) már meg is ette őket. Természetesen így a csótány ki volt lőve, de ez nem akkora probléma szerintem.
Ezt a tartásmódot NEM ajánlom kezdőknek, de mindenképp kivitelezhető, a 3 éves korában elhunyt állatomról pedig elmondható, szép élete volt szerintem.
Még annyit hozzátennék, hogy felszereltem egy automatát a növény mellé, ami óránként 10 mp-ig spriccelte, amikor elmentem otthonról, és hasonlók, ez egy kis teljesítményű motorból állt, és egy kerti szórófejből kialakított spricniből, de ez nem létszükséglet.
Ez a tartásmód SENKINEK nem ajánlott. Emberünk skót lévén spórolt, és erre büszke, holott szégyen, hogy kockáztatta az állat biztonságát pár tízezer miatt. A terkó ugyanis nemcsak azt akadályozza meg, hogy az állat elmásszon, hanem azt is, hogy más bemásszon hozzá, védi az állatot. A szellőzésre vonatkozó megjegyzés nonszensz. A jól kialakított terráriumban az üvegnek fontos szerepe van a levegő mozgatásában. Pont, mint a számítógép, ott is meghatározott irányba megy a levegő, ha leveszed az oldalát már rosszabb a hűtés. Továbbá a zárt környezetben sokkal jobban szabályozhatóak a körülmények.
Lehet szabadon tartani kaméleont? Lehet, szobákból is szoktak egyesek "terráriumot" kialakítani, speciálisan erre a feladatra átalakítható és tökéletes. De egy nappaliban, amit éppen másra is használunk, bárki, bármi bemehet, kimehet nagy felelőtlenség kaméleont tartani.
Nálam a lámpa drótján, felmászott a szekrény tetejére, és ott beült a virágok közé a cserépbe. Pedig a terráriumba is van növény oszt mégis jobb tetszik neki a szabad élet, a magasság, a sűrű növények. Pedig fent még lámpa se volt, de ezt nyáron csinálta, amikor úgyis volt itthon vagy 30 fok.
Aztán oda dobáltam be a tücsköt egy ideig a cserépbe. A fele meg kiugrott szanaszét a lakásban. Marha jó volt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!