Macskás házba szakállas agáma nagyon elvetemült ötlet?
Figyelt kérdés
Évek óta oda vagyok a szakállas agámákért. Ami miatt eddig mindig lebeszéltem róla magam, hogy van két macskám és hát a macskák meg a gyíkok ugye nem feltétlenül kompatibilisek. Tudom, zárt a terrárium, ez eddig rendben is lenne, de amennyire tudom, az agáma elég jófej, jól kézhez szoktatható állatka, így azért én kivenném rendszeresen. Nyilván odafigyelve és nem felügyelet nélkül hagyva a macskákkal, de azért nem is tudom...
Van, aki tart macskát és valamilyen gyíkot is? Mennyire pörögnek rá a cicák? Nem "vadállatok" egyébként, az egyik szerintem konkrétan lusta lenne rámozdulni, a másik viszont aktívabb. Meg lehet ezt oldani úgy, hogy az agáma biztonságban legyen?
Háááát.... Ezt Neked kell tudni, hogy mennyire tudsz odafigyelni. Nem elvetemült ötlet, ha el tudod zsilipelni az állatokat, amíg kiengeded a gyikeszt. Ez olyan, hogy én imádnék egy maine coon-t, de 18 éve vannak madaraink - nekem nem ér annyit az egész h egyszer én vagy egy családtag ne figyeljen eléggé. Nagyon rizikós.
dec. 9. 20:47
2/12 A kérdező kommentje:
Igazából pont ezen gondolkodom mostanában sokat, hogy a macskák délután fixen alszanak, az nekik pihenőidő. Szóval ennyi erővel nyugodtan aludhatnának valamelyik szobában, a gyikusz meg kint lehetne velünk. Kétszintes családi házban élünk egyébként, szóval külön helyiség azért van, ahova be lehet őket rakni addig.
dec. 9. 21:02
3/12 anonim válasza:
Ragadozót és préda állatot nem a legjobb ötlet együtt tartani, főleg, ha a préda érkezik utóbb, a ragadozók pedig már felnőttek, kevésbé szocializálhatók. Nekem egy idős papagájom van, meg egy kölyök macskám. A papagájom kutyához, macskához szokott, őt nem zavarja a dolog, a cica meg nevelve van a kezdetektől, hogy a papagáj tabu, így nem is érdekli egyáltalán. Ahhoz, hogy belevágj ilyen dologba, nagyon alaposan ismerned kell az állataidat és az ő határaikat. Mennyire működik például a cicáidnál a tiltás? Mennyire lettek nevelve, szocializálva? Nagyon sok múlik azon, hogy hogyan tudod kezelni a macskákat, pl. lereagálni az első találkozásukat az agámával.
dec. 9. 21:04
4/12 anonim válasza:
Az a baj, ha elzárod őket egymástól, ponthogy felkelted a macskák figyelmét rá. A ragadozó kiszagolja a prédát. Nem lehetetlen küldetés összeszoktatni őket, csak nagyon ésszel kell lenni. Zárt terráriumban nem tudják bántani, kivéve pedig nem lehetnek felügyelet nélkül.
dec. 9. 21:21
5/12 A kérdező kommentje:
Felügyelet nélkül eszembe se jutna hagyni őket, pont mert ragadozó és préda, a macska ösztönei pedig általában véve erősek.
Amúgy normális szocializált, nevelt macskák. Nem csinálnak, amit akarnak, nem mehetnek pl. asztalra, konyhapultra. Ha felugranak pl. a tévéállványra és a megfelelő hangsúllyal odaszólok, lemennek. Szóval amennyire egy macskától elvárható, szót fogadnak, de nyilván azért nem olyanok, mint egy kutya. Kutyám is van egyébként, de nem véletlenül nem merült fel nála a kérdés, ő teljesen megbízható, ha én teszek elé egy állatot, az az enyém és eszébe sem jut bántani. A macskák viszonyt sajnos nem így működnek ugye :)
dec. 9. 21:50
6/12 anonim válasza:
Az szuper, ha kaptak nevelést és értenek a szóból, hangsúlyból. Sok múlik rajta jelen esetben. Én belevágnék a helyedben. Ha mégsem működik, túlságosan rákattannak a macskák, akkor meg másnem elajándékozod az agámát a biztonsága érdekében.
dec. 9. 22:04
7/12 anonim válasza:
Terrárium miért nem megoldható? Ott se a kutya se a macska nem veszélyezteti, de fontos hogy sokat ne csesztessék még üvegen keresztül sem. Mivel hüllő könnyen felstresszeli magàt ilyeneken és ez árt is neki, a hüllők a nyugalmat és a monotonitást szeretik.
tegnapelőtt 16:29
8/12 A kérdező kommentje:
Természetesen lenne terrárium, én amiatt a rövid idő miatt aggódom, amikor kivenném onnan, merthogy ők ezt elvileg szeretik és igénylik is :) Üvegen keresztül nem hiszem, hogy csesztetnék a macskák, akváriumunk volt régen, kb 1-2 napig volt nekik érdekes, aztán rá se néztek.
tegnapelőtt 19:55
9/12 anonim válasza:
Jól tudod, a szakik az egyik legszociálisabb hüllők, szoktatás mellett természetesen. Tök jófejek. :)
tegnapelőtt 20:02
10/12 A kérdező kommentje:
Igeeen, ezért is szeretnék annyira, olyan kis cukkerek :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!