Kezdőoldal » Állatok » Hüllők » Macskás házba szakállas agáma...

Macskás házba szakállas agáma nagyon elvetemült ötlet?

Figyelt kérdés

Évek óta oda vagyok a szakállas agámákért. Ami miatt eddig mindig lebeszéltem róla magam, hogy van két macskám és hát a macskák meg a gyíkok ugye nem feltétlenül kompatibilisek. Tudom, zárt a terrárium, ez eddig rendben is lenne, de amennyire tudom, az agáma elég jófej, jól kézhez szoktatható állatka, így azért én kivenném rendszeresen. Nyilván odafigyelve és nem felügyelet nélkül hagyva a macskákkal, de azért nem is tudom...

Van, aki tart macskát és valamilyen gyíkot is? Mennyire pörögnek rá a cicák? Nem "vadállatok" egyébként, az egyik szerintem konkrétan lusta lenne rámozdulni, a másik viszont aktívabb. Meg lehet ezt oldani úgy, hogy az agáma biztonságban legyen?

dec. 9. 20:27
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Háááát.... Ezt Neked kell tudni, hogy mennyire tudsz odafigyelni. Nem elvetemült ötlet, ha el tudod zsilipelni az állatokat, amíg kiengeded a gyikeszt. Ez olyan, hogy én imádnék egy maine coon-t, de 18 éve vannak madaraink - nekem nem ér annyit az egész h egyszer én vagy egy családtag ne figyeljen eléggé. Nagyon rizikós.
dec. 9. 20:47
 2/12 A kérdező kommentje:
Igazából pont ezen gondolkodom mostanában sokat, hogy a macskák délután fixen alszanak, az nekik pihenőidő. Szóval ennyi erővel nyugodtan aludhatnának valamelyik szobában, a gyikusz meg kint lehetne velünk. Kétszintes családi házban élünk egyébként, szóval külön helyiség azért van, ahova be lehet őket rakni addig.
dec. 9. 21:02
 3/12 anonim ***** válasza:
Ragadozót és préda állatot nem a legjobb ötlet együtt tartani, főleg, ha a préda érkezik utóbb, a ragadozók pedig már felnőttek, kevésbé szocializálhatók. Nekem egy idős papagájom van, meg egy kölyök macskám. A papagájom kutyához, macskához szokott, őt nem zavarja a dolog, a cica meg nevelve van a kezdetektől, hogy a papagáj tabu, így nem is érdekli egyáltalán. Ahhoz, hogy belevágj ilyen dologba, nagyon alaposan ismerned kell az állataidat és az ő határaikat. Mennyire működik például a cicáidnál a tiltás? Mennyire lettek nevelve, szocializálva? Nagyon sok múlik azon, hogy hogyan tudod kezelni a macskákat, pl. lereagálni az első találkozásukat az agámával.
dec. 9. 21:04
 4/12 anonim ***** válasza:
Az a baj, ha elzárod őket egymástól, ponthogy felkelted a macskák figyelmét rá. A ragadozó kiszagolja a prédát. Nem lehetetlen küldetés összeszoktatni őket, csak nagyon ésszel kell lenni. Zárt terráriumban nem tudják bántani, kivéve pedig nem lehetnek felügyelet nélkül.
dec. 9. 21:21
 5/12 A kérdező kommentje:

Felügyelet nélkül eszembe se jutna hagyni őket, pont mert ragadozó és préda, a macska ösztönei pedig általában véve erősek.

Amúgy normális szocializált, nevelt macskák. Nem csinálnak, amit akarnak, nem mehetnek pl. asztalra, konyhapultra. Ha felugranak pl. a tévéállványra és a megfelelő hangsúllyal odaszólok, lemennek. Szóval amennyire egy macskától elvárható, szót fogadnak, de nyilván azért nem olyanok, mint egy kutya. Kutyám is van egyébként, de nem véletlenül nem merült fel nála a kérdés, ő teljesen megbízható, ha én teszek elé egy állatot, az az enyém és eszébe sem jut bántani. A macskák viszonyt sajnos nem így működnek ugye :)

dec. 9. 21:50
 6/12 anonim ***** válasza:
Az szuper, ha kaptak nevelést és értenek a szóból, hangsúlyból. Sok múlik rajta jelen esetben. Én belevágnék a helyedben. Ha mégsem működik, túlságosan rákattannak a macskák, akkor meg másnem elajándékozod az agámát a biztonsága érdekében.
dec. 9. 22:04
 7/12 anonim ***** válasza:
Terrárium miért nem megoldható? Ott se a kutya se a macska nem veszélyezteti, de fontos hogy sokat ne csesztessék még üvegen keresztül sem. Mivel hüllő könnyen felstresszeli magàt ilyeneken és ez árt is neki, a hüllők a nyugalmat és a monotonitást szeretik.
tegnapelőtt 16:29
 8/12 A kérdező kommentje:
Természetesen lenne terrárium, én amiatt a rövid idő miatt aggódom, amikor kivenném onnan, merthogy ők ezt elvileg szeretik és igénylik is :) Üvegen keresztül nem hiszem, hogy csesztetnék a macskák, akváriumunk volt régen, kb 1-2 napig volt nekik érdekes, aztán rá se néztek.
tegnapelőtt 19:55
 9/12 anonim ***** válasza:
Jól tudod, a szakik az egyik legszociálisabb hüllők, szoktatás mellett természetesen. Tök jófejek. :)
tegnapelőtt 20:02
 10/12 A kérdező kommentje:
Igeeen, ezért is szeretnék annyira, olyan kis cukkerek :)
tegnapelőtt 20:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!