Az emberek miért félnek a kígyóktól?
Egyszerűen azért, mert a keresztény kultúrában akaratlanul is erre nevelik, tanítják kicsi gyerekkorától kezdve.
A Bibliában a sátán kígyó képében kísérti meg Ádámot és Évát, hogy egyenek a tudás fájából, és az szinte alapja lett a keresztény kultúrának, hogy a kígyó egy gonosz állat, nehéz lenne olyan mesét felidézni, ahol a kígyó pozitív szereplőként van jelen (talán a Dr Bubó tudós egyetemi rektora, de annak a kígyónak nincs története)
Sok generáción keresztül kialakult hitvilág szinte észrevétlenül öröklődik tovább, a gyerek már akkor fél a kígyótól, amikor még lehet nem is látott élő kígyót soha.
Paradox, hogy a Távol-Keleten, a hindu, buddhista hitvilágban a kígyó nem gonosz, holott nagyon sok a mérges kígyó, mái napig vannak halálos kígyómarások, azokon a vidékeken valóban lehetne félni a kígyóktól, de azt nem európai módon teszik, náluk a kígyó nem feltétlenül gonosz lény.
#7 én olyannnak éreztem az ízét, amilyennek leírtam.
Miért, téged mire emlékeztetett az íze?
Tehát a távol-keletiek közül senki sem fél a kígyóktól, míg az európaiak - a gonosz kereszténység miatt - félnek.
Ok. Azt azért elárulom, hogy ad 1: a kereszténységben sem csak negatív a kígyó: lásd a rézkígyó (Mózes feltartotta a pusztában és rá nézve az emberek meggyógyultak) egy nagyon ősi Krisztus-szimbólum is, tehát abszolút pozitív.
Másrészt a kígyó kapott máshol is negatív jelentést:
- Babilonban a démonok jelenlétét jelezte
- Egyiptomban Ré isten minden nap (amikor éjszaka van és a Nap nincs az égen) megküzd az Apóphisz-kígyóval, ami a káoszt és a világ egyensúlyát veszélyeztető gonosz erőket jelképezi
- Görögöknél részben negatív: lásd Laokoón története vagy Medusa (akinek a haja helyén kígyók tekeregnek), illetve pozitív is, mert a gyógyítás istenének, Aszklépiosznak a szimbóluma.
Én inkább azt mondanám, hogy azért félnek az emberek a kígyóktól, mert veszélyesek tudnak lenni, marásukkal egyes példányok ölnek, az ember nehezen veszi észre, nem tud felkészülni a támadásra.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!