Kecskének hogyan termesszek kórót és hasonló száraz izéket?
Azt olvastam, hogy a kecske nem szeret sima füvet legelni, hanem mint az őse, hegyi növényeket, kórót, zuzmót, efféléket szeret rágcsálni.
Vagy ha elég éhes lesz a füvet is megeszi? Mert van egy nagy füves telkem, ahol tervezek egy kisebb kecskeállományt szervezni.
Vagy a tehén jobban megéri?
A kecske mindent lelegel, vagy minden szénát megeszik. Tejet akarsz rendesen, akkor abrak is kell rendszeresen.
Teje egészséges, nagy vastartalommal és finom a gida húsa is. Tartottam párat úgy 10 éven keresztül a teje végett.
Szeretnék sajtot és túrót készíteni, illetve aludttejet. Meg persze a sima tej is jó:)
Akkor a kecske jobb?
A gidákat inkább eladom, nincs szíven levágni őket:(
3 hektárom van, 2-n szénát termesztek, egy legelő.
Milyen abrak adható a kecskének? Vagy mit ajánlott, hogy sok teje legyen?
Én, fél liternyi kukorica, árpa, búza keverve adtam reggel este.
Akarsz rendesen tejet, akkor lehetőleg minden nap figyelni a fejésidőkre. Nem kb mindig ugyan abban az időbe fejed, gyorsan elapaszt. A gidák nagyon játékosak, de mikor eldöntöttük hogy kaja lesz, azon a napon már másként állok hozzá. Bármit levágok és a párom is.
Azon a területen már tarthatsz jó párat. Azért ha van fedett zárt hely, az jó hatással van rájuk.
+Kb mennyit tarthatok ekkora helyen?
Van egy pajta féleség, amibe elfér az éves takarmány, meg egy 10 férőhelyes istálló lovaknak, de kecske nyilván több elfér, meg hát az istállón belül a beállókon kívül is van bőven hely, szóval elég nagy hely.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!