Mi a különbség a félédes és a félszáraz bor között?
Mi a különbség a félédes és a félszáraz bor között?
Kb. 50 forint.
@3: Ne aggódj, nagyon jó kérdést tettél fel :)
A válasz viszont kicsit összetettebb. Amikor leszüretelik a szőlőt, akkor van bizonyos cukortartalma. Az erjedés során ez a cukortartalom alakul át fokozatosan alkohollá. Alap esetben, ha hagyják természetesen erjedni a bort, akkor egészen addig megy ez a folyamat, amíg az átalakítást végző élesztőgombák el nem pusztulnak (tipikusan a túl magassá váló alkoholtartalom miatt), vagy amíg teljesen el nem fogy a cukor a borból, nullára - ez utóbbit hívjuk szárazra/csontszárazra erjesztésnek.
Az élesztőgombák millió tényezőtől függően teljesen különböző alkoholtartalomnál pusztulnak el, így hiába tudja a borász, hogy mennyi cukor van a szőlőben, ha potenciálisan félszáraz/félédes borra elegendő a a cukor, nem fogja tudni megmondani, hogy mi lesz a végeredmény, azt a természeti dönti el. Már ha rábízza a természetre. Viszont van több eszköze arra, hogy ő irányítsa a dolgokat. Az egyik az erjesztés időelőtti leállítása - tipikusan hűtéssel, kénezéssel. Ekkor bizonyos nem kierjedt, ún. maradékcukortartalomnál egyszerűen leállítja az erjedést, és az a cukortartalom bennemarad a borban, meghatározva a kész bor cukortartalmát.
De ennél is tovább mehet: ha eleve kevés cukor volt a szőlőben, mégis teszem azt, félédes bort akar csinálni, akkor még mustsűrítménnyel is felütheti a bort, ami egy koncentrált cukortartalmú lötty. Majd miután ezt megtette, a megfelelő ponton leállítja az erjedést - ha akarja, akár édesnél, ha akarja félédesnél.
Ha egy félédes/félszáraz bor természetesen készül, külső beavatkozás nélkül, akkor tipikusan magas (13% feletti) az alkoholtartalma. Innen jól meg lehet ismerni őket. Ha van egy 11% alkoholtartalmú félédes borunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy azt a borász tervezte körzővel-vonalzóval, és nem a természet műve.
Ugye az tiszta, hogy attől függ mennyi cukor marad benne?
Sorban..
Száraz, félszáraz, félédes, édes
Nem csak attól függ, hogy mikor szedik le, hanem attól is, hogy mennyire erjesztik le..
De ha nagyon édesen szednék le, akkor, ha leerjesztik szárazra, akkor egyrészt túl alkoholos lesz.. Vagy ízetlen, hiányos illatban (aszút nem lehet leerjeszteni száraz borra pl.)
Sok esetben nem a gazda dönt, hanem a termés, és az időjárás... Pl nem lehet fennhagyni ha érik a szőlő, de esik az eső, vagy esni fog, mert a beteg szemek vízzel szedik meg magukat, akkor hibás bort kap az ember....stb tehát nem olyan egyszerű ez
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!