Milyen állatot érdemes tartani?
A legeltetésnél a következőket vedd figyelembe:
1. Ekkora terület nem tart még 2 juhot sem. Mindenképpen kell nekik takarmányt venned.
2. A legelő állat rá fog trágyázni a gyepre, tehát, ha ez egy olyan terület, ami pl. kert, vagy a gyerekek ott játszanak, stb akkor nagyon hamar tele lesz trágyával.
3. Mivel ez egy viszonylag kicsi terület, a jószágok a füvet fel fogják vágni. Már úgy értem, hogy kitapossák. Hamarosan nem lesz rajta fű, csak nyomokban, főleg, hogy pihentetni nem tudod (máshova hajtani az állatokat, felváltva a területeken). Hamarosan időjárástól függően egy sár- vagy homoktenger lesz.
Szerintem, ha más hasznosítása nincs a területnek, én azt csinálnák, hogy lucernával bevetném, és kaszálnám, s nyulat tartanék, de nyilván ketrecben, nem szabadon... Ekkora helyről azért jó mennyiségű lucerna lejönne, szénaként remek a nyúlnak, valamilyen abraktakarmányt meg úgyis venni kell nekik...
én biztos nem tartanék ekkora helyen legelő állatot, főleg, ha más célra (közlekedés, kutyák stb.) is használom. A klasszikus legelő funkcióját (t.i. hogy az állatot el is tartja) nem töltené be. Egyfajta nagyobb méretű karámként vagy kifutóként funkcionálhatna szerintem, ha leválasztanád kerítéssel vagy villanypásztorral azt a részt, amit nem használsz másra. Viszont a kerítésépítés drága, a villanypásztort meg nálunk a kecskék igen sokszor kicselezték valahogyan... És emellett mindenképpen kell számolni azzal, hogy legelőszezonban is kell kiegészítő takarmány, télen meg pláne, ha meg fejősállat, akkor abraktakarmány is, és a trágyát valahol tárolni kell, és építeni kell nekik legalább valami szélvédett aklot vagy ólat is.
Illetve, ha biztonságosan le tudod keríteni egy részét, plusz egy ólat építeni, simán tarthatsz baromfit, és még rengeteg helyed megmarad egyéb célra, mert hacsak nem több százat tartanál, nem kell nekik 1800 négyzetméter...
Kicsit félreértettük egymást szerintem. Legalábbis én arra nem gondoltam, hogy csak ennyi területből el tudnám tartani őket. Tehát lényegében csak egy + öröm lett volna, hogy ők lelegelik néha a füvet, szóval nem állandóan lennének ott, egyértelmű volt, hogy mellé kell szerezni nekik kaját. Ezt nem tettem egyértelművé, bocsi. :)
Jelenleg egyébként van az udvarban egy kihasználatlan garázs, (szinte teljesen üres) egy kb 5x4 méteres fedett rész, aminek csak 3 oldala van, valamint kettő hajdani disznóólnak használt fedett valami. Úgy gondolom ennyi helyre talán el tudnám helyezni őket és úgy terveztem ezt körbe is tudom keríteni kerítéssel, ha szükséges.
Hát, ha már a helyük megvan, és be tudod keríteni a területet, hogy ne lógjanak át szomszédba, veteményesbe, stb. akkor én pár birkát tartanék a helyedben, főleg, ha nem sajnáljátok a szaporulatot levágni, és nem gond a takarmány/szalma beszerzése, és a trágyát tudjátok hova tenni. Sőt, akár szerintem ketté is tudod osztani a területet, mert baromfit mindenképp érdemes tartani, részint a tojás, részint az ellenőrzött minőségű hús miatt.
Megélni nyilván nem ebből akartok, de a konyhára mindenképpen érdemes.
Azt kell még meggondolni, hogy milyen övezetben laktok, nem fognak-e a szomszédok pampogni. Mert bármennyire is tisztán tartod, a jószág mindenképpen jár bizonyos szaggal és nyáron meg legyekkel is. Ha ez a szomszédokat zavarja, abból sajnos folyamatos veszekedés tud lenni.
Köszönöm szépen, olyanokra világítasz rá, amikre nem is gondolok. Lényegében a falu szélén lakunk. Az utcában majdnem mindenki tart valamilyen állatot. Mi annyira nem érezzük a szagokat, remélem ez kölcsönös lesz. Természetesen nem ebből akarunk élni, csupán tényleg annyi, hogy érdekel az állattartás is és szeretném megismerni, idő is van rá, valamint jobb a saját magunk által megtermeltet fogyasztani. Említettem, hogy vannak méhek is, illetve bort is csinálok, a felesleget általában elcserélem vagy elajándékozom rokonoknak, barátoknak. Úgyhogy nem cél a profit.
Baromfiból mit érdemes? Csak tyúk, vagy liba, kacsa is?
Szerintem a kacsa mindenképpen érdemes. Nagyon finom a sült kacsa :)
Mondjuk célzott hízlalás nélkül nem annyira. Viszont mi nem tömtük őket egyáltalán, hanem azt csináltam, hogy egy viszonylag kicsi helyre (régi disznóól) vágás előtt egy kb. 3 hétre becsuktam őket, és nem engedtem szabadon bóklászni, viszont ad libitum etettem őket. Dara mellett kaptak tápot (kacsatáp), de csak keveset, viszont a darát leforráztam és kevertem bele vágott zöldet (répalevél, csalán, felmagzott saláta), és olajat. Ebből igen sokat ettek, ízlett nekik. Olyanok voltak, mintha tömve lettek volna, senki nem mondta meg, hogy nem. Addig meg egybe voltak a tyúkokkal amúgy, és a gyöngytyúkokkal is. ez utóbbiak szárnytollát vágni kell, mert igen jól repül. Emellett nagyon hangos madár, folyton kiabál (szomszédok kinyírnak szerintem :). Viszont a tojása szép sárga, tésztagyúráshoz kiváló, és nagyon finom belőle a leves... olyasmi húsa van, mint a fácánnak. Jól kotlik, és jól nevel.
A libához sajna nem tudok szólni, nem szeretjük, s nem is volt soha.
Szívesen és sok sikert.
Állatot tartani határozottan jó dolog :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!