Kezdőoldal » Állatok » Haszonállatok » A kecskegidát mikor mivel és...

A kecskegidát mikor mivel és mennyivel etessem?

Figyelt kérdés
Sehol sem volt le írva részletesen ha valaki tudja 1 től 1 ig kérem ķrja le köszönöm.

2015. okt. 11. 10:52
 1/2 anonim ***** válasza:
Üdv! Én megpróbálom neked összegyűjteni a legfontosabbakat. A kecske fő tápláléka a fűfélék, így legeltetni kellene a legtöbbet. Így ősz táján ezt a széna etetés váltja fel. Fontos hogy jó minőségű, penészmentes legyen a széna, mert bajokat okozhat a rosszabb minőségű takarmány. Én úgy szoktam, hogy reggel-este adok nekik kecskénként egy jó villányival. Telerakom nekik a jászlat és abból esznek. Nálam megtanulták, hogy nem szabad pocsékolni. Sok kecske kihúzgálja a szénát le a földre és onnan már nem eszi meg. Én ezért etetek bent a fedett ólban hogy ott nem nedvesedik át a takarmány. Ha látom, hogy sokat kihúztak, akkor nem pótolom nekik este a megfelelő adagot, hanem úgy hogy ha a földről megeszik, akkor legyen elég. Így általában estére mindig tiszta a padló is megeszik a leeső szálakat is. Fejősnek, vemhesnek adok 2 naponta egy kis lucernaszénát. Egy kis bálának egy negyedét adom 2 kecskének. Ez úgy mondván csak csemege nekik, legalábbis nálam. A kis gida ehet több lucernát de óvatosan mert esetenként nehezen tudják megemészteni. Jobb a sarjú. Abrakot adj nekik vegyeset: zab-árpa-kukorica keveréket. Nálam ezt eszik. Gidáknak adhatsz úgy hogy mindig legyen előttük, hadd egyenek. Nagyobbacskáknak már reggel-este elég. Felnőttnek csínján szoktam, el ne hízzanak. 10 kecskére én egy 10 literes vödröt félig, vagy egy picit tovább mint a fele, szoktam önteni. Jut mindnek amennyi jut, jól nem laknak tőle. Télen heti 2-3 alkalommal dobálok be nekik répát, almát, néha káposztát. Nagyon szeretik. Olcsóbb, fonnyadtabb kígyóuborka is nagy kedvenc. Nyáron meg természetesen a nap legtöbb részében legelnek.
2015. okt. 11. 21:22
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon szepen koszonom.
2015. okt. 11. 21:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!