Hogyan fogjak neki egy gazdaságnak?
Németbe dolgozok ,de szeretnék hazamenni és egy farmot létrehozni.
Amim van: tapasztalat,saját kaszálók.
Amim nincs:pénzem, munka gépek...
Tehát az lenne a lényeg, hogy hogyan juthat pénzhez egy 20 éves fiatal, és mennyi idő kell ,hogy vissza fizessem a tartozásom, ha pl 30 tehénel akarok kezdeni, +istáló, gépek( 1 traktor,körkasza,forgató,gereblye ,kezdésnek elég) a többit bérelem. Vagy egyáltalán lehetséges-e?

igazából ha válaszoltál volna a kérdésre, továbbfűztem volna, továbbfúzöm a gondolatmenetet és megpróbálok hasznos tanácsot adni, hiszen ez számomra is kihívás...
a stílusodat nem veszem fel, meghagyom neked.

oké, tejet.
azt tudom neked tanácsolni, hogy ne kezdj 30 tehénnel és nem kell annyi pénz mindjárt, mennyi egy tehén 400 ezer?
kezdő vállalkozás nagy szaktudással ritkán fog dübörögni, a tapasztalatod meg sejtésem szerint rád ragadt, azért elismerhedet, hogy megint más témánként 6-800 oldalt olvasni, mint amit nagyapa mesél, de akkor oké.
tehát semmiképp nem jó ötlet egyből nagyba kezdeni, azt meg soha ne vedd biztosra hogy a tejfeldolgozó érdekelt lesz, mindig akkor vedd biztosra ha már meg van kötve a szerződés vagy kezedben a pénz, addig mindig kell legyen B terv, hogy mit csinálsz a termékkel.
Hol beszéltem mellé? Ha andersenről meséltem volna érteném, de folyamatosan a témába kapcsolódóan írok.

következő kérdés,
kiszámoltad, hogy kb. mennyit fog érni 30 tehén teje, mert ugye ha tapasztalt vagy, akkor tudnod kell, mennyi tejet ad ennyi tehén, ami alaphangon is 12 m ft megvásárolni, traktor még milliók, tehénnek takarmánynövényt is kellene ültetni, mert a gaz a kaszálóról kevés lesz az sem olcsó, és pár m kell egyéb kiadásokra is, üzemanyag, állatorvos, istálló, ha nem magad csinálod, rengeteg dolog.
Több mint valószínű, hogy személyautóra is szükséged lesz, ha terepjáró kell, akkor arra is kell 1 m ft, kisebbre fél m.
a vállalkozásoddal máris 20 m ft környékén járunk. ez ígybiztosan nem fog menni, a bank sem adna hitelt a 100 éves kamatjával mert túl nagy a rizikó.
a vállakozásokat kicsiben kell kezdeni és a haszonból kell felfejleszteni,
mennyit termelnek a tehenek? meg kell matekozni.

a #10. kommenttől végig én írtam, csak így engedte elküldeni.
igen segítek.
írd le mennyit termelnek a tehenek és mennyiért lehet kb. eladni a tejet. a teket a felvásárló nem annyiért fogja venni, mint te azt a boltban látod, tejet kapni 170 ft körül, na most te literenként 170 ftot nem fogsz kapni a felvásárlótól.
az egyéb költségek is több m ft mint írtam, és szükségesek, pluszba még kellenek nélkülözhetetlen berendezések, fejőgép, tárolók amibe a tejet tartod, hűtők, a szállítására alkalmas felszerelés, kocsi, utánfutó, ha nem megy oda érte a kereskedő.
te is láthatod, hogy ehhez az egészhez rengeteg szaktudás kell. ehhez pedig a könyvek kellenek, és igen, a szakmáról papír is kellene, hogy hivatalos legyen az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!