Kecskét hogy lehet befogni hámba és megtanítani kis kocsi húzására?
Kecskéim vannak és egy kiskocsival hordom nekik a füvet, szénát, ezt-azt. Praktikusabb lenne, ha az egyik kecske húzná a kocsit, nem én :), de ehhez egyáltalán nem értek hogy hogyan kell rá megtanítani. Nem nagy távolságokról lenne szó egyébként.
Szívesen vennék ötleteket ehhez, hogyan kell befogni, kell-e egyáltalán valami speciális hám vagy akármi hozzá, mint pl. a lónak?
És az is érdekelne, hogy lehet elérni, hogy a kecske egyenesen menjen és ne csámborogjon el a bokrok felé legelni?
Valamint hogy kb. mellora terhet képes elhúzni egy átlagos kecske és hogy ilyenre a bak vagy a nőstény a jobb, esetleg egy herélt bak?
Linkek is jöhetnek. Előre is nagyon kösz!
Úgy mint egy lovat. Először za alap parancsokat kell ismerni, álj, indulj stb. Aztán befogod és megy előtte, majd kocsikereket huzatsz bele, végül a szerkeret egy kicsit körbe az udavron, aztán az hosszabban stb.
Hám tuti nincs hozzá, valszeg csináltatni kell. Esetleg kutyahám ha jó lehet, bár nem fogadnék rá.
Én javaslom olvassál, linket ne várjál, azt nem tudok adni.
Én azt olvastam, hogy 3 éves herélt bakkal lehet próbálkozni kocsit húzatni, de ahogy előttem is írták erre meg kellene tanítani az állatot. A tudás viszont nincsen a birtokomban, ahogy szerintem a legtöbbünknek sincs.
Én is kacérkodtam már a gondolattal, olyan irtózatos erő van a kecskékben, hogy elvileg nem kellene hogy gondot okozzon nekik egy napi fű elhúzása egy kerekes kocsin.
Nálam egyelőre csak elméletben van meg a koncepció: egy kiszuperált babakocsit gondoltam átalakítani, hámnak kutyahám, és nem kell feltétlenül sok parancsszó, hiszen vezetni is lehet azt a kecskét, nem kell feltétlenül hajtani - már ha tényleg csak a takarmány behordásához kellene.
Állattenyésztési kiállításokon volt régebben rackajuh-fogat, meg egyszer kecskefogatot is láttam, mindkét esetben két-két állat volt befogva. Sajnos akkor még nem érdekelt komolyan a dolog, így nem kérdeztem részleteket.
Pedig létezik a dolog. Gugliba beírod h kecskefogat vagy hasonlót, egy rakás kép is lesz róla.
Ló az nekem még korai lenne. Különösen h kihasználatlan maradna. Ellenben van itt egy békés bakkecske, ami ugye a fedeztetésen kívül semmire se jó, így meg lenne még némi plusz haszna is. Innen a gondolat. Meg hogy neki nem nehéz elhúzjodni azt, amit nekem igen. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!