Honnan tudom, hogy tojást rak a tyúk (kotlik)?
A csirke nem tojik 21 tojást mert általában annyit szokás a kotlós alá rakni. Egy kotlós van aki ráül a többi tyúk tojására és úgy kelti ki őket. Én tavaly nyár végén kaptam egy kakast április végén megkotlott az egyik tyúkom de csak 5 tojás volt alatta, így egy ismerősömtől szereztem aki rendes tyúktenyésztő fias tojásokat és azokat keltette ki. Abból a tojáskupacból kb 4 az ami az enyém a többi idegen tyúktól van. De abból a 4 ből is maximum 1 tojás az ami valóban a kotlósomé.
A másik az hogy 21 napig ül rajta és kb 22. vagy 23. napon kezdenek ki kelni.
Ha kikeltek a csibék célszerű őket külön bevinni a házba meleg helyre és betakarni őket meleg rongyokkal plusz kaját meg vizet tenni eléjük és figyelni őket rendesen, ameddig a kotlós kikölti a maradékot. Majd ha minden megvan akkor célszerű egy teljesen külön részt kialakítani a csibéknek és a kotlósnak hogy addig ameddig meg nem nőttek egy picit addig ott legyenek külön hogy a többi tyúk ne tudja őket bántani.
Nekem már közel 3 hetesek a csibéim már elkezdtek nagyobbodni szépen de még a kis garázsban laknak és nappal egy nagyobb ketrecbe rakom ki őket, de éjjel mindig beviszem hogy a vadállatok vagy a macskák ne tudjanak ártani nekik.
12 tyúk mellé elég lesz az egy kakas ugyan, de ha elkezd kotlani az egyik tyúk akkor valószínű hogy kell pluszba szerezned fias tojásokat, mert lehet hogy amik ott vannak nem fognak kikelni, mert nem biztos hogy mindegyik fias. És célszerű megbízható embertől szerezni fias tojásokat.
felemeled alánézel...
If tojás.van Then
kotlik
Else
nemkotlik;
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!