Mit kell tudni a húsnyúl tartásról?
- nem kell hozzá engedély
- max 2 anya, egy bak az elején, mert kell gondolni a növendékek elhelyezésére is
- tágas hely vagy ketrec (minimum 80*80-as) és vagy 2-szer 3-szor több férőhely, mint az állandó állományod,
Etetők, itatók, száraz hely a takarmány tárolására, kijelölt hely a nyúltrágya gyűjtéséhez,
Vágáshoz egy rövid, de hegyes és éles bicska, plusz egy rémfa.
Fontos, hogy ez mind magáncélra értendő. Ha értékesíteni akarod, akkor ahhoz már kellenek papírok, illetve nincs ma már nyúlfelvásárlás, tehát csak magánembereknek tudnád igazán eladni.
Attól függ, hogy miért akarsz tartani.
Csak úgy otthon párat, hogy ha már van háziállat, haszna is legyen? Vagy az eladás a célod?
Előbbiben tudok csak segíteni.
Ez esetben:
- A 2 anya, 1 bak kezdésnek jó, nekünk is annyi volt az elején.
- A ketrec méret kicsit a mérettől is függ, mert az ok, hogy húsnyúl, de vannak normál méretüek, és vannak óriásnyulak. De 1 mégyzetméter nyulanként már bőven elég.
- Az elhelyezés nyúlfüggő. Elméletileg külön ketrec kell mindegyiknek, mert vagy verekednek vagy dugnak, de nálunk pl 2 nőstény jól megvan egymás mellett, pedig már másodjára van mellettük kisnyúl is még pluszban. (Ráadásul a mostani kisnyuszik még egy 3. nősténytől is vannak, csak szöknek át mindig... De abszolút nem bántsák egymást.)
- Az alaptáplálékuk a széna. Mi ezen kívül szoktunk adni nekik gabonát (búza, kukorica), takarmányrépát, almát, szőlő ágat, fonnyasztot gyomnyövényeket (nem sima füvet), meg néha megszáradt kenyeret. (+ a "kedvencek" néha ki vannak engedve a kertbe, s akkor azt esznek amit akarnak. A lóherét vagy a büdöskét pl szeretik :D ) Valami kemény étel mindenképp kell nekik, hogy megfelelően kopjon a foguk.
- Ha gazdaságos akarsz lenni, akkor vegyél nyúletetőt, mert akkor elvileg kevesebb széna megy kárba. Bár nálunk csak egy van, de abba is képesek belemászni...
- Mivel nálunk az étrendjükben sok a víz (Amihez amúgy apránként vannak hozzászoktatva. Ha egy random más nyulat úgy etetnél hirtelen, mint a mieinket, kipurcanna. Minél szárazabb étel kell inkább nekik.) , nem szoktunk mi különösebben vizet adni nekik, de ha csak szárazat kapnak, akkor valami olyan kis tálkába vizet kell tenni nekik, amit nem tudnak felborítani. Ha meg szoptat az anyanyúl, akkor nála kell arra vigyázni, hogy mindig legyen vize.
- Miután megveszed őket, ne engedd össze egyből az ellentétes neműeket, hanem várj még pár napot, hogy szokják meg a helyet.
- Kb egy hónap múlva fognak születni a kisnyuszik. Addigra helyett kell csinálni az anyának, hogy tudjon rendes fészket csinálni. Ennek a legegyszerűbb módja az, hogy vagy beteszel egy kisebb faládát az anyanyúlhoz valamelyik sarokba, vagy egy valahogy védettebbé teszed annak a helynek az egyik részét ahol van. Mi pl a ládának az egyik részére szoktunk szegelni egy deszkát, amit az anyanyúl át tud lépni, de mégis el van választva az a rész a láda többi részétől.
- A patkányokra és a hidegre kell vigyázni, míg kicsik a nyuszik. De kb 2 hét után már nemigazán tud nagyobb bajuk lenni.
- A fészek nem tiszta szőrből van, még pluszba (mert amúgy is kell valami még alájuk is, a csupasz földön, vagy deszkán nem lehetnek) kell szénát (vagy szalmát) tenni a nyúlnak oda amit fészek helynek szántunk.
- Ha minden jól megy, elintézi rendesen a fészekcsinálást, stb, s ti csak azt veszitek észre, hogy már mozog a szőr. (Nálunk mindig tudják mit kell csinálni, szóval nem tudok arra megoldást, ha pl nem csinál az anyanyúl fészket. A betegségekre dottó) 2 hétig nincs ok zavarni a fészket. Max ha hideg van, meg kell nézni, hogy minden kisnyúl meleg-e s nem-e fagyott meg valamelyik.
- A kisnyulakat külön helyre tenni (elvileg) az előtt kell mielőtt ivarérettek lennének.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
A nyúzás menete érdekel-e?
Azt azért vitatom, hogy minimum 80*80 cm-es hely kell egy nyúlnak! Kevesebb is bőven elég.
Youtube-ra írjátok be, hogy nyúl nyúzás, pár videót kidob.
#7
-Ha megfelelően kivérzett, a nyulat a hátára fordítod, a hátsó lábaival feléd.
-A hátsó lábain a lábszáraknál körbevágod a bőrt, majd a lábak belső felén bevágod annyira, hogy a 2 vágás érjen össze a lába közénél.
-A sípcsont és a szárkapoccsont közé benyomod a kést, hogy legyen ott 1-1 bevágás, ahonnan fel lehet akasztani.
-Kell egy fadarab, a közepén egy kötéllel (fordított T alakban). A fa 2 végét benyomod az előzőleg vágott 2 lyukba, és felakasztod valahova a nyulat, hogy tudj 2 kézzel dolgozni rajta.
-A lábainál megfogod a bőrt, s szépen lehúzod a nyúlról.
- Mikor az első lábainál közelíted a "csukló" részét, akkor ott el is törheted és levághatod a lábfejet, mert nincs annyi hús rajta, hogy megérje szépen körbenyúzni.
- Levágod a fejét. (Ha jó késed van, egy sima vágással, ha meg kevésbé jó, akkor a kés hegyét benyomod 2 csigolya közé, s feszítgeted.)
~ Maga a nyúzás ezzel meg is van, még csak a belsőszerveit kell kiszedni.
- A hátsó lábai közénél, (tudod, ott ahol pisil, stb, csak nem tudom, hogy írjam ezt le rendesen...) enyhén bevágod, ügyelve arra, hogy a beleibe ne vágj be.
- A két ujjad közé veszed a kés hegyét, s óvatosan a hasát felvágod szépen lefele.
- Belevágás nélkül kiszeded a gyomrát, a beleit, a segglyukánál körbevágod, s jó messzire teszed az egészet.
- Majd ezt csinálod a többi olyan belsőszervvel is amit nem szándékozol megenni (tüdő, stb)
- (A belsőségeket odaadod a tyúkoknak, a macskának, vagy bárminek ami megeszi.)
- Ha maradt még valahol szőr rajta, akkor leszeded.
- A hátsó lábfejeit is levágod, s kész. Lehet sütni, vagy amit akarsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!