Lehet ma húsnyulazással foglalkozni?
Érdemes-e belefogni húsnyulak tenyésztésébe?
Milyen lehetőségek vannak arra, hogy leadjam a nyulakat, vagyis vannak-e felvásárló helyek, mondjuk Hajdú - Biharban, ahol leadhatom a nyuszit?
Továbbá mit tudtok mondani a nyúl felvásárlási áráról valamint a leadást megelőző követelményekről, minek kell megfelelni az állatnak hogy felvásárolják?
"Érdemes-e belefogni húsnyulak tenyésztésébe? "
Jól mondja az előző hsz-elő, eléggé kockázatos. Ha van esetleg egy nagyobb réted (sarj szénát adó- szóval láprét kellene), illetve földed ahol kukoricát, és jó- illetve kellő mennyiségű lucernát tudsz előállítani, akkor ezzel sok pénzt tudsz megspórolni, persze ettől függetlenül venned kell majd a nyúltápot is nagy mennyiségben, hiszen ez a főtakarmány, ez hozza a legtöbb súlyt (ha felveszed a gyártóval a kapcsolatot, és külön nagy mennyiségben személyesen vásárolsz tőle, akkor nagyon sok pénzt spórolsz meg).
A betegségeket nézve igazából a szúnyog a leggyakoribb forrása a problémának, amit szúnyoghálós ketrecekkel- ólakkal jól kitudsz védeni. Egyéb betegségnél sajnos gazdaságosabb a teljes beteg állomány megsemmisítése. Azt azért hozzáteszem,, hogy a legnagyobb védelmet a tényészanyák, és kanok kapják, szóval őket védik tűzzel vassal.
"Milyen lehetőségek vannak arra, hogy leadjam a nyulakat, vagyis vannak-e felvásárló helyek, mondjuk Hajdú - Biharban, ahol leadhatom a nyuszit? "
Ha beindulsz, és lesz folyamatosan leadandó nyulad, akkor a felvásárló házhoz fog menni, és kapsz majd ajánlatokat, DE az árat nem igazán fogod tudni szabályozni, mivel nem sok felvásárló van, kivéve ha kiépítesz egy felhasználói hálózatot, amiben elegendő mennyiségű étterem van jelen, de ők sem fogják tudni felvásárolni az összeset, bár nyilván ez függ a mennyiségtől, de ha ebből akarsz megélni akkor az nagyon sok nyulat feltételez, amit teljes egészében csak nagy felvásárlókkal tudsz majd megoldani, de ott az ár stabil.
"minek kell megfelelni az állatnak hogy felvásárolják?"
Általában 1,5-3 kilós a súlyhatár, ezért kapsz a legtöbb pénzt, nagyjából nyulanként 1000-1800 forintot szoktak adni, ennél többet ritkán adnak, de volt amikor magas volt az ára, és bőven 2000 forint felé ment, de ez ritka, és nagyban függ a piac telítettségétől (decembertől márciusig magas szokott az ára lenni). A nagy 4-5-6-x kilósokért nevetségesen kevés pénzt adnak, mi nem is adjuk oda soha őket.
Követelmény a felvásárlóknak nincsen csak a súly, ellenben az éttermeknek leadott nyulaknál sok mindent néznek, és ők húsként veszik át, nem élőnyúlként, azaz neked kell levágni, és kész állapotba hozni, amihez viszont külön helyiség, külön előírások tartoznak, ugyanúgy ahogyan pl. a csirke kopasztásoknál.
Hogy őszinte legyek elég kutya egy munka, mint minden nagy tételes hústenyésztés, szóval ha szereted a nyulakat, akkor ne csinálj ilyet, ha tudsz kellően közömbös lenni, akkor csinálhatod, bár főállásban nagyon nagyon kockázatos, és még Mg támogatásokat sem adnak, bezzeg a sertésesek- csirkések kapnak, de a nyulasok nem bővelkednek...
Kell ketrec, kaja, felszerelés. Mi egyszer kiszámoltuk, a legminimálisabb, legolcsóbb dolgokkal együtt is csak 8. évtől hozott volna profitot.
Mi nem kezdtünk bele, mert ráadásul nincs is olyan hely, ahol folyamatos lenne a felvásárlás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!