Mi ölhette meg a két csirkénket?
Most 7 hetesek, jelenleg 28-an vannak, előnevelten kaptuk egy helyi termelőtől, falusiak vagyunk. Eddig semmi probléma nem volt, tavaly se történt ilyen eset. Minden este hét órakor már bent vannak a helyükön, kb. 12 órát vannak a saját kapirgáló területükön (kb. 12 négyzetm), az udvarra nem engedtük ki őket, de akkor is meg szoktam nézni legalább kétszer, hogy biztosan nem szökött el egy se.
Etetés reggel kukoricadarát keverve csirketáppal (épp most szoktatom le a tápról őket), nagyon kevés búzadarával. Délben zöldet esznek, és 4 óra körül újból kukoricadara-táp keveréket.
Természetesen elzárt, csirkebiztos kerítés van, kb. 1,8 m magas, drótkerítés.
Nem tudom, hogy hogyan történhetett meg, minden este megszámolom őket mielőtt bezárom, mindegyik meg volt tegnap este.
Az egyiket etetés előtt találtam rá, máris a csirkeól előtt 2 méterrel, elharapta a torkát, de elvinni nem vitte el.
Csak azt nem értem, hogy a zárt fából készített ólban, drótkerítésen keresztül (ami csakis az ajtó felett van bevonva) hogy vihette ki az udvarunkra az állat?
A másik csirke még meleg volt elpusztultan reggel fél 8-kor, azt hajnalban kaphatták el, etetés után bukkantam rá egy 10 perccel.
Jó, most azt gondoljátok, hogy két csirke nem a világ vége, de ha már egyszer elkezdte az állat az öldöklődét, akkor ezután is folytatni fogja, és ami a legrosszabb éjszaka.
Gondoltam már nyestre, kutyára, vagy éppen menyétre.
Ilyen egyszer se fordult elő az elmúlt 3 évben, ezért is félek, mert nem tudom, hogy mire számítsak.
Mi legyen a következő lépés? Van esetleg olyan szer, vagy tárgy, amivel távol tudjuk őket tartani?
Meg lett a nyest! Tegnap éjszaka mérget raktam le a kertbe (nincs kinti háziállatunk!!!), és ma reggel elpusztultan találtam a rafinált dögöt. Úgyhogy a probléma megoldva!
10: Túl sokat adunk nekik? Vagy rendszertelenül? Kérlek, ha valamilyen probléma van, írd le, mert nem vagyok a csirkenevelésben jártas.
Már nincsen méreg, gyorsan hatott, csak egyszer használtam, védett madarakat pedig nem tapasztaltam egyszer se a kertemben, vagy éppenséggel a faluban, gólya sincs már nálunk kb. 10 éve, úgyhogy ilyen biztos nem fordulhatott volna elő, különben is csak alig egy pár órát volt kin a méreg.
Nem lakok a faluközpontban (nyilván akkor nem használtam volna mérget), éppen ezért ehhez a könnyű megoldást találtam célszerűnek, egyébként a szomszédtól kaptam, ő patkányirtáshoz használta, de azt mondta, hogy jó nyest ellen is, és igaza volt.
A takarmányozási módszered több sebből vérzik, kedves kérdező. Először is tudnod kell, hogy az önetető nem csak holmi úri huncutság. Arra való, hogy aa rangsorban alacsonyabban elhelyezkedő csirkék is elegendő takarmányhoz jussanak. Aztán! A tápot nyugodtan elhagyhatod az első naptól, fölösleges darával keverni. (Persze, ha már megvetted, használd fel.) Dara; Én háromféle mérőeszközt használok. Serpenyő (a továbbiakban s), bőgre (a továbbiakban b), valamint evőkanál (a továbbiakban ek). Ezekkel a takarmány úgy fest, hogy 1,5 s búza, 1 s kukorica, 1 b borsó, vagy szója (utóbbit nem szeretem, mert tele van glifozátmaradvánnyal), 1b napraforgó, 1 ek só, 1 ek takarmánymész. Ez mindig legyen előttük, ne te döntsd el, mikor éhesek. Emellett elegendő nagyságú füves kifutót kell biztosítani számukra. Az nagyon kevés, ha csak délben adsz zöldet nekik.
Én 40 évesen költöztem vidékre, akkor kezdtem csirkékkel foglalkozni, de már az első évben az egész falu hozzám, a hülye városi gyüttmenthez járt tojásért, mert sz én tyúkjaim egész évben ontották a tojást magukból. De ehhez az kellett, hogy már előnevelt koruktól megfelelően voltak etetve.
Köszönjük a választ, oda fogunk erre figyelni.
Önetetőnk nincsen, mindig mi öntjük be a csirkék adagját, most már teljességgel elfogyott a maradék táp is (elég kevés volt).
Úgyhogy beszerzek még ma napraforgómagot, és borsót.
Meszet nem kell, mi megoldjuk a tojáshéjat megaprítjuk, és már meg is van a mész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!