Ki mivel eteti a csirkéket/tyúkokat? Szemes takarmányra gondolok.
Mi vegyesen adunk: búza, kukorica, árpa, zab, köles, cirok, borsó, napraforgó.
Otthon daráljuk.
Amit én adok nekik: búzát, mert igen jó baromfitakarmány, de a legtöbbször drága. Éppen ezért inkább csak az „ocsúját” etetjük a baromfival. Könnyen emészthető, fehérjetartalma közepes. Tojótyúkok és növendékállatok, ritkábban hízóállatok takarmányozására is használjuk.
Árpát, mert az a legtermészetesebb baromfieledel; ugyanolyan értékes, mint a búza, de annál legtöbbször olcsóbb. Az árpától a hús ízletes és lédús lesz. A takarmányárpa mindig gazdagabb fehérjében, mint a sörárpa, olcsóbb is. A növendék- és tojóállatoknak egyaránt igen jó takarmánya. A keverékben finomra őrölten etetem, mert a kemény és éles maghéj a begyet megbetegítik. A maghéj csak 8–10%, ezért az árpában mintegy 30%-kal több a tápanyag, mint a zabban. Viszont a zab ugyancsak jó takarmánya a baromfinak. Azonban a héjtartalma 30–40% és ezért drága. A tápértéke mellett étrendi hatása is kitűnő, nagyszerű izomzatot fejleszt, erősíti a párzási ösztönt és ingereket. Növendék-és tojóállatokkal érdemes etetni, de a növendékállatoknak darált és szitált állapotban adom. Pár napi csírázás után télen és kora tavasszal etetve kitűnő hatású. A kukorica is elengedhetetlen nálam, nagy zsír- és szénhidráttartalmánál fogva a legjobb hízlaló takarmány. Elsősorban tehát hízóállatokkal és télen, melegfejlesztéséből adódóan egyéb háziállatokkal is etetheted, de mindenkor csakis sárga kukoricát, mert ennek értékes a vitamintartalma. Ha huzamosabb időn át eteted fehér kukoricát, bőségesen etess zöldtakarmányokat is. A köles is kell, összetétele táplálóértéke teljesen egyezik a zabéval. Minden baromfiféleséggel jól etetheted. Étrendi hatása kitűnő. Sikamlós magvait lehetőleg daráltan etesd.
Téli időben nagyon gazdaságos a csírázott köles etetése.
A törmelékrizst néha adom, megfőzve vagy áztatva. Olajmagvakból készült „olajpogácsa darát” fokozott mértékben etetem a baromfival, különösen ősszel és télen. Etetheted a jércékkel és a tyúkokkal is, de egyéb tenyészbaromfival is. Megfigyelésem szerint, ősszel megkönnyíti a vedlés befejezését és nagy fehérjetartalmával igen jó hatású a tojástermelésre. Daráltan adom a keverékeleségben és enyhén nedvesítem is. A szójabab is elengedhetetlen, nagy fehérjetartalmú, igen fontos tojótakarmány.
A drága állati eredetű, fehérjében gazdag takarmányokat részben pótolhatod a szójával. Zsírkivonó anyagokkal kivonható belőle a zsír, így elveszti kesernyés ízét és étrendi hatása is jobb. Ez az „extrahált” szója, amelynek azonban a fehérjetartalma mindig kevesebb. A hüvelyesek közül – a szóján kívül – számításba jövő takarmány még: a bab, borsó, szeges borsó és az édes csillagfürt. Ezek azonban már nehezen emészthetők. Megdaráltan és kesernyés ízük kiáztatása után azonban egyéb takarmányokkal megkeverve biztonságosan etethető.
A gyommagvak minden féleségét etetheted a baromfival, de előzetesen daráld vagy főzd meg, hogy jobban emészthetőek legyenek. Kivétel a konkoly, ezt ne etesd.
Köszi, de saját taasztalat érdekelne, nem egy bemásolt és átírt blog szövege.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!