Nem megfelelő az akvárium megvilágitása?
Nem mondom, hogy nincs köze hozzá a világításnak, de eltörpül a jelentősége a fentebb felsorolt okokhoz képest.
20 hal ekkora helyre tényleg csak kis testűből jöhet szóba, ez neon méretet jelent.
Anci, xifó távolról integet ennek a kategóriának, de még a díszmárna is jócskán efölött van, pláne ha az étvágyukat nézem.
Az aquael fan 2 -t ha tippelnem kéne, bő 60 literkét mondanék, amivel megbirkózik.
Mármint nem rommá telepített 60 literről beszélek, ez max 12-15 db, valóban neon méretű halat jelent. (És ez milliószor pontosabb tipp, mint a gyártó "tól-ig" ajánlása!)
Szóval 90 literre van kb 120-130 literre való halad, és hozzá egy 60 literhez való szűrőd.
Időpocsékolás addig 2 másodpercet is a fénnyel foglalkozni, amíg ez nincs rendben.
...egyébként simán elég ennyi fény.
(vagy ha arra gondolsz, hogy nem sok e, az meg nem úgy működik, a cél az egészségesen fejlődő növényzet, azt 3-szor ekkora fénynél is meg lehet csinálni algamentesen.)
A növényes csöveket én mondjuk nem nagyon szeretem, ilyen kaliberben nem is túl indokolt, esetleg azt majd ki lehet próbálni, hogy lecseréled azt is sima napfényesre.
Nem kell sera, jó ötöd annyiért bármilyen osram, philips, ami ugyanazt tudja.
De hangsúlyozom, ez bőven a jövő zenéje.
Vannak ennél picivel nagyobb gondjaid is.
"A szűrésed kb 30 literre eleg"
Nekem volt a fan1-essel egy 40 literes nanom, szépen elvitte. 8 törperazbórával.
Huhú! Itt a gond már nem kicsi.
Az előttem szólók már leírták, hogy mi s probléma az aksival, én csak annyit fűznék hozzá, hogy ezeknek a halaknak a java rajhal. Csak a neonból kéne legalább 20 darab, és akkor a többi még sehol sincs.
Ja, és hogy értetted azt, hogy kisméretű??? Lehet, hogy most az (pl. az anci), de a kifejlett példány méretét kell figyelembe venni!
És az egy dolog, hogy te csak a fényre vagy kíváncsi.....ha már ilyen őszintén kiteregetted a szennyest, ne csodalkozz, hogy kapsz egy kis fejmosást.
Utolsó!
40 literre 8 hal ( kicsi) ≠ 90 literre 20 hal (vegyes méret).....
Tisztában vagyok vele, hogy nem egyenlő, a szűrő kapacitására reagáltam.
Ha egy fan1 jó egy ésszerűen leterhelt 40 literesbe, akkor egy fan 2 kb 60 literre lenne elég, arányában ugyanennyire terhelt aksinál.
90-be simán kéne a fan 3 , vagy ha nem akarod eldobni a mostanit, akkor mellé plusz mégegy ugyanilyen fan2.
És még az is csak a probléma egyik fele,emelett le kéne redukálni a halakat.
Hogy melyiket, hogy, ahhoz tudni kéne miből mennyi van, hogy lenne logikus beállítani a létszámot.
Visszatérve a fényre, az hogy mi az ideális, nincs kőbe vésve, a növények fajtája határozza meg leginkább.
Ezekhez a növényekhez jó a 2x18w.
Esetleg az iďőtartammal lehet variálni, vagy hogy nem 12 órán kereszül égeted mindkettőt, reggel este 1-2 óráig, csak 1-et.
A világítás csökkentése egy pillanatnyi tüneti kezelés lehet az algák ellen, mert kevesebb fénynél nem olyan érzékeny a rendszer az ammóniára. De a probéma az ammónia, szóval ez így csak a probléma szőnyeg alá seprése.
Sőt, renerálása, hiszen ha sokszor csinálsz olyat, hogy csak az egyik csövet kapcsolod be, esély se adasz a növényeknek hogy elégséges mértékben fotoszintetizáljanak, és tápanyag terén, komoly konkurenciát jelentsenek az algáknak
Úgyhogy a fény egyelőre maradjon, mondjuk napi 8-10 órában, ez időkapcsolóval egyszerűen megoldtató.
És ezerrel rá kell feküdni az ammónia csökkentésére, jobb biológiai szűréssel, és kevesebb bomló szerves anyagga. (Kevesebb hal, kevesebb kaja,kevesebb salakanyag)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!