Eléggé algásodik az akvárium vize, a megvilágítása kb közepes. Szerintetek az úgy megfelelő, ha a lentiek szerint járok el?
Hàny mg/l az no3-ad? 20-25 felett illik vizcseret beiktatni (e feletti érték eléggé mérgező a halak, garnik számára).
Mi az, hogy a megvilágítás közepes? Hany w vagy lumen? Mekkora az akvarium? Eri napfény? Napi hány oraban megy a vilagitas? Milyen növények vannak benne?
Eddig tapoztal valamivel?
A pontalga egyébként a legtobb akvariumban megtalálható, ezt mechanikusan szoktuk eltavolítani.
Milyen es mennyi hal van az akvariumban?
Az a baj, hogy a sima vízben is kb 25-50 mg/l ppm van a teszt szerint, de az akváriumban kb. 50-100 közötti. Most cseréltem le a víz 20-30%-át és nem változott semmi.
Az akvárium 260 literes, kb 6700 lumen + egy nagy szobaablak, elég erőteljes fénnyel szemben. Easylife profitóval+algexittel tápoztam eddig.
Az akváriumban kb 40 hal van, 30 neon + 4-5 törpeharcsa+ 4 otto+ ill. két nagyobbra növő algaevő, nem tudom mi a neve.
Az 50-100 nitrát nagyon-nagyon magas! Ezt nagyon sürgősen orvosolni kell.
Esetleg nem sárgulnak a növények levelei? A túl magas NO3 rájuk is káros lehet.
Legalább 3-5 napig ne etess, és a növények bomló részeit szedd ki a vízből. Akkor is, ha a csapvízben viszonylag sok NO3 van, cserélgesd az aki vizét (mert ott meg még több van).
Lehet kapni a boltokban NO3 megkötő anyagokat, lehet, hogy érdemes lenne ilyesmit beszerezned (én még sosem küzdöttem ilyen problémával, így konkrét javaslattal nem tudok szolgálni).
Ha már annyira elalgásodtál, hogy amiatt a növények nem tudnak növekedni, akkor érdemes az elhalt részeket kidobni, a még életképeseket újraültetni + rengeteg új, egészséges növényt betenni. Ajánlom a gyorsan növő fajtákat /ezek gyorsan vesznek fel sok nitrátot/:
- átokhínár
- békalencse (nagyon hasznos)
- vízi petrezselyem
- úszó májmoha
- polisperma
- Hygrophila polysperma
- illetve, ha van otthon, akkor érdemes a vízbe futó növényeket lógatni (4-5 levéllel): ezek gyökérképzésük során szintén sok NO3-at használnak fel.
Ha sok a mulm az akvárium alján, azt szívd ki. Mekkora avíz hőmérséklete? Érdemes lehet pár fokkal csökkenteni, ezzel is lassítva a bomló anyagok rothadását.
Ha ennyire magas a csapvíz nitrát tartalma, akkor érdemes lenne egy víztisztító beszerzését átgondolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!