Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Állatkínzásnak számít, hogy...

Állatkínzásnak számít, hogy egy állatkereskedésben azt láttam, hogy a halak nem szabadon úsznak az akváriumban, hanem az akvárium falához van belülről tapasztva öt darab keskeny műanyag fülke (kb.8x6x2 cm), mindegyikben egy-egy hal?

Figyelt kérdés
Azért,gondolom, hogy a vevők jól lássák őket. A halak nem is tudtak megfordulni, csak lebegtek. Először azt hittem, műanyag figurák. Lefotóztam, csak nem tudom, hogyan lehet képet csatolni. Azért ebbe a kategóriába írtam, mert ti jobban értetek hozzá. Ha nem helyes ez, akkor kinek lehet szólni?

2019. jún. 22. 15:21
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
23%
Hát nem tudom, hogy mit szólnának egyesek, ha egy olyan kis helyen kellene lebegniük, ahol meg sem tudnak fordulni, de nyilván ez a szakszerű tartás....
2019. jún. 22. 16:23
 12/21 anonim válasza:

Ahogy látom a képeket, rájövök, hogy tegnap én is ugyanebben az állatkereskedésben jártam... Meg is kérdeztem egy eladót a dologgal kapcsolatban, azt mondta hogy e fajták jól bírják a szűk helyeket(,sőt)...

Úgyhogy szerintem nincs gáz.

2019. jún. 22. 16:52
 13/21 anonim ***** válasza:
Dolgoztam állatkereskedésben,ugyanígy voltak elkülönítve,hogy ne bántsák a többi halat.
2019. jún. 22. 17:45
 14/21 anonim ***** válasza:
49%

Igen, állatkínzás, bármely halat 30 L-nél kisebb térfogaton tartósan tartani. Ezek a halak nam 5 percig vannak ott, hanem ott tengődnek.

Igen, ez a bettáknál bevett szokás, de akkor sem helyeselt eljárás állatjóléti szempotból.

Igen a betták bántják a többi halat, sőt fajtársaikkal addig küzdenek, míg valamelyikük el nem pusztul - innen a harcoshal név. De ez még nem jogosítja fel a bolt üzemeltetőit, hogy ilyesmit tegyenek.

Ez is egy jó példa arra, hogy milyen károsak a kisállatboltok:

- egyik eladóról sem merném elhinni, hogy ért az axolotl-hullámos papagáj-degu-vitorlás hal tartásához

Sokkal jobban járna mindenki, ha tenyésztőtől szerezné be az új kisállatát, ahol látja a helyes tartási körülményeket és szakértői válaszokat kap kérdéseire, nem olyanokat, hogy a bettának jó az 5 dl...

Nem akartam lehúzni senkit, de ez valóban állatkínzás... Lehet jelenteni, de nagyon valószínű, hogy vagy nem fognak téged komolyan venni vagy tartósan nem fog javulni a dolog.

2019. jún. 22. 18:00
 15/21 anonim ***** válasza:
51%

Szerintem ez még mindig jobb, mit amikor konkrét poharakban tartják őket a pulton, két deci vízben. Itt lyukacsos a műanyag, tehát az egész akvárium vize átjár rajta, csak a mozgásuk van lekorlátozva. Ennél praktikusabban kereskedésben nem tudnák őket tartani.

Szerinted az jobb lenne ha becsapják őket a többi halhoz és vagy ők verik meg a többit, vagy a többi csipkedi meg őket?

2019. jún. 22. 19:18
 16/21 anonim ***** válasza:
63%

Nincs ebben semmi megnyugtató, attól hogy valaki fogalmatlan a témában és hiedelmek alapján válaszolgat, még nem lesz megnyugtató a válasza.

Igen, ezek betták, és igen, mikor még a mostaninál is siralmasabb, kritikán aluli volt a helyzet Magyarországon az állattartás terén, valóban bevett szokás volt így tárolni őket.

Sajnos (mint a válaszok is mutatják) a primitívségünk általánosságban megmaradt azon a szinten, hogy a bettákat 2 deciben is lehet tárolni, meg a fölösleges kismacskákat simán csak földhöz kell csapkodni, de ha izgalmasabbat akarunk, akkor benzinnel lelocsolva tök jól égnek...

Az, hogy a ferdeszemű "tenyésztők" hogy szaporítják őket, szntén irreleváns abból a szempontból, hogy mi az ideális. Nekik az a fontos, hogy mi az ideális nekik!

Ha 100 ivadékból 1 éli túl a körülményeket, az is megéri. Pont leszarják hogy nyomorognak.

A boltos védelmében annyit el kell mondanom, hogy azért egy ideális tartás, és egy ideiglenes tárolás között óriási különbség van, és nem lehet tőle elvárni, hogy minden állatnak biztosítsa a teljes értékű élethez való körülményeket, mert akkor be is zárhatna. Az a vevő dolga.

De azért a tárolást is meg lehetne oldani nagyságrendekkel jobb körülmények között!

Egyébként igen, ez abszolút állatkínzásnak minősül, mivel még látják is egymást, szóval aki olyanokat hord össze, hogy nem kínzás, meg így kell tartani, az a haltartáshoz se ért, meg az állatkínzás tilalmáról szóló 2012-es törvényt se ismeri. Ez nyilvánvaló , bizonyított állatkínzás.

2019. jún. 22. 20:24
 17/21 anonim ***** válasza:
0%

#15-ös

Csak ez a két véglet van? Összeverik egymást vagy 2 deciben tengődnek? Azta...

Egyedül kell őket tartani, minimum (!!) 30 L-ben. Nem tudom, mi zárja ki egymást?

Maximum akkor a bolt mérete, de akkor ne árusítson bettákat (vagy ennyi bettát egyszerre).

Az pedig, hogy átfolyik a víz, pont arra elég hogy kapjon O2-t.

Hasonlításképpen egy láncravert/kennelbezárt kutya is kap levegőt, enni/inni még is kommandósfelszerelésben mennek értük az állatvédők.

Megismételném mégegyszer, hogy törvénybe van foglalva (!!) hogy állatkínzásnak minősül egy halat 30 liternél kisebb akváriumban tartani! És ezen nem fog változtatni az sem, ha az összes "ez így jó, bevett szokás" állásponton lévő "akvarista" lepontozza a válaszokat...

2019. jún. 23. 08:42
 18/21 anonim ***** válasza:

#17-es!

Részben egyet értek veled, ami a szélsőségeket illeti, hogy azért meg lehet találni egy elfogadható középutat.

Sajnos azt nem lehet elvárni, hogy 1-1-bettát minimum 30 literben tároljon, mert ahhoz 5-ször akkora boltot kéne bérelnie, meg 30 liter ide vagy oda, akkor ha következetesek vagyunk, az összes többi halnak, és állatnak is 5-ször akkora hely kéne, mert pl egy pleco-nak a 100 liter is kevés.

Ahogy a rágcsálókat, kisemlősöket, vagy -inkább külföldön- akár kutyákat is árulnak a boltokban, mindegyiket élhetetlen kis ketrecekben, azért az nem azt jelenti, hogy egy kutyának egy fél négyzetméteres ketrecben kell leélni az életét, az optimális feltételeket a vevőnek (állattartónak) kell megteremteni, otthon.

Ugyanakkor nem hiszem el, hogy ne lehetne legalább annyit biztosítani a bettáknak is, hogy ne 3 deciben legyenek, hanem legalább egy 5-10 literes mozgásterük legyen, úgy, hogy a biológiai stabilitás is meglegyen oldva pl közös szűrővel, és ne lássák egymást.

Nagyságrendekkel stresszmentesebb környezetet lehetne teremteni párezer ft egyszeri ráfordításból.

Egy nagyobb forgalmú boltnak ez nem tétel, ha meg kis bolt kis forgalommal, én pl ismerek olyat, hogy a közösben van 2-3 betta, mert többre nincs szükség, annyit meg össze lehet hozni a többi hallal úgy, hogy ne bántsák egymást.

Pl 2 centis ivadékokhoz lazán be lehet rakni, vagy akár dániókhoz, azok gyorsan úsznak, és békések, vagy aljzatlakókhoz, akikkel értelmezni se tudják egymást annyira nem foglalkoznak egymással, vagy pl vízinövények tárolására szánt akváriumokba beletesz 1-1 szűrőt, és mehet is bele 1-1 betta.

Ezekhez a jóval életképesebb megoldásokhoz pontosan annyi akarat, kreativitás, befektetés kell, mint a belinkelt 3 decis , átlátszó, élhetetlen, stresszes megoldáshoz.

Szóval félretéve a törvényeket -mert az nem biztos hogy egy boltban tárolt állatra megvalósítható, se madárra, se kisemlősre, se úgy kb semmire nem életszerű egy boltban megvalósítani-

tehát még ezt félretéve is lehetne olyan kompromisszumot találni, ami nagyságrendekkel jobb ennél a megoldásnál.

2019. jún. 23. 09:05
 19/21 Salx Narval ***** válasza:
Szokás, nem szokás ez az én szememben állatkínzás. Napokig vannak így és akárki akármit mond a betta nem élvezi ,hogy moccanni is alig bírnak. Nem hiszem el, hogy ideiglenes tartásra egy kerekedésnek nem futná 5-6 db legalább 10-literes akváriumra ahol pár napig amíg megveszik őket kicsit jobb körülmények között lennének, pláne, hogy néha hetek alatt sem kerül eladásra mind. Én bizony szóvá tettem és teszem a mai napig is ha ilyent látok. Nem mondom, hogy szeretnek érte de előbb megunják mint én általában.:D
2019. jún. 23. 13:16
 20/21 anonim ***** válasza:

#18-as

Lehet valóban szélsőségesnek tűnök (pedig állatvédelem kapcsán nem vagyok az, sőt..), de éppen az általad leírtak alapján írtam azt, hogy ha a boltnak nincs rá kapacitása, hogy rendesen árusítsa, akkor vegye ki a terméktárából.

Mert oké, hogy nem egy életen át vannak úgy tartva a halak, de kitudja, hogy nem?

Számtalan esetről olvashatunk, hogy papagájok, kisemlősök vegetálnak hónapokig mire egy állatszerető ember rászánja magát, hogy "kimentse". Csak ezt a saját kárára (pénz, idő) és a bolt hasznára teszi...

Ezen tényleg elbeszélgethetnénk egy darabig, hogy válasszuk a te (nem személyeskedés) kompromisszumaidat vagy tartani kell magunkat minden esetben a 30 L-hez mondjuk 24h-n túl (mert nyilván a szállítási térfogat minden állatnál a lehető legkisebb és ezen nincs mit vitatkozni)

E kérdésben is rengeteget kell javulnia az ország állattartási szokásainak és felfogásának...

A kérdésre a válaszom továbbra is: Igen, állatkínzás.

2019. jún. 23. 16:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!