Darakór? Mit tegyek?
Fura fehér foltok, pöttyök jelentek meg a halaimon.
Mintha rátapadt volna valami.
A neten utánanéztem, lehet hogy darakór?
Ma estére feltünt hogy szokatlanul izgágák, nagyítóval figyelgettem őket és akkor tűnt fel a fehéres pöttyök.
Az aku egyik oldalán nyüzsögnek, az etetéssel sem igazán törődtek.
Egy pár fotó: (remélem látszik)
Ha valóban darakór, mit tehetek gyorsan, hatékonyan.
Persze hogy a halak is megmaradjanak ...
Az aku 110 L-es.
Darakór, és elég előrehaladott állapot, legyengültnek is tűnnek a halak. Sajnos a te hibád, mert már ebből a három halból látszik, hogy nem megfelelőek a tartási körülmények, ugyanis még talán a gömbmollinak éppen hogy elég lenne, de a xifóknak a 150-200 az ideális, mert nagy élénk és izgága halak, a molliknak is a 150 kéne az alja legyen. És akkor még nem is tudjuk hogy hányan vannak, azt lenne fontos megtudni, hogy melyik fajból mennyi van? És milyen időközönként csinálod a részleges vízcserét?
A darakór kezeléséről itt olvashatsz: [link]
Kösi a válaszokat.
A halak már több mit fél éve együtt vannak. 1 pár xifo (ezek már 2x fialtak, a kicsik elrakva) 1 pár gömbmolly, 2 algázó és egy gyöngygurámi aminek szerintem a párjával került be a fertő. kb 4 hete hoztam neki párt a kereskedésből (ezektől még nem vásároltam), ami egy hete el is pusztult. Sajnos nem figyeltem a többiekre, csak ma vettem észre a bajt.
Csak az a kérdés, hogy menthető-e még az álomány
A sózást én is olvastam, csak egy kicsit soknak tartom a 10 lite/evőkanál mennyiséget.
10 evőkanálnyitól már tengervíz lesz ... Nem sok ez egy kicsit? Kiibírják ezt a lalak és a növények?
Ezt erőteljesen gyógyszerezni kell, máskülönben pár napon belül mehetnek a kukába. Parakill, vagy parakill turbo vagy metilénkén és malachitzöld keveréke kell.
Igen, ez hazavágja a szűrés, ezért az etetést azonnal le kell állítani.
Útmutató szerint 3 napos etapokban gyógyszer adagolás, várakozás, 50% vízcsere. Ezt legalább 3-szor megismételni.
Ja, és abszolút nem biztos, hogy így is megmaradnak a halak. Azzal elkéstél, mikor ilyen igényű halakat ilyen felállásban összeraktál.
Ja, a parazita gyorsabban fejlődik annál, mint hogy 1 hónap múlva jelentkeznének a tünetek.
Inkább tippelek egy általános immungyengeségre, amit a stressz okoz.
Még ha volt is külső fertőzés, az immungyengeség erősen közrejátszott, hogy így elhatalmasodott a dolog.
Az, hogy fél éve így vannak, pont annyit jelent, hogy fél év kellett ahhoz, hogy valami kórság felüsse a fejét.
Alapvető, hogy miért ezt a haltársítást választottad? Az evőkanál 50 literre vonatkozik. Amúgy ezek a halak kibírják a sózást mert nem echte lágy vizesek, amelyik meg igen (ancistrus) az az egyik legszívósabb jószág. A növényeknek már kevésbé fog tetszeni, de ez most másodlagos. Vesd be a sót és a gyógyszert is.
itt a kezelést úgy tenném, ha van csereszűrőd (elég egy fejegység/vízpumpa), akkor berakod az érett szűrő helyére keringtetni, amazt pedig külön járatod akvavízben, a halak és az egész aki erős rezes kezelést kap. Rosszabbik verzió, hogy az állandó akváriumot sóval+celsius emeléssel kezeled, a halakat egy karanténban pedig vmi ütősebb parakillel. Így a baciflóra megússza a parakilles rezes kezelést, viszont a hatékony parazita pusztulás kérdéses. Ha egyik sem jön szóba akkor nyilván nullázod a szűrést a gyógyszerrel, verítékre és könnyekre kell készülni.
Ha helyrejöttek a halak akkor vizsgáld felül az összetételt, a molly-gurámi duó közt vagy-vagy alapon döntenék. A xifókat nem tenném vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!