Mennyire lágy víz kell ahhoz, hogy a pH-t érdemben módosítani tudjam? A GH milyen szerepet játszik ilyen esetben?
8-10 nk-nál nem szoktam lejjebb vinni.
Szaporításhoz külön szaporító medencében lejjebb lehet vinni, de azt is inkább csak az ikráknak, meg penészedésgátlót kell használni, nem a keménységet nullához közelre vinni.
Növényes célokat szolgálna, nem szaporítást, feltételezem ilyenkor más a helyzet. Nullás RO vízből indulnék ki, növelném a kH-t, a kérdés, hogy mennyire.
Nemrég olvastam itt a fórumon, hogy
„Legalább 10 nk-ra fel kell vinni az összkeménységet!!!!!
Savasítani csakis utána lehet!!!!!”
talán pont tőled. Innen jött a kérdés második fele, hogy a GH milyen szerepet játszik a pH módosításában.
A fenti idézet alapján a nullás vizemet 10 GH(?)-ra fel kéne keményítenem, hogy a pH-val merjek valamit kezdeni. Ennek a kémiai miértje nem tiszta.
Ha nem tiéd az idézett, akkor tekintsd tárgytalannak.
Ha lowtech növényes aksi lesz, akkor ha csak lelágyítod, az elég, és azért nem kell piszkálni a pH-t, ha meg high-tech, akkor adagolsz palackos co2-t, akkor meg azért nem kell piszkálni külön, majd ezektől beáll magától.
Nagyon indokolt esetben szabad és érdemes savasítani.
Egyébként 3,4-es válasz
https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__..
...0 keménységnél ugyanolyan, mint ha kimerülne a puffer, és "túltelítődne" savval. Instabil lesz a kémhatás.
Márpedig egy rossz kémhatásnál csak az ingadozó a rosszabb, de sokkal!
Szóval a keménység stabilizálja, ezért kell lágyítani, különben nem lehet lejjebb vinni, de túlságosan se jó lelágyítani, mert akkor meg a kívánt értéken nem tudod ott tartani ha belegebedsz se.
Nem mellesleg az élőlényeket meg kinyírod.
Lowtech lenne. Vannak akik következetesen nyomják le a pH-t egy már lelágyított vízben, lowtechben, mintegy mímelve a hightech szénsavas privilégiumát. Úgy tudom a savas pH-tartomány kedvezően hat a fémek felvételére (is). Viszont 7esnél alacsonyabb pH-t (stabilan) csak lágyítással nem lehet elérni, így jönnek képbe a direkt pH-módosítások.
Végigolvastam a linket, volt ott sok minden, a gázokon át, a karbonátoktól a pufferig, ellenben legmélyebb sajnálatomra a választ a GH kérdésre, nem találtam meg. Kérlek javíts ki ha tévednék és ott van a válasz az egyébként méretes sorközeidben.
Azért írtam utána a kiegészítést az 5-ös válaszban, tehát arról van szó, hogy a gh stabilizálja a kémhatást.
Ha túl magas, azért nem jó, mert semmit nem tudsz vele kezdeni, visszamászik.
Ha meg túl alacsony, (0) akkor instabil, és nem bírod a kívánt értéken tartani, hirtelen lezuhanhat, ingadozhat.
Akár egy éjjel/nappal-i ciklus váltás, a co2 függvényében is pH boruláshoz vezethet, ha 0 a gh.
(ahogy a növények felveszik, vagy épp termelik a co2-t, hiszen az is savasít, és sok növénynél, 0 nk-nál ez jelentős befolyásoló tényező)
Kell hogy legyen némi gh, hogy stabil legyen a beállított érték.
"Ha túl magas, azért nem jó, mert semmit nem tudsz vele kezdeni, visszamászik.
Ha meg túl alacsony, (0) akkor instabil, és nem bírod a kívánt értéken tartani, hirtelen lezuhanhat, ingadozhat."
Na ennek nekifutok mégegyszer, mert úgy összeborzoltam az alanyt, hogy gondolatolvasónak kell hozzá lenni...
Tehát
Ha túl magas (a keménység), azért nem jó, mert semmit nem tudsz a kémhatással kezdeni, visszamászik.
Ha meg túl alacsony, (0 - a keménység) akkor instabil a pH, és nem bírod a kívánt értéken tartani, hirtelen lezuhanhat, ingadozhat.
Akkor mondom mi nem áll össze: tudtommal kétféle keménységét mérünk és különböztetünk.
A GH alatt én nem csak karbonátokat értek, ezekhez hozzáadódnak az állandó keménység alkotói is, amik habár Ca vagy Mg tartalmú vegyületek, de nem karbonátok, hanem kloridok vagy szulfátok (rájuk nem hat a forralás). És a lényeg itt lenne, a pH-t a GH-t alkotó sók közül csak a karbonátok stabilizálják, így lehet nekem 10 nk-s GH (összkeménység) értékem, ha ebből a kH (karbonátkeménység) teszem azt csak 2 nk. Ezért nem jött át, hogy miért kéne „Legalább 10 nk-ra fel kell vinni az összkeménységet!!!!!” a pH biztonságos direkt módosításához. Példának okáért a hivatkozott #5-ös kiegészítésben te magad is a kH-ra utalsz. Mert a kH a lényeg, nemde (ez volt a kiírt kérdés második fele)? Például idehaza a csapból 21 kH 32 GH-s víz folyik, sok hazai esetben tényleg szignifikáns a differencia.
Azt reméltem egyről beszélünk, de következetesen GH-t írsz, így bárhonnan nézem, mintha általánosítva egyenlőség jelet tennél a GH és a kH közé, ennek okát viszont nem tudom hova tenni. Javíts ki ha valahol botrányosan elcsúsztam volna.
Szindifokáns a differencia?! :D
Hát nem, mi nagyon nem egyről beszélünk! :)
Tévedni meg nagyon is tévedtél, mégpedig ott, hogy neked kellett volna akkor és ott az eredeti válaszban kijavítani engem, 1 mondatban.
Nem egy félig kamu kérdést kiírni, és 3 napon keresztül nyekeregni.
Igen, gh-t írtam kh helyett. Beismeren a hibámat, mert egy egyenes ember vagyok, nem egy sunyi szarkupac.
További jó szórakozást. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!