Mi történik, ha egy lágy vízi halat kemény vízbe rakok?
"For some small fish adapted to soft water conditions, the minerals in hard water are thought to cause blockages in some of the organs. Dissection of neon and cardinal tetras has revealed damaged kidneys in specimens kept in hard water aquaria. "
Tehát kistestű halak esetében lerakódások és elzáródások képződnek bizonyos szervekben. Kemény vízben tartott sima és vörös neonhalak boncolásakor vesesérülést találtak. (A veseleállás tipikusan a "hasvízkór" című tünet egyik okozója)
Továbbá ha rákeresel extrémen lágy vizes halakra (pl. csokoládé gurámi), környezetekre, az derül ki, hogy a bacik kevésbé / egyáltalán nem élnek meg ilyen vízben. Ez érinti a nitrifikáló baktériumokat is (ilyen vízben az ammónia ammóniummá alakul, nem nitritté majd nitráttá), de a fertőzéseket okozó bacikat is. Ezért sokan tapasztalták azt, hogy a lágy vizes halakat kemény(ebb) vízben szinte attól is megbetegszenek, ha az ember rájuk néz, hullanak, mint ősszel a legyek: egyszerűen nem ehhez alkalmazkodott a szervezetük, immunrendszerük.
Az elvi kérdés elvi válaszához nem nagyon tudok hozzászólni, de gyakorlatban azért egy kicsit másképp működik, mint ahogy a fentebbi válaszoló belinkelte, leírta.
A kereskedésben kapható díszhalak több generáció óta keményebb vízhez vannak szoktatva, mint vadon élő társaik, és sok közülük mára annyira "beakvarizálódott" hogy különösebb probléma nélkül bírják a valamivel keményebb vizet.
Pl az említett vörösneon nem igazán bírja.
Viszont a sima kék teljesen jól elvan csapvízben, annyira, hogy akár ikrázik is, pedig az nem olyan hal, mint pl egy cory, hogy bárhova leikrázik.
Ezek a halak jobban megválogatják, és aránylag jó körülmények között ikráznak csak.
(Igaz, az ikra kikelési aránya kemény vízben elég rossz)
Illetve egy közepesen kemény vízben (15-18 kn) ugyanaddig élnek, mint lágyvízben, ami szintén azt mutatja, hogy különösebb gond nélkül elvannak csapvízben.
Ez igaz néhány fajra, pl említett kék neon, vagy páncélos harcsák, van még 1-2 "strapabíró" lazac, de pontyfélék között is vannak razbórák, márnák, amik természetes élőhelyükön lágyabb vízben élnek, de probléma nélkül tarthatóak magyar csapvízben. (A szaporítás más kérdés)
Ami a baktériumokat illeti, az ugye közvetetten áll kapcsolatban a keménységgel, mert minél lágyabb a víz, azonos más paraméterek (oldott CO2) mellett annál savasabb.
És a savas közeg az, amit nem bírnak a baktériumok.
Többek között ezért se éri meg a legextrémebb lágyvizes hal vizét se végletesen lelágyítani.
Mert akkor nincs, ami lebontsa az ammóniát.
És lehet olyan jelenség, mint fentebb említettek, hogy lúgosabb vízben több a kórokozó, ezért könnyebben kap el betegséget, de az 100%, hogy annál kártékonyabb, immun-gyengítőbb hatás, mint a bomlástermékek folyamatos állandó mérgezése, nincs.
Úgyhogy egy kényes lágyvizes hal vizét se éri meg a tartáshoz 5-8-10 nk alá vinni (szaporítás szintén más történet, és más szint)
mert életképtelenné válnak a nitrifikáló baktériumok.
(És a lágyítással, savasítással együtt nagyságrendekkel hatékonyabbá kell tenni a szűrést!!!)
Ami a sokszor említett szaporítást illeti, leginkább ott is a lúgosabb környezet a probléma, mert lágy savas vízben nem élnek meg a gombák se, viszont ha kemény a víz, akkor az lúgosabb, és ott már igen.
És a penészgombák szokták megtámadni az ikrákat, ezért nem túl sikeres lágyvizes halak kemény vízben való szaporítása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!