Kemény vizet miért nem lehet savasítani?
1-es, nem hinném, hogy akvarisztika témakörben erőltetned kéne a válaszadást, erősen érződik minden mondatodból, hogy abszolút semmi közöd hozzá.
Kérdező, a víz keménységét adó karbonátok stabilizálják a kémhatását, van egy bizonyos puffer kapacitásuk.
Ez azt jelenti, hiába savasítod, a pH rövid időn belül visszakúszik lúgos irányba.
És azért veszélyes, mert ilyenkor szokott az történni, hogy aki nem tudja miért van ez, még tovább savasít. De a pH ismét visszamegy, ezért jön a következő adag savasítás.
Igen ám, csak hogy ez a puffer kapacitás idővel kimerül! És ha ez megtörténik, akkor a vízbe öntött addigi összes sav kifejti a hatását, és olyan pH borulást csinál, amit nagyjából egyetlen élőlény se fog túlélni, de a halak egészen biztos, hogy nem!
Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, előzetesen erőteljes savasítás kell, de az "utolsó csepp a pohárban" elég, ha csak egy gyengébb kis mennyiségű sav.
Pl. mint azt tudod, a növények CO2-t vesznek fel, és O2-t termelnek...
...mármint napközben, amikor megy a világítás, és fotoszintetizálnak.
Éjszaka azonban nem veszik fel a halak által termelt CO2-t, sőt, ők maguk is termelnek némi CO2-t!
A CO2-t pedig még népiesen szólva is szénsavnak hívják, adott keménység mellett adagolt CO2 mindig savasabb irányba tolja el a vízértékeket.
Tehát ha lágyítás nélkül savasítasz, annak vagy semmi értelme nincs, vagy gyilkos módon kártékony, mert pH boruláshoz vezethet!
Fordítva jobban van értelme , savasítás nélkül lágyítani.
Adott CO2 szint mellett ugyanis a lágyabb víz önmagától savasabb lesz, mert ez a 3 érték meghatározza egymást.
Általában csak lágyítani érdemes, (ezt se egyszerű kivitelezni!)
savasítani , ha a gyakorlatot nézzük, nem érdemes. Veszélyes, macerás, fölöslegese. Kényesebb lágyvizes halak szaporításánál, az ikráknak szoktuk inkább savasítani a vizet, simán a tartáshoz legtöbb esetben elég egy jelentős lágyítás.
...a növények fotoszintetizálását azért hoztam fel, mert ez a borulás olyan hirtelen is történhet, -nem egy akvarista járt már így- hogy napközben mérve még minden rendben volt, aztán éjszaka megszűnt a CO2 felvétel, megnőtt a vízben a CO2 szint, és ez elég is volt a boruláshoz.
Reggelre az összes hal meghalt!
Úgyhogy nem tudom hol olvastad, hogy ebből gondok lehetnek, de igaz!
Első téged orvos látott már? 😂😂😂
A puffer hatás miatt nem lehet, először lágyítani kell , aztán savanyítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!