Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Kemény vizet miért nem lehet...

Kemény vizet miért nem lehet savasítani?

Figyelt kérdés
Olvastam valahol, hogy kemény vizet nem szabad savasítani, mert gondok lesznek. Mik pontosan?
2018. okt. 13. 17:54
 1/8 Bencekemence ***** válasza:
0%
A víz az teljesen mindegy hogy lágy vagy kemény. Ha kemény akkor csak ionok vannak benne amik aquarisztikanal elhanyagolható csak mosógépbe nem ajánlom, mert víz Köves lesz. A savasitast nem értem hogy miért akarod savasitani a kemény víz ph-Ja ha ugyanolyan cc-ben tartalmaz oxoniumot és hidroxid iont akkor semleges, halakhoz inkább semleges kémhatású vizet öntenék. Indikatorral vizsgáld a vizet és nem lesz baj.
2018. okt. 13. 18:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Sera ph cseppekkel mértem, 9 a ph...
2018. okt. 13. 18:08
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

1-es, nem hinném, hogy akvarisztika témakörben erőltetned kéne a válaszadást, erősen érződik minden mondatodból, hogy abszolút semmi közöd hozzá.


Kérdező, a víz keménységét adó karbonátok stabilizálják a kémhatását, van egy bizonyos puffer kapacitásuk.

Ez azt jelenti, hiába savasítod, a pH rövid időn belül visszakúszik lúgos irányba.


És azért veszélyes, mert ilyenkor szokott az történni, hogy aki nem tudja miért van ez, még tovább savasít. De a pH ismét visszamegy, ezért jön a következő adag savasítás.


Igen ám, csak hogy ez a puffer kapacitás idővel kimerül! És ha ez megtörténik, akkor a vízbe öntött addigi összes sav kifejti a hatását, és olyan pH borulást csinál, amit nagyjából egyetlen élőlény se fog túlélni, de a halak egészen biztos, hogy nem!


Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, előzetesen erőteljes savasítás kell, de az "utolsó csepp a pohárban" elég, ha csak egy gyengébb kis mennyiségű sav.


Pl. mint azt tudod, a növények CO2-t vesznek fel, és O2-t termelnek...

...mármint napközben, amikor megy a világítás, és fotoszintetizálnak.

Éjszaka azonban nem veszik fel a halak által termelt CO2-t, sőt, ők maguk is termelnek némi CO2-t!


A CO2-t pedig még népiesen szólva is szénsavnak hívják, adott keménység mellett adagolt CO2 mindig savasabb irányba tolja el a vízértékeket.


Tehát ha lágyítás nélkül savasítasz, annak vagy semmi értelme nincs, vagy gyilkos módon kártékony, mert pH boruláshoz vezethet!


Fordítva jobban van értelme , savasítás nélkül lágyítani.

Adott CO2 szint mellett ugyanis a lágyabb víz önmagától savasabb lesz, mert ez a 3 érték meghatározza egymást.


Általában csak lágyítani érdemes, (ezt se egyszerű kivitelezni!)

savasítani , ha a gyakorlatot nézzük, nem érdemes. Veszélyes, macerás, fölöslegese. Kényesebb lágyvizes halak szaporításánál, az ikráknak szoktuk inkább savasítani a vizet, simán a tartáshoz legtöbb esetben elég egy jelentős lágyítás.

2018. okt. 13. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

...a növények fotoszintetizálását azért hoztam fel, mert ez a borulás olyan hirtelen is történhet, -nem egy akvarista járt már így- hogy napközben mérve még minden rendben volt, aztán éjszaka megszűnt a CO2 felvétel, megnőtt a vízben a CO2 szint, és ez elég is volt a boruláshoz.

Reggelre az összes hal meghalt!

Úgyhogy nem tudom hol olvastad, hogy ebből gondok lehetnek, de igaz!

2018. okt. 13. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 Salx Narval ***** válasza:
Valószínűleg csal a teszted ha akvarisztikai szempontból a felső határértéket mérted. Még a kemény és lúgos vizet kedvelő afrikai sügéreknek is 8,5 a plafon. Tudom, hogy nem ezt kérdezted de arra már megkaptad a korrekt választ viszont ez az érték nagyon magas de bizonyára hamis. Mérd meg a csapvizet és még egyszer az akváriumét is, hasonlítsd össze a két értéket. Csinálod a heti 30% vízcseréket és takarítod a talajt?
2018. okt. 14. 05:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Persze, 125l tetra 1200 szűrő. Heti 25l víz csere + porszívózok. 12 szumi van benne. Kemény a víz. Leforrázom. De sok ígyis... Csapvíz ph ja is olyan 8asra lőném be
2018. okt. 14. 08:56
 7/8 Salx Narval ***** válasza:
Hát, akkor marad desztillált vagy ioncserélt vízzel történő lágyítás, ez lejjebb viszi majd a ph értéket is.
2018. okt. 14. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
0%

Első téged orvos látott már? 😂😂😂

A puffer hatás miatt nem lehet, először lágyítani kell , aztán savanyítani.

2018. okt. 14. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!