Vízkeménység? Nem túl kemény ez egy kicsit?
Ma megmértem a vízkeménységet akvarisztikában kapható indikátoros oldatokkal (összkeménységmérő készlet). 30nk-s érték jött ki! Egy kicsit soknak találom ezt az értéket. Előszőr azt hittem én rontottam el valamit, és még 2x megismételtem a mérést, és mindig ilyen értéket kaptam.
Valmi azt súgja, hogy ez nem túl egészséges a halaim számára, mit lehetne tenni?
Az érték reális. A valami jól súgta, hosszú távon a legtöbb trópusi édesvízi hal számára nem egészséges ekkora mennyiségű oldott kalcium és magnézium vegyület a vízben. Kiválasztási problémákhoz vezet, melynek alapját az ozmózis nevű kémiai jelenség képezi. Avagy az édesvízi halak vére sósabb mint a körülöttük lévő víz, az édesvíz pedig a sósabb közeg felé áramlik. Így a sótartalom alapvetően befolyásolja a vesék működését/terhelését, hatása fajonként eltérő. Nem mellesleg a növényzetre hasonlóan negatív hatással van.
E brutális összkeménység nagy részét a változó keménység teszi ki a magyar csapvizekben, ami legegyszerűbben forralással csökkenthető, miután le/átszűrted a felszínre kicsapódott vegyületeket. Ha meg felesbe kevernéd ioncserélttel akkor szimplán 15 nk GH-t kapsz, de ne egy lépésben, az sokkot okoz. A lényeg: milyen halakról van szó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!