Odyssea dual 2x25-ös lámpa fényerő növelése?
Foglaljuk össze, mit tudunk:
Van egy 2×25 wattos lámpád. Én nem tudom, milyen lámpa lehet ez, mert ilyen fénycső nincs, engedd meg, hogy ezt magamban csak 2×24 wattnak hívjam.
Na most ebből a 2×25 wattból, 1 ×25 wattal világítasz.
Hogy ez okozza a mérsékelt növekedést, és az algát, az enném kb 3.000-szer bonyolultabb dolog, ennyiből ezt a jó istenke se fogja neked megmondani.
A következő ponton képbe jön egy társ. De vajon kinek a társa? Van még egy 2×25 wattos lámpád?
Vagy van még egy 25 wattos csöved? És mit akarsz emelni? Ha 2×25 wattal fogsz világítani, az szerinted nem emelés? Úgy nagyjából 100%-os?
Vagy a lámpát akarod feljebb emelni? :)
Az utolsó mondat pedig a kegyelemdöfés...
Mivel emeld? Hát ha feljebb akarod rakni, akkor manuálisan kéne, a kezeddel megemelni. :D
Ha a fényerőt akarod feljebb emelni, azt gondolom több fényforrással kéne. Hogy egyszerűbb legyen, mondjuk fénycsővel.
De tulajdonképpen mit is?! Mert úgy fejezed be, hogy a 2×25 wattot akarod megemelni.
Akkor most 1×25-tel világítasz, vagy 2×25-tel? Mert ha az elején beszéltél össze vissza, és 2×25, akkor annak egy 54-es fölé bőségesen elégnek kéne lenni.
De ha a végén hazudtál, és 1 × 25, akkor meg milyen más választásod van, mint 2×25-tel világítani?
Még egyszer nekifutok, félreérthető lett. Az az 1 watt ide vagy oda ;) A lámpa 2x24-es fénycsőnek ad helyet, ebből egy 24-es világít felette, a társa talonban, a csövek egyidősek, a lámpát használtam vettem pár hónapja, nálam csak egy cső ment eddig, de mindegyik legalább 1,5 évet már világított.
A kérdés tehát, hogy értelmetlen kísérletezni a fényerővel mert úgyis öregek a csövek vagy rakjam be a másikat is a lámpába, és némi barkáccsal emeljem meg a lámpát hogy ne a peremen üljön hanem x centivel felette? Esetleg javaslat a lámpa esztétikus, de legfőképpen biztonságos megemelésére. Nyilván a 2x24 már bőven sok erre az akváriumra, ezért gondoltam a feljebb vitelre.
Jelenleg 10 órát világít, az algának más okát nem látom, mint a lelassult növekedéshez vezető fényt.
Először is nézd meg, milyen a másik cső, mert lehet, hogy piros vagy kék, ehhez a lámpához igen érdekes csöveket szoktak adni gyárilag. Ha valami ilyen furcsaság, akkor alapból felejtős.
Ha napfényes, akkor tedd be. Nem hinném, hogy annyira eltolódna a spektrum, amúgy meg melegedni szokott a színhőmérséklet, 6500-ról meg van hova, szóval annyira nem egy nagy tragédia.
De amúgy nem is akkora óriási befektetés új csöveket venni , 1200 ft egy cső.
Továbbra se lehet megmondani, hogy az öregedés okozza e a problémákat. Lehet. Ugyanúgy lehet másik 8 dolog.
Megemelni esetleg felfüggesztve lehetne, bár egy ilyen kis lámpa lehet hülyén nézne ki függesztve. Nagyobbakkal szoktak ennyit melózni.
Inkább szerezz egy marék békalencsét, az beárnyékol. Nem mellesleg brutál tempóban szaporodik, -ezért is elég egy marék az elején- ergo ugyanebben a tempóban vonja el a tápanyagot az algáktól. Más úszó növény is jó.
" az algának más okát nem látom"
Növényeken hiánytünetek? Mikro-makro tápok, rendben?
Amúgy én cserélném a helyedben a csöveket, egyértelműen megértek, másfél évente 2500 ft fénycsőre nem egy csillagászati összeg.
Arra viszont számíts, hogy ha 2 csővel akarsz világítani, akkor tutira borul minden! Azért az ott már nem kis pálya!
Ahhoz olyan szűrés kell, mint egy 120 literes lowtech-be! Nem 2 nap alatt fog beállni.
Apropó szűrés...
2 év alatt lehet a halak is nőttek annyit, hogy ha az elején is gyengécske volt a szűrés, mára kezd túlterheltté válni, ahol pedig ammónia van, ott bizony jön az alga! És minél több a fény, annál kevesebb ammóniától jön.
Sylvania Luxline Plus 865ös mindkét cső. Ezek szerint 1,5 évente ideális a csőcsere vagy inkább hamarabb? Néhol 9 hónapokról olvasni. A másik: „melegedni szokott a színhőmérséklet” tehát eltolódik a piros tartományba? ez miből derül ki, van látható jele?
Függeszteni persze nem tudom. Gondoltam plexire, lábakat barkácsolok belőle oszt lesz valami…mondjuk egy 10 cm-re emelve.
Adok mikrót-makrót, vannak hiánytünetek is az alsó leveleken, meg az istenverte agancsok csak-csak ott virítanak az áramlásban és egyre több van.
Garnélák vannak benn, nem is sokan, nem kimondott ammónia-gyár.
"van látható jele?"
Extrém esetben van, csak nehéz észrevenni, mert minden nap látod. Nincs összehasonlítási alap.
Hogy mennyi idő múlva tolódik a spektrum, teljesen változó.
Volt aki bemérte, és pl arra jutott, hogy az első 3 hónapban is elég sokat változik , aztán majdhogynem stagnál hosszú ideig, és az első használattól számítva 1 év múlva kezd el jobban szétcsúszni.
Gondolom gyártótól is függ, meg üzemórától...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!