Akvárium ledes világítás, fényerrősség választás?
sima 54literes aksi, 60*30*30
nézegettem növényeket és sok helyen van h erős világítás kéne neki
ugye 1w/1liter=erős világítás t5-ös csővel
és jön a kérdés akk most hany lumenes led(ek) kéne nekem
néztem h 1500lumen már van 15k tól, de most akk az elég vagy vegyek egy juwel dupla csoveset 30-ért ami gondolom 3000lument is hoz
Ledet csak akkor javaslok ha magad össze tudod rakni és majdan szét is szedni (dimmeléstől függően 10-16 havonta). Refi függesztve vagy szalag alu sínen. Merthogy a növények szemszögéből a ledek hasznos élettartama másképp értelmezendő, nem sokkal jobb mint egy kompakt fénycsőé, bár a gyári armatúrák mást hirdetnek, de a színek torzulnak, a spektrumok aránya eltolódik. Erős fényhez fényáramban olyan 50 lm/l kéne, de nyilván azt is tudod, hogy ennek már drasztikus költségvonzata is lesz (co2, lágy víz, túltápozás), ami többszöröse az armatúra-befektetésnek.
Fontos, hogy lefedd kb a teljes üveget, viszont T5-ös 28w 590mm-esből nem túl nagy a választék, a cserelehetőség (főleg juwel) limitált és horror áron lenne, de az ár csak az egyik szempont. A másik az az, hogy 2db 6500K-s 18wattos T8assal olyan 2600-2700 lumen körül lennél, ez már 50 lm/l felett van, és ezres tétel az éves csőcsere (osram, philips). Esetleg 2x24 T5, az még többet produkál, már majdnem 1w/l-nél jársz.
Ja és a lényeg, milyen növényekről lenne szó? Biztos, hogy high-tech igényűek?
szóval összefogalva, ledek hiaba 50.000 orara vannak kiirva, de abbol csak par ezer a jo sprektrumu, harmad annyi a fogyasztas-éves szinten par ezer forintal olcsobb
növényeket fejbol nemtudom de holnap mindenkepp leirom,
co2 rendszer mar ki van nezve 50k lenne + reaktor (20kg -s palack 15ezer(linde honlapjan), 15 reduktor, 10 magnesszelep, tobbi 10k, + reaktor a kérdéses h megtudom-e csinaltatni esztergással tokeletesre a dugokat
köszi a segitseget
Ezt találtam, de amely armatúra nem lóg túl az meg nem 590-es. Jó eséllyel direkt akváriumi célra csak a juwel gyártja a 28 wattos egyedi méretét T5ből, így armatúrájuk is csak nekik van, de pofátlanul húzós áron.
A szlovákok lámpáit nem ismerem személyesen, én szimplát mondanék, de előtét ügyben írj nekik, másnapra válaszod lesz.
A növények közül a cabomba high-tech növény, a többi távolról sem igényel erős fényt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!