Aktív talaj-foszfát viszony?
Akvárium beüzemelése után sokáig megköti az aljaz a foszfátot, ez idő alatt pedig szükség lehet ennek extra adagolására. Én magam keverem a tápokat és EI (Estimative Index) szerint tápozok, ami annyit jelent, hogy Microból, és a Macróból napi szinten bőségesen tápozunk, így elejét véve mindenféle tápanyaghiánynak. Illetve törekszünk egy bizonyos határértéken belül tartani ezt azzal, hogy a hét végén nagyobb mértékben cserélünk vizet.
Ez a szint Tom Bar ajánlása szerint aki kifejlesztette ezt a módszert macro esetén az alábbi:
Nitrát: 5-30mg/liter
Foszfát:1-3mg/liter
Kálium:10-30mg/liter
Én még vasat szoktam mérni, az 0,2-0,5mg/liter.
Nekem egy 243 literes (120x45x45cm), High-Tech növényes akváriumom van, nem aktív talajjal, de nálam is előfordult a foszfáthiány aminek egyértelmű jele pontalga az üvegen, illetve a cseppteszt is alacsony szintet mutatott pedig a kiszámolt adagolást használtam. Akkor azt javasolták, hogy 1 hétig adagoljak 1,5x-ös mennyiséget, majd utána 1 hét normál adagolás és mérjek, ugyanis ez a folyamat nem tart végtelenségig mert a talaj csak egy ideig köti meg a foszfátot. Ha még ekkor is kevés, akkor megehet egy újabb ilyen extra adagolásos hét.
Nekem azóta beállt a talaj, és már elég a normál adagolás is. Viszont tapasztalatom alapján elég csak a Macrot megnyomni, és vigyázni a vasszintre, mert a sok vas meg akadályozza a tápok felszívódását, emiatt ecsetalga jöhet elő.
Az a baj hogy nálam az EI nem működik, mert a csapvizemben, még ha felezem is ioncserélttel, akkor is alapból 12mg/l a nitrát. Az meg hogy a víz több mint fele RO/ioncserélt legyen, az nagyon drága.
Szóval ehhez a 12mg/l-hez hozzájön ami a talajból kijön az első időkben, a halak szennyezése, és ha még EI szerint adagolok akkor már 50 körül lesz a Nitrát.
Ezért én külön adtam a Káliumot+ Foszfátot (Easylife). Meg persze adtam a microt.
Szerintem működhet az EI is nálad, csak akkor úgy kellene neked is keverni a tápokat, hogy figyelembe veszed a csapvized összetételét. Lényegében a Macro-t ki tudod keverni az alábbi porokból
Én is ebből a 3 porból keverem, csak mivel én RO-zok, így nekem eleve mindent pótolni kell. Neked viszont akkor kálium-nitrátból kevesebb
Innen le tudod tölteni azt a táblázatot ami alapján el tudod készíteni a saját macro tápodat
illetve egy kis kitöltési segítség
Én mondjuk a GA táp poros verzióját használom, csak kicsit kevesebb foszfáttal, vagyis fél literhez most 4 gramm Kálium-Foszfátot tetem, de az alap recept ez
KNO3: 79,8 g/l
KH2PO4: 10,0 g/l
K2SO4: 34,6 g/l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!