Attól, hogy az akváriumom foszfát szintje 0 lehet oka az ecsetelga kialakulásának?
Ez szerintem a lehetetlen kategória, mármint, hogy "0" a foszfát szint.
Egy tök üres akváriumba, nincs talaj, nincs fa, semmi csak a víz és a szűrő, esetleg ilyenkor lehet nullás foszfát, de akkor is inkább R.O víz kell.
Úgy kell kezelni mint a többi algafajt, kedvez neki a magasabb nitrogénvegyület szint és a növények gyengébb növekedési üteme.
Képekkel tudom magyarázni.
Kíváncsi voltam erre az algafajra, ezért kicsit kísérleteztem.
Kaptam ismerősömtől ecset algás köveket:
Pár hónap múlva a növényekkel együtt szépen virított az ecset alga, de csak a köveken:
Majd kivettem az ecset algás köveket: [link] ecset alga volt-nincs.
A növények új erőre kaptak, főleg a H.M, már hetente kell metszeni, az ambulia, vízi csillag is heti metszést kér, előtte ez kétheti volt.
Most ilyen az akva: [link]
Jelenleg semmilyen alga nem marad meg az akváriumban: [link] nincs egy száll sem, nincs co2, halak mellett nem használok co2-t, ellene vagyok.
Röviden erősíteni kell a növényeket, jó növényfajtákat kell beültetni, akkor nincs alga 1 száll sem, a jó talaj, megfelelő biológiai szűrés alap.
Most volt több ecsetalgás, zöld algás akvárium, mindegyiknél a szűrés erősítése, fényerő növelése, intenzív növekedésű növény beültetése, megoldotta a problémát.
Van aki a napokban metszi ki az utolsó száll ecsetalgás levelet ami egy hólyagos vizikehely levelén virít, érzékeny búcsút vesz tőle, majd bevágja a kukába, mivel nem lát többet valószínű algát.
Plusz fénycső, jobb szűrés, növényzet korrigálás, neki pont az indiai vizicsillag segített kiszippantani a plusz tápanyagot a vízből, amitől az alga lett, van akinek hínár, vagy vallisneria stb segít.
Mindenek előtt első a szűrés, utána fény, majd növénytáp, növényzet.
Természetesen ha valami okból kifolyólag nem lehet növény akkor az alga természetes jelenség.
Algák ellen nem elég a növényzet, akkor jó ha fejlődik is.
Pl anubias csak alga telepnek jó, algák ellen nem.
Annyit tehetsz, hogy leírsz az akváriumodról minél több infót, nem két sort, szinte mindent.
Szerintem kapásból lehet mondani a hibát, hibákat, ami miatt algásodsz.
Az, hogy egy adott időpontban vett mintában méréshatár alatt lesz a foszfát még nem jelent semmit.
Annak tudok csak segíteni aki tényleg leír minden, nekik viszont szinte mindig sikerül, ha tudják kivitelezni a változásokat.
Az akvárium 80x40 130 liter. Szürő 900 h/l külső 100h/l belső. Világitás 2x24 W T5 860 dayligt csővel 8 órában.
Talaj pro soil. Lakók: 5 oto, 10 amanda lazac, kb. 30 red.
Vizcsere hetente 30l ebből 10l RO viz igy 12 a keménység.
Tápozás profito naponta 1,4ml, 2,5ml carbo. Növények pogostemon helferi, bacopa, cryptocoryne crip.
"Lakók: 5 oto, 10 amanda lazac, kb. 30 red"
Ebből minimális nitrátod lehet, foszfát sem sok, ezt a teszt alá is támasztotta.
Profito az kálium és micro elemek, nincs nitrát, foszfát benne.
A szűrésnél nem a liter/óra lényeg hanem a töltet és annak gondozása, milyen időközönként van sértve a baktérium állomány és milyen szűrőanyag van.
Profitot azt kidolgoztam: [link]
carboval használva átlag azonos mennyiségű profito kell, nálad a napi 2,5 carbo jó, a profitot is emeld erre a szintre.
A nirtát, foszfát pótlásra, emelésre, ki kell találnod valamit, lehet akár olyan, hogy veszel G.A macrot, heti 2 alkalommal 1ml a vízbe, több ne mert nincs co2 adagolva, a carbo csak szénforrás.
A másik, hogy veszel még halat. Lehet még az, hogy vársz a garnélákra, ha szaporodnak több kaja kell 100db körüli garnélaszám már adhat nitrátot a vízbe, több kaja kell.
Nyomhatsz a talajba is valamit, akár a neptun aquaplant is jó, valaki vett panzi aquaplantot, kibontva a dobozt neptun van benne.
Végül is a fő probléma az, hogy nincs egyensúlyban a képződő, halaktól származó macro elem, a világítással, szénforrással (carbo) víztömeggel, két növényeknek fontos elemből komoly hiány lehet (nitrát, foszfát) a heti 30%vízcsere sok káliumot távolíthat el, ezért több profito kell.
Nekem a 75 literesembe több hal, gerinctelen van, mint nálad, napi 1,5ml profito, 1,5ml carbo megy bele, tele nyomom komplex műtrágyát tartalmazó talajtáppal, co2 nincs.
A sokféle növény, kevés tápanyag algásodást okoz, hosszabb időre megtorpannak a növények, ilyenkor jönnek az algák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!