Van egy 30l akváriumom de le szeretném váltani egy minőségesebbre, viszont minden más marad, akkor is járatni kell üresbe?
És mi a problémád vele?
Nem nő? Nem is fog. Nem olyan fajta.
Még jó, hogy rákérdeztem, mielőtt az ablakon dobtad volna ki a pénzt.
Közel 50 lumen jut 1 liter vízre, ez korrekt.
Egy beépített fény ennél biztos, hogy kevesebb.
A tartott növényed (anubias -remélem nincs elültetve) az egyik legárnyéktűrőbb, neki kevesebb is elég lenne, és lehet, hogy algád is kevesebb lenne .
De szerintem járhatóbb út, ha kicsit tempósabban növő növények között keresgélsz, amiknek közepes fényerő szükséges.
Így a vízben oldott szerves anyagokat is jobban felszívná a növényzet, egyben elszívná a tápanyagot az algáktól.
Gondold meg. Kevesebb fénynél esélytelen, hogy az algák ellen növény "konkurenciát" tudjál bevetni, ami egyértelműen a leghatékonyabb, és hosszútávon legtermészetesebb módszer.
Sokan mit nem adnának érte, ha a gyári gyenge világítást ide tudnák emelni, és érdemben növő növényt tudnának tartani, nem csak anubiast, meg gömbmohát.
Egyelőre szerintem csökkentsd a világítás időtartamát, mert anubiasnak fölöslegesen világítasz 50 lm/l-rel, azon tényleg csak az algák élnek.
Keress kis termetű, de jól növő, szaporodó növényeket, ültesd be őket, és várd meg, amíg megszokják a körülményeket. Pár hét.
és ahogy írtam nem is 100% h ez a növény
és még előtte jöttek az algák, a növény csak 2 hónapja van meg, viszont alga már több ideje
Persze, hogy előtte jöttek, előtte még annyi növény konkurencia se volt.
Növényből millió van. Jó annyi nincs, de van választék.
Nézz be a green aqua-ra. Onnan tudsz rendelni is. Nem a legolcsóbb, de egészséges növényeik vannak.
Közepes fényerőt igénylő, könnyen tartható, gyors növekedésű, kis, közepes termetűeket keress.
Pl Echinodorus fajták között szerintem érdemes szétnézni.
A cryptocorine-k is könnyen tarthatóak, azok közt is nézelődhetsz.
Vagy pl ami tuti gyorsan nő, csak neked kicsi hozzá a vízoszlop, és gyakran kell metszeni, ami nem tesz neki túl jót, viszont kb mindenhol lehet kapni, az átokhínár.
Csak ne keverd össze más hínárral. Egeria Densa. Más hínár túl fényigényes, de ez megmaradna nálad.
Szintén jó választás lehet úszó növény.
Le is árnyékolja az akvát, meg az összes tápanyagot a vízből veszi fel.
Többségük gyorsan szaporodik, de némelyik elég kényes.
Pl amazinasi békatutaj: Limnobium laevigatum vagy pl Salvinia auriculata.
Az egyik ismerősömnek is fedett van és ő meg van vele elégedve sima ABC ben veszi hozzá a körtéket és nincs vele gond.
Ő is azt mondta, hogy túl erős a világítás.
Ahogy gondolod. Akkor csökkentsd a fényt.
De ezt el is mondtam, anubiasnak atom fölöslegesen világítasz ekkora fénnyel, az nem gyorsan növő fajta, ezzel tényleg csak az algáknak kedvezel.
Mondtam is, amíg nem lesz jóval több, jóval gyorsabban növő növényed, addig legalább az időtartamát csökkentsd a világításnak.
Ezért ajánlottam olyan növényeket, amik ki tudják használni ezt a fényerőt.
Mert olyan, hogy túl erős fény (ezen a szinten) nem létezik önmagában.
Túl erős lehet a fény, a tartott növényekhez képest, a szűrő kapacitásához képest, a tápozás mennyiségéhez képest...
Ezeknek egyensúlyban kell lenni.
Ha erős a fény, gyorsabban növő növények kellenek, több táp, esetleg jobb szűrő.
De ha pl kevés fénynél nincs meg ez az egyensúly, ugyanúgy algásodhatsz.
Bármekkora fénynél el lehet brutálisan algásodni, és bármekkora fénynél lehetnek egészségtelen, satnya, rohadó növények.
Ez nem a fény mennyiségén múlik, hanem az egyensúlyon.
(És ez még csak a jéghegy csúcsa, a következő dolog a tápokon belüli egyensúly. Na az tényleg nem egyszerű néha, de ilyen közepes fényerőnél vannak egész jól beállított gyári tápok.)
Szóval ez egyéni döntés, melyik utat választod. Ha kevesebb fényt akarsz, akkor marad az anubias, de mellé azért még próbálkoznék alacsony fényigényűekkel, amik úgy ahogy növögetnek is.
Pl microsorum fajták. Azt ugyanúgy nem szabad elültetni, mint az anut, csak fel kell valahova kötözni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!