Persze, hogy akihoz kéne!
A lumen a hideg vagy meleg fény a kelvin?
Mert ugye lednél nem a watt a lényeg?
Pontosan a növények miatt kellene.
Na azoknak általában milyen fény kell?
Mert ebből a ledből sok félét ki lehet hozni.
A hideg vagy a meleg fény a jobb?
Azt ugye a kelvin határozza meg?
A lumen meg a fényerőt nem?
Na és abbol mennyi kell a növényeknek?
Minimum?
Itt olvasgass, sokkal okosabbak ebben, mint én. Még a kérdésedet is fel tudod tenni és szívesen kitanítanak.
A színhőmérsékletet a te igényeidre kell szabni. Van, akineka hűvösebb árnyalatú akváriumok tetszenek, akkor magas kelvin számot választanak, akinek a melegebb, sárgásabb, azok meg alacsonyabbat. A nagy átlag olyan 6500-7500K körül mozog. A növényeknek ez mindegy. A lumen csak a szemeddel látható fény mennyiségét jelenti. Ez nem teljesen ugyanaz, mint ami fényt a növények fotoszintézisre használhatnak, ezt a fényforrásoknál PAR értékkel szokták jelölni különböző mélységekben a vízben.
Én mikor fénycsövekről váltottam ledre, a szemmel látható "fényességben" (lumenben) majdnem 50%-os csökkenés volt, a növényeim viszont mégis sokkal jobban nőnek, mert a számukra fontos tartományban viszont jobban sugároznak a ledek.
Sajnos az ilyen értékeket nem nagyon szokták feltüntetni ezeknél a ledszalagoknál, hiszen nem is akváriumi célra vannak gyártva. Keresgélhetsz, hogy más vajon ugyanezekkel a ledekkel ért-e el sikert, milyen arányban kevert többfélét, vagy saját magad neki állhatsz kísérletezni.
Nagyon köszönöm! Erre voltam kiváncsi:)
Azt még megkérdezhetem Te milyen ledet használsz?
Előre is köszi, így is sokat segítettél
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!