Miért halt meg 5 halam?
Nem hiszem el.. 38 literes az aksim, és reggelre meghalt 1 plattim + 4 ilyen piros fejű hal (nem tom pontosan a nevét..piros feje volt és ilyen átlátszó, a farka meg csíkos :D)
Szerintetek miért történt ez?
Még 1 napja nincsenek benn a halak, de ez elvette a kedvem az egésztől..
Kicseréltem a felét..remélem megmaradnak..:D
Hány fokos legyen a víz?
Máskor ha teheted, akkor vödörbe rakj félre vizet és hagyd állni 1 napig. És ezzel az állott vízzel töltsd fel az akváriumot, meg mellé nyomhatsz egy kis sima csapvizet is.
1 nap alatt kipárolog belőle a klór, akkor is ha nem raksz semmit a vízbe.
Esetleg vegyél egy olcsó vödröt valami 100 forintos boltban, amit csak erre használsz, és abba soha ne kerüljön bele semmi vegyszer, mosogatószer se.
Nekem 5 éves halaim is vannak, jó nagyok, nem rakok soha semmit a vízbe, tök fölösleges. Kis állott víz a fejükre, meg egy kis sima csapvíz, aztán kész :)
25 fok az bőven jó minden halnak én úgy vettem észre.
Nyáron meg úgyis több lesz, akkor még 30-ra is felmehet, az ellen úgysem tudsz majd mit csinálni.
Lényeg, hogy ne legyen nekik nagy hőingadozás :)
A növények pl azért rothadnak el a csapvízben 3 hét alatt, mert a csapvíz az ilyen ph 7.7-es, meg kemény, sőt mikor kimegy a klór akkor a csapvíz felmegy ilyen ph 8.3-ra is.
Ezt a növények már nemigazán bírják és van egyes hal is, ami nem bírja, de a plattik, szifók, guppik, black mollyk, neonok azok elég szívósak, azoknak bírniuk kell.
Ettől függetlenük ha veszel benzinkútban egy nagy kanna desztillált vizet, az ilyen ph 5 körüli szokott lenni, az lágyabb víz.
Szóval keverhetsz bele azt is, az sosem baj.
Ha van növényed, annak mindenképpen jót tesz.
Bár a halak meg úgyis felzabálják a növényt, pl a hínárokat biztos, tehát abból sem mindegy, hogy milyet veszel.
Növények közül az Anubias ami egy szép és igénytelen faj, és vannak vastag nagy levelű növények amik szintén megmaradnak.
én is így jártam. első akváriumom története:
vettem egy 15(!!!) literes akváriumot.
előre kijelentem, hogy tanultam az esetből, és most már nagyon jól vannak a halaim, élnek virulnak, még 15 kishal is született azóta a borzalmas eset óta.
nos, megvettem az akváriumot, hozzá:
- egy lemezes és egy szemes tápot
- vízkezelőt
- egy nagy növényt
- levegőztetőt
- egy aranyhalat
- egy bettát
- 2 guppit
- 2 neonhalat
- egy ancit.
nos, először meghalt a 2 neon. vettem újabb 2-t. azok is. majd az aranyhal, az anci, a betta, és a 2 guppi. kiürült az akvárium.
teljesen kitisztítottam az akváriumot, és feltöltöttem vízzel az újabb halak érkezése előtt.
majd vettem bele 4 guppit. 3 fiút és egy lányt. nagyon jól elvannak, az egyiket félfarokkal vettem, mostanra teljesen visszanőtt neki. egy héttel ezelőtt születtek meg a kishalak, őket rögtön kivettem, külön akváriumban vannak.
soha ne cseréld le a teljes vizet. hetente a vízmennyiség 30%-át cseréld tiszta vízre amit hagysz állni. a fényt éjszakára kapcsold le, a levegőztető/szűrő/fűtő mindig menjen.
biztos, hogy a zsúfoltság volt a baj. nekem mikor már csak az utolsó szerencsétlen guppi maradt, ő is meghalt. hiába, hogy nem volt már rajta kívül senki.
máskor ne hagyd magad, nálunk is sík hülyék az állatkereskedésesek:S
aki pedig azt írta, hogy kezdő halas minek vesz aksit, annak üzenem, hogy a 40 éve halakkal foglalkozók is biztos megöltek egyet-kettőt az elején. a hibáiból tanul az ember.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!