Hogyan tudnám elkerülni, hogy a vízkő ne csapódjon ki az üvegen és a növények levelein? Mondjuk a cserevízbe nem lehet rakni valamit ami megköti az olyan ionokat amik kicsapódnak? PL: faszén, lávakő?
Nem kell hogy lágy legyen a víz csak ami ki szokott csapódni belőle, azt kösse meg.
Amikor indítottam az akváriumot félig feltöltöttem és 1 hét után fehér port csapóditt ki belőle, olyan volt mint a lemezes táp, és akkor az üvegre nem csapódott ki a vízkő csak megjelent a víz tetején ez a por.
Ami ki szokott csapódni a vízből az a változó keménység. Szóval ha meg akarsz tőle szabadulni, akkor lágyítanod kell. (Már amennyiben a halaid is a lágyabb vizet szeretik.)
Manapság sajnos sok gond van a csapadékkal, jó helyen kell lakni hogy ez működjön. A trisó meg az oxálsav meg nem véletlenül tűnt el teljesen a mai módszerek közül, és anno sem voltak elterjedtek. A forralás valóban működik, de borzasztóan energia- és időpazarló. Egy darabig csináltam, de a kevertágyas gyantával kevesebb gond van. 1000 Ft egy liter regeneráltatása(házilag meg nagyon olcsó, csak pepecs meló), 100 liter 0-ás vizet lehet vele előállítani, és mivel nem tisztán használjuk, hanem csapvízzel keverve, összességében 150-200 liter cserevíz jön ki ennyiből. A gyantát be kell rakni egy harisnyába, bevágni előző este a cserevizes vödörbe, és másnapra lágy lesz a víz. A forralásnál meg kell várni hogy langyosra hűljön, ezután átönteni(szűrni szerencsére nem kell, a gyakorlatban a vízkő az edény falára tapad), és még várni egy fél napot hogy az oxigén visszaoldódjon. Plusz ecettel kell utána mosogatni a forralós fazekat, mert mosogatószerrel nem jön le.
Nem tudom, hogy tatabányán van-e ilyen hely ahol regenerálnak, de nem tűnik vészesnek az otthon történő regenerálás :)
Szerintem kipróbálom, köszi ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!