Mi a gond az akváriumomban? Mit vegyek, hogy jó legyen?
55 literes akvárium, másfél hetente 30%-os vízcsere, porszívózás. Március óta van meg.
Szűrőm: Orca 250, az esőztetőjét is használom (az aktív szenet már kiszedtem belőle)
Hőfok: 24-25°C
Kaja: Lemezes, szárított kaját, és hetente fagyasztott vörösszúnyoglárvát is kapnak enni.
Növényeket a kép alapján látjátok. Vízcserekor szoktam belenyomni a vízbe növénytápsót.
A gondom a következő:
3 mollym van, akik nagyon boldogok lettek az utóbbi időben, és sokasodtak szaporodtak. A kicsiket nem vettem ki az akváriumból, mivel annyi volt, amennyit nem akartam megtartani, így sorsukra hagytam őket. 5 db van jelenleg, amik úgy 1,2-1,5 centisek uszonnyal együtt, meg kb ugyanennyi nagyon picike. Van még egy ancim (ő tablettát is kap). Gondoltam, hogy veszek 4 szivárványos guppit, melléjük. 2 hete vannak meg, az egyik hím háta picit meggörbült és alig úszik, az aljzaton fekszik... egy másik nőstény is ezt csinálja, de nem görbe. Néhány pici mollymnak olyan, mintha vékonyabbá vált volna a farka, illetve az egyik guppinak is...
Mi lehet a gond? A sok növénytől nem tud jól szűrni, az amúgy se erős szűrőm? Vagy eddig miért nem volt baj? Vegyek légpumpát?
Köszönöm a segítséget
Vagy fogod és áttolod a használt szűrőanyagot az újba és akkor nem kell egyszerre járatni a kettőt.
Az is baj, Kérdező, hogy a halaidnak kicsi az 55 liter, inkább 155 liter kellene nekik.
- A mollik meglepően nagyra nőnek, csipkedősek, kötözködősek: [link] Az elevenszülő "szentháromság" (molly platti guppi) szinte egy pohár vízben is képes szaporodni, szóval a helyedben nem vonnék le belőle messzemenő kövekteztetéseket.
- Az ancistrusok 12+ centisek és védik a területüket: [link]
A gondot valahogy úgy lehet megfogalmazni, hogy:
- az akváriumod elnitrátosodott (érdekes módon a meglévő halakon ez kevésbé szokott feltűnő lenni)
- a kis hely és a magas nitráttartalom miatt a meglévő halaid sem úgy fejlődtek, ahogy kellett volna
- aztán borítottál egyet az amúgy is pengeélen táncoló biológiai egyensúlyodon azzal, hogy hoztál egy marék guppit
- a frissen vásárolt halak, akik "jó" vízből kerültek "rossz" vízbe hamarabb produkálnak tüneteket
+ a szűrőd most már végképp nem tudja felvenni a versenyt a megnövekedett ammóniatermeléssel
Tehát, az új szűrő is nagyon nagyon fontos lesz nektek, de emellett:
- drasztikusan javítanod kellene a vízminőségen. Mivel a szűrőbacik többsége amúgy is a szűrőben lakik a közhiedelemmel ellentétben nem okozol nagy biológiai gebaszt, ha sűríted a vízcseréket, amíg a kicserélt víz mennyisége nem lépi túl a 30%-ot. Szóval ma 30%, megint holnap 30%, aztán majd meglátod, hogy vannak a halaid.
- Racionalizálni kéne az általad tartott halak mennyiségét, fajtáját vagy az akváriumod méretét.
a szűrőanyagot hogy tudná átrakni ? :DDD
járasd 1 hétig a két szűrőt együtt, de vedd le az áramlást rajtuk, mert centrifugát csinálnak :D
Rendben, akkor csinálok most, az egymás utáni napokban több vízcserét. Felvettem a kapcsolatot egy eladóval, és azt mondták, hogy jövő hét végére megkapom a szűrőt.
Szeretnék majd egy nagyobb akváriumot venni, de jelenleg ez fér be a lakásba. Tavasszal lesz rá lehetőségem, így addig akkor ebben maradnak.
Nagyon köszönöm a segítséget, és amíg nincs nagyobb akváriumom, nem próbálkozom újabb halakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!