BRDragon kérdése:
Mitől rángatóznak az Otocinclus affinis-ek ha
csepptesztekkel mérve 0 az ammónia, 0 a nitrit, és max 15
a nitrát?
1/10 A kérdező kommentje:
Lemaradt infók: szűrés a 180 literesben JBL e1501, a 30 literesben JBL e401, mindkettő javarészt siporax-szal, meg szivacsokkal, kis micromec-kel, esőztetővel. Vízcserék rendszeresen heti 1-2x 30-50% közt RO vízzel, visszasózva kb. KH 4-re GH 6-ra.
Növénytáp napi 3-3ml GA macro, micro, carbo.
Mi lehet a gond? Növénytáp? Vagy oldódhat ki valami mérgező anyag a cserevíz tároló PVC-ládából? Esetleg a fát ahogy letakarították nyalhattak be valami mérget? Vagy mindent jól csináltam csak betegek és kezelni kell őket?
mérgezés esetében is szoktak rángatózni, és mivel az otok nagy része vadonfogott, talán ők érzékenyebbek, másra nem tudok tippelni, a nitrogénvegyületekkel nincs gond.
2016. máj. 9. 12:40
3/10 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, igen ez is benne lehet a pakliban, bár tanácstalan vagyok ötletem sincs mi lehet a gond a vízzel... :( Lehet a növénytápokból a foszfát meg a vas alakult együtt mérgező vegyületté? Nem tudom mit tegyek.
4/10 A kérdező kommentje:
Most olvastam egyik fórumon hogy a CO2-re illetve annak ingadozására nagyon érzékenyek. Lehet az easy-carbo tett be nekik?
Szerintem pH/TDS sokk lesz. A keménységed hiába felel meg a faj igényeinek, a boltban valószínűleg csapvízben tárolták őket. A hirtelen váltás pedig csúnyán megviseli a halakat, különösen a kemény->lágy irányba. Egyrészt a pH is sokkal alacsonyabb, másrészt a víz is "hígabb", erősebb az ozmotikus hatás, több vizet kell kitolnia a veséknek.
2016. máj. 9. 15:58
de ezaz osmo/ ph sokk a lassú telepítéssel megelőzhető nem? anno én is lágyítottam a vizet, de sose volt gond a telepítésnél (7-8 nk-s vizem volt a boltba meg 20-25 nk-s víz), igaz legalább 3-4 órán keresztül szoktattam a halakat. egy vödörbe öntöttem ki őket, amihez 10-15 percenként öntötöttem az akvából egy pohárral. igaz az otoknál kevésbé szenzitívebb halak voltak. remélem nem lesz bajuk.
2016. máj. 9. 16:42
7/10 A kérdező kommentje:
Na bakker erről semmi infóm nem volt, nem gondoltam hogy a lágyabb víz árthat is... :(
Szerinted életben maradnak? Keményítsek a vízen?
Amúgy a PH-m nem sokban különbözik a csapvízétől, mert az is túl volt a mérési határon (jóval 7,5 felett), meg az akva vize is jóval 7,5 feletti PH hiába van csak 4-en a KH.
A keménység viszont tényleg gond lehet, csak 10-15 percig szoktattuk. De akkor miért csak 2 nappal később jött ki rajtuk? Szerinted átvészelik, alkalmazkodnak a lágyabb vízhez vagy nekik már annyi? :(
8/10 A kérdező kommentje:
Ha csinálok vízcserét nekik most keményebb vízzel, azzal jót teszek? Vagy már átálltak a lágyabb vízre? Mit tegyek?
szerintem már így teljesen felesleges visszakeményíteni, de várd meg platypus mit mond.
2016. máj. 9. 17:22
10/10 A kérdező kommentje:
Platypus van remény hogy rendbe jönnek? Mit csináljak most, van értelme most keményítenem a vizet?
Kapcsolódó kérdések: