Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mitől rángatóznak az Otocinclu...

BRDragon kérdése:

Mitől rángatóznak az Otocinclus affinis-ek ha csepptesztekkel mérve 0 az ammónia, 0 a nitrit, és max 15 a nitrát?

Figyelt kérdés
180 literes akvárium 5 hétig ment halak nélkül, 2 napja került be 18 vörös neon és 6 oto. Telepítéskor: Az otok rögtön nekiálltak a red moor fa és az üveg takarításának, a neonok elbújtak. Másnap: a neonok bandába verődve úszkáltak, az otokkal még mindig semmi probléma. Következő nap: 1-1 oto görcsösen rángatózik, a neonokkal minden rendben: villany lekapcsolásától ugyan megijedtek de utána boldogan kergetőztek meg párzási táncokat lejtettek. Otokat kivettük 5 literes üvegbe voltak néhány órát malachit zöldben, majd áttettük őket egy szintén 5 hetes 30 literes nanoba, ahol most egyenlőre nem rángatóznak. Mi lehetett a bajuk? Hogyan tovább?

2016. máj. 9. 10:54
 1/10 A kérdező kommentje:

Lemaradt infók: szűrés a 180 literesben JBL e1501, a 30 literesben JBL e401, mindkettő javarészt siporax-szal, meg szivacsokkal, kis micromec-kel, esőztetővel. Vízcserék rendszeresen heti 1-2x 30-50% közt RO vízzel, visszasózva kb. KH 4-re GH 6-ra.

Növénytáp napi 3-3ml GA macro, micro, carbo.

Mi lehet a gond? Növénytáp? Vagy oldódhat ki valami mérgező anyag a cserevíz tároló PVC-ládából? Esetleg a fát ahogy letakarították nyalhattak be valami mérget? Vagy mindent jól csináltam csak betegek és kezelni kell őket?

2016. máj. 9. 11:02
 2/10 anonim ***** válasza:
39%
mérgezés esetében is szoktak rángatózni, és mivel az otok nagy része vadonfogott, talán ők érzékenyebbek, másra nem tudok tippelni, a nitrogénvegyületekkel nincs gond.
2016. máj. 9. 12:40
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, igen ez is benne lehet a pakliban, bár tanácstalan vagyok ötletem sincs mi lehet a gond a vízzel... :( Lehet a növénytápokból a foszfát meg a vas alakult együtt mérgező vegyületté? Nem tudom mit tegyek.
2016. máj. 9. 13:49
 4/10 A kérdező kommentje:
Most olvastam egyik fórumon hogy a CO2-re illetve annak ingadozására nagyon érzékenyek. Lehet az easy-carbo tett be nekik?
2016. máj. 9. 14:44
 5/10 Platypus ***** válasza:
Szerintem pH/TDS sokk lesz. A keménységed hiába felel meg a faj igényeinek, a boltban valószínűleg csapvízben tárolták őket. A hirtelen váltás pedig csúnyán megviseli a halakat, különösen a kemény->lágy irányba. Egyrészt a pH is sokkal alacsonyabb, másrészt a víz is "hígabb", erősebb az ozmotikus hatás, több vizet kell kitolnia a veséknek.
2016. máj. 9. 15:58
 6/10 anonim ***** válasza:
de ezaz osmo/ ph sokk a lassú telepítéssel megelőzhető nem? anno én is lágyítottam a vizet, de sose volt gond a telepítésnél (7-8 nk-s vizem volt a boltba meg 20-25 nk-s víz), igaz legalább 3-4 órán keresztül szoktattam a halakat. egy vödörbe öntöttem ki őket, amihez 10-15 percenként öntötöttem az akvából egy pohárral. igaz az otoknál kevésbé szenzitívebb halak voltak. remélem nem lesz bajuk.
2016. máj. 9. 16:42
 7/10 A kérdező kommentje:

Na bakker erről semmi infóm nem volt, nem gondoltam hogy a lágyabb víz árthat is... :(

Szerinted életben maradnak? Keményítsek a vízen?

Amúgy a PH-m nem sokban különbözik a csapvízétől, mert az is túl volt a mérési határon (jóval 7,5 felett), meg az akva vize is jóval 7,5 feletti PH hiába van csak 4-en a KH.

A keménység viszont tényleg gond lehet, csak 10-15 percig szoktattuk. De akkor miért csak 2 nappal később jött ki rajtuk? Szerinted átvészelik, alkalmazkodnak a lágyabb vízhez vagy nekik már annyi? :(

2016. máj. 9. 16:54
 8/10 A kérdező kommentje:
Ha csinálok vízcserét nekik most keményebb vízzel, azzal jót teszek? Vagy már átálltak a lágyabb vízre? Mit tegyek?
2016. máj. 9. 17:03
 9/10 anonim ***** válasza:
szerintem már így teljesen felesleges visszakeményíteni, de várd meg platypus mit mond.
2016. máj. 9. 17:22
 10/10 A kérdező kommentje:
Platypus van remény hogy rendbe jönnek? Mit csináljak most, van értelme most keményítenem a vizet?
2016. máj. 9. 17:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!