A 4100 kelvines fénycső mire jó? (Ha semmire, akkor milyenre érdemes cserélni? )
Hja, akkor ez kell neked:
2700 K warm white, hangulatos szemkímélő naplemente fény
4000 K cool white, sárgásfehér munkahelyi világítás
6500 K daylight, melegfehér mint a napfény délben, a növények szeretik
10000 K északi hidegfehér, ezt általában tengeri akváriumhoz használják
14000 K az meg már kékes
Növényeknek a 6500 K közép értéket szokták használni, az a legjobb, de nekem van itthon a konyhában 4000 K led izzó alatt is növény és megmarad alatta, meg van 10.000 K fénycső alatt is a tengeri akváriumomban olyan makro alga, ami végülis növény. Ugyanaz 6500 K alatt is nő.
Szerintem jó az is ha keveredik a fény, van ilyen is, meg olyan is.
Növénytermesztéshez használnak vöröses plant lámpát is, pl ha jártál az ikeában, ott láthattál rózsaszín plant lámpák alatt szobanövényeket, de önmagában nagyon fosul néz ki, az a rózsaszínes-lilás fény. Az csak úgy jó, hogyha van mellette egy fehér fény is.
Értem aköszi szépen akkor végülis lehet átlaggal is számolni, hogy 4100-asban több a piros, a 9000-resben meg több a kék, akkor az átlaguk (4100+9000)/2=6550, akkor ez a két cső együtt olyan mintha 2db egyforma 6550K-esem lenne igaz?
Akkor már csak egyetlen dolgot nem értek, hogy a 6400Kelvines Juwel Color cső az miért lilás pirosas színű, mikor a leírásod alapján ennek a nappali déli sárgás fehéresnek kellene lennie? Íme a cső:
Hát igen, sajnos nem ilyen egyszerű a dolog, mert tudják színezni is a csöveket külön.
Például a Hagen flora glo 3000 kelvines rózsaszínes cső, a Sylvania Grolux 8500 kelvines elég lila, az Orsram fluora az is olyan, hát nem tudom eldönteni, hogy rózsaszín, vagy lila, és nem is tudom mennyi a kelvinszáma, de mindegyik plant cső. Növényekhez használható bármelyik így a virágzáshoz és a bokrosodáshoz. Ha meg azt akarod, hogy csak felfelé nyúljanak a növények, akkor kék csövet kell használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!